I dag har «Breaking Bad»-filmen «El Camino» premiere på Netflix. Filmen skal sentrere rundt Jesse Pinkman, spilt av Aaron Paul, som «forsøker å legge fortiden bak seg». Skaperen av  «Breaking Bad», Vince Gilligan, har skrevet og regissert filmen som vil plukke opp tråden der serien ble avsluttet.

Det er nå knyttet stor spenning til hva Netflix akter å gjøre med universet, seks år etter at siste episode, «Felina», ble sendt på AMC. Inger Merete Hobbelstad, filmanmelder og kommentator i Dagbladet, tenker at filmen i utgangspunktet ikke er en god idé.

- Det kan sikkert gjøres på en god måte så vi må avvente å se hvordan de gjør det. I utgangspunktet tenker jeg at det ikke er en god idé, sier Hobbelstad til Kampanje.

Hun mener «Breaking Bad» var en veldig gjennomført serie.

- «Breaking Bad» er en av de klassiske seriene fra det som kalles tv-seriens gullalder, som vi er inne i nå. En av de seriene som viste at tv-mediet for alvor kunne være like komplekst som spillefilmer eller enda mer komplekst. Med tv-mediet kan du legge nye lag på en karakter og det var noe «Breaking Bad» utnyttet til det fulle. Det utviklet seg til å bli et mørkt og komplekst portrett, sier Hobbelstad.

Hobbelstad mener flere serier lider av å gå på tomgang.

- Noe av det flere serier har lidd under siste årene, er at man fornyer dem hele tiden selv om man ikke har noe mer å si. Historier går på tomgang. «Breaking Bad» var hele tiden planlagt, en tragedie i fem akter. I og med at dette er en av seriene hvor man anser slutten som vellykket, så lurer man på hva mer de har å si når de nå åpner døren igjen. 

- Når det er sagt så fikk jo «Breaking Bad» en annen spin off, «Better Call Saul», som jevnt over er ansett som veldig vellykket, men i utgangspunktet stiller jeg meg litt tvilrådig, nettopp fordi den første serien klarte nedslaget så bra, legger Hobbelstad til.

Saken fortsetter etter bilde.

Kan gå utover egen arv:

Inger Merete Hobbelstad mener «El Camino» kan gå utover «Breaking Bad» sin strålende arv. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.

- Ilustrerer en risiko
På spørsmål om det er risikabelt å plukke opp avsluttede serier, svarer Hobbelstad at det kommer an på hva man gjør med serien.

- Hvis noe har blitt populært så vil det alltid være noen der ute som vil ha mer. Det vil være et publikum, men det betyr ikke at det er en god idé å lage det, sier anmelderen.

Hobbelstad trekker frem Disney sine nyinnspillinger av egne klassikere som eksempel.

- Disse filmene er nesten uten unntak dårligere enn originalene. Det gjør jo at disse filmene blir stående for en ny generasjon barn og sånn sett ødelegger de sin egen klassiker. Jeg skal ikke si dette kommer til å skje med «Breaking Bad», men det illustrerer en risiko. Det kan gå utover din egen arv, og i tilfelle «Breaking Bad» er arven strålende, avslutter Hobbelstad.

- Høy fallhøyde
Filmkritiker og Aftenposten-anmelder, Kjetil Lismoen, mener man skaper en veldig høy fallhøyde ved å lage film basert på en serieklassiker. 

- Jeg tror ikke jeg ville gjort det. Jeg tror jeg ville latt den serien leve sitt eget liv og ikke falt for fristelsen å lage en langfilm. En langfilm er dømt til å bli et kompromiss, sier Lismoen til Kampanje.

- Fordi man har så kort tid i langfilm?

- Ja, du må komprimere. Det som gjør serieformatet interessant og spennende er at du kan fordype deg i rollefigurene over lengre strekk. Langfilm blir noe helt annet, da går det mer på andre kvaliteter som atmosfære og framdrift, du kan ikke ta for mange avstikkere sammen med rollefigurene. La oss håpe at det er nettopp hva serieskaper Vince Gilligan har tenkt med langfilmversjonen, at vi beveger oss inn i et nytt univers, uten Walter White, men med Jesse Pinkman i en litt annen rolle.

Saken fortsetter etter bilde.

- Du må være troløs mot originalserien

Kjetil Lismoen håper de har vært troløse i arbeidet med «El Camino»: - Prisen å betale for det kan være at fansen av serieuniverset vil hate deg.

Fallgruver i overgangen mellom serie og film
Lismoen mener det er mange fallgruver i overgangen mellom serie og langfilm. Han trekker frem serien «Deadwood» som gikk fra 2004 til 2006, som i vår fikk sin egen film «Deadwood: The Movie». 

- Den overlevde det, men det var noe som manglet, mer tid sammen med rollegalleriet. Jeg savnet noen av kvalitetene fra serien, selv om jeg ga langfilmen et godkjent stempel, sier anmelderen.

- Kommer du til å se «El Camino»?

- Ja, jeg gjør sannsynligvis det, men det er ikke noe jeg har veldig store forventninger til. Som jeg sa innledningsvis, sannsynligvis går det galt, men vi får nå se, avslutter Lismoen.