Målet med kompetansesenteret er å øke innovasjon og bygge kompetanse for redaksjonene, samt å styrke den kritiske og undersøkende journalistikken. Sentralt står også arbeidet med å bygge bærekraftige forretningsmodeller for mediehusene. Det skriver Media City Bergen i en pressemelding. 

- Ambisjonen er å skape en felles plattform og arena for kompetanseutvikling og innovasjonsarbeid i den norske mediebransjen der samarbeid og samhandling står sentralt, sier Per Christian Magnus ved Senter for Undersøkende Journalistikk ved Universitetet i Bergen, en av de mange aktørene som står bak samarbeidet. 

- Vi vil samarbeide tett med JoLab, og også trekke veksler på deling og samarbeid mellom journalister, redaktører og teknologiekspertise, sier Magnus videre. 

På listen over de foreløpige samarbeidspartnerne finner en også TV 2, NRK, BT/Schibsted, BA/Amedia, Norsk Journalistlag, i tillegg til flere andre aktører. 

Klyngen har flere tunge aktører innen visualisering, grafikk, AR/VR, broadcast-teknologi og AI knyttet mot mediebransjen. Nå ønsker de å styrke «skjæringspunktet mellom teknologi og redaksjonell utvikling og innovasjon» gjennom den felles satsningen.

- I dette miljøet har vi de aller beste forutsetninger for å styrke den viktige journalistikken samtidig som vi kan skape nye verktøy for fremtidens redaksjoner og mediehus, sier Anne Jacobsen, administrerende direktør i NCE Media.

- Dette gjøres gjennom å styrke kompetanse og kunnskapsutvikling i mediehusene, samtidig som det utvikles nye løsninger for produksjon, distribusjon, storytelling, effektivisering, produktutvikling, analyse og innsikt, for å nevne noe. Vi er derfor veldig stolt av å initiere JoLab sammen med ledende medieaktører over hele landet.

MCB JoLab er organisert som et prosjekt i Media City Bergen Media Lab, og administrert av klyngeorganisasjonen NCE Media.