- Det er veldig urealistisk! Vi lagde jo den egentlig ikke til Netflix, vi hadde fått en brief gjennom produksjonsselskapet The Oslo Company. Ideen var først egentlig en julekalender for NRK, sier Amir Shaheen (32). 

 

Sammen med Kristian Andersen (24) forteller han om hvordan idéen de fikk om en julekalender ble til «Hjem til jul», Netflix sin første norske originalserie, regissert av Per-Olav Sørensen

 

- Det er mange byråer som inviterer studenter fra Høyskolen Kristiania og Westerdals på pizza og pils-kveld hvor man viser arbeidet sitt og det er konkurranser. Også kunne alle som ville få med seg en brief hjem med tre oppgaver. Man kunne velge hvor mange av de man ville løse og siden få komme tilbake å pitche. Vi valgte å løse alle tre, sier Andersen til Kampanje.

 

Les også: Har skrevet den første norske Netflix-serien: - Et adrenalinkick

 

Fikk praksisplass med ideen
The Oslo Company likte ideen og den kreative duoen fikk praksisplass i produksjonsselskapet. 

 

- Jeg tror det Oslo Company likte veldig godt med ideen var at vi hadde tatt for oss noe folk kanskje ikke snakker så mye om. Det presset hvis du er jente som nærmer deg 30, du må få deg jobb, få barn, være gift, så vi tok det presset, som en gutt og kan føle på, og satte det i en morsom kontekst. Jeg tror det var det Oslo Company var veldig glad i og jeg tror det er det som gjør ideen veldig bra, sier Shaheen.

 

- En mann på 24 og en på 32 har hatt ideen til en serie om det temaet med en ung kvinne i hovedrollen. Var det slik fra starten av da dere hadde ideen eller var det da en mann i hovedrollen?

 

- Jeg husker vi satt i klasserommet og jobbet med dette etter skolen. Vi ble enige om at det ble jente fordi det ga serien mer hjerte. Vi tenkte på en gutt og, men vi følte det ville blitt for mye useriøst, sier Shaheen.

 

- Med en gutt hadde det kanskje blitt et fuckboy stempel, sier Andersen.

 

- Vi har jo ikke laget serien, det er Per-Olav Sørensen og manusforfatterne som har tatt den videre til der den er i dag, men det er kult å se at ideen vår ikke gikk bort helt, legger Shaheen til.

 

Fra skoleprosjekt til Netflix

Andersen forteller at de lekte med tanken om at noen kunne kjøpe ideen, da de jobbet med den. 

 

- Vi hadde blitt superhappy bare vi hadde fått solgt det til noen, men plutselig kommer Netflix, som er noe av det gjeveste du kan få arbeidet ditt ut på eller selge til. At det går fra et skoleprosjekt til å havne på Netflix er helt absurd og uvirkelig, sier Andersen. 

 

- Kan du beskrive øyeblikket første gang du hørte at Netflix var på banen?

 

- Jeg var på trening også går jeg i skapet og sjekker jeg telefonen. Så ser jeg Amir har sendt meg to sms, fire meldinger på Messenger og det er fem ubesvarte anrop. Det står «Kristian, er du ledig? Har du hørt fra Company? Har du sett mailen?». Også går jeg inn og sjekker mailen, og tenker «hva er det her for noe». Da hadde jeg dessverre en dårlig følelse. Jeg tenkte at i og med at han virket så stressa og at introen på mailen var litt kjip, så tenkte jeg at nei, nå blir ikke dette noe av. Så fortsetter jeg å lese nedover så leser jeg plutselig «vi har fått solgt det til Netflix». Jeg så rundt meg inne i herregarderoben og bare «shit». Jeg følte jeg svevde da jeg gikk ut av treningssenteret, forteller Andersen.

 

- Det er utrolig kult. Jeg tror vi er de første praksisstudentene som har fått gjennom en idé som Netflix vil gå videre med, sier Shaheen. 

På set:

Ideskaperne var på set under innspillingen og medvirker også i to statistroller som kolleger av hovedpersonen Johanne, spilt av Ida Elise Broch. Fra venstre: Oddgeir Thune, Amir Shaheen, Kristian Andersen, Line Verndal, Ida Elise Broch og Samantha Gurah. Foto: @kristian_andersen95

Inspirert av norske humorserier
Duoen forteller at de ikke så julefilmer for å bli inspirert da de utviklet ideen.

- Nei, faktisk ikke. Den ideen her var egentlig en idé som kom opp i siste liten, sier Andersen.

 

- Vi ønsket å nå ut til en ganske bred målgruppe for å treffe flest mulig. Vi har lyst å skape situasjoner folk kan kjenne seg igjen i som ofte kan være kleine og overdrevet, men som også er seriøse med humor i. Så vi tenkte «Skam», «Side om Side», «Helt Perfekt», «Hvite gutter», hvorfor har alle de godt så bra? Jo det er på grunn av den stemningen, fortsetter Andersen.

 

- Vi hadde ikke greit det uten The Oslo Company. De har mye av æren, skyter Shaheen inn.

 

- Ja det må vi si. Jeg tror vi har hatt utrolig flinke folk rundt oss og lært utrolig mye på den tiden vi har vært der. Både erfaring og å få et inntrykk i hvordan bransjen fungerer. Vi lager helt andre presentasjoner nå enn det vi gjorde da vi skulle presentere på studiet vi gikk. Nå har vi fått mye mer innsikt i hva bransjen ser etter i en pitch, sier Andersen.

Håper «Hjem til jul» kan bli en døråpner:

- Jeg håper jo det at Netflix lagde serie av ideen vår, hjelper med å få fast jobb, sier Shaheen. Foto: Eivor Eriksen.

Fått blod på tann
- Etter at jeg lærte hvordan man pitchet en idé i The Oslo Company, har jeg ikke sluttet å utvikle ideer, sier Shaheen og ler.

Shaheen som har filmutdannelse fra Noroff og Westerdals forteller at han har jobbet med Monday Norge og har et en annen idé til en humorserie inne hos et annet produksjonsselskap.

- Målet mitt er å få inn et prosjekt og få jobb via det, men det er en vanskelig bransje. Også har jeg lagt ut et manus på en amerikansk side som heter The Black List hvor bransjefolk vurderer manusene dine. Får man en åtte av ti eller bedre, så blir manuset sendt til en agent. Manuset mitt fikk syv av ti, så jeg skal prøve meg på et nytt utkast, forteller Shaheen. 

Andersen forteller at han har jobbet med mye Instagram og sosiale medier.

- Jeg lager mye foto og film, og deler mye fra hverdagen på Instagrammen min Kristian_Andersen95. Der tenkte jeg også å dele litt behind-the-scenes materiale fra set, ettersom vi også er med i serien. Også har jeg jobbet med innholdsproduksjon og kjente merkevarer, blant for Samsung Norge, Telia og Nocco, sier Andersen.

 

- Har dere jobbet sammnen igjen på en pitch etter «Hjem til jul»?

 

- Nei, men vi hjelper hverandre mye, hører med hverandre om tips og leser hverandres manus, sier Andersen. 

 

- Jeg merker jo når man går rundt å pitcher at man får mye komplimenter, men jeg håper jo det at Netflix lagde serie av ideen vår, hjelper med å få fast jobb. Så hvis noen i bransjen leser dette intervjuet, gjerne kontakt oss, sier Shaheen og bryter ut i latter.

 

«Hjem til jul» er produsert av Trond Kvernstrøm, Christian Steen og Anders Tangen i The Oslo Company og har premiere på Netflix torsdag 5. desember.