Det svenske mediekonsernet Nordic Entertainment Group, som blant annet driver Viaplay og TV3-kanalene, varsler en kraftig opprydning i produksjonsenheten Nent Studios. De vil kvitte seg med selskaper som produserer rene underholdningsprogrammer, som norske Monster Entertainment og Strix, og beholde selskapene som produserer dramaserier og filmer, samt distribusjonsselskapene sine.

Selskapene som blir igjen skal produsere enda flere dramaserier for Viaplay. Nent Group lanserte 20 originalserier på Viaplay i fjor og øker til 30 nye i år.

- Fra et strategisk perspektiv handler dette om å skape innhold til våre plattformer med Viaplay, sier kommunikasjonssjef Tobias Gyhlenius i Nent Group til Kampanje.

300 ansatte på flyttefot
I tillegg til selskapene som jobber med rene underholdningsselskaper, selger Nent Group Splay One, som driver med «branded entertainment», og eventselskapene, som norske Playroom.

- Dette er utrolig fine selskaper med sterk kompetanse, men de produserer framfor alt for kunder utenfor Nent Group, og da ser vi at det ikke er like relevant for oss å eie den type virksomheter, sier Gyhlenius.

Nent Studios har i dag 400 ansatte, og 300 av dem jobber i selskapene som er til salgs. Det er altså snakk om en betydelig nedbemanning.

Splitter opp Monster
Omorganiseringen innebærer en oppdeling av det store norske produksjonsselskapet Monster, hvor Monster Scripted forblir i Nent Group sammen med selskaper som Brain Academy Nordics, Nice Drama og Epiq. Monster Scripted står bak dramaserier som «Nobel», «Grenseland» og «Unge lovende».

Den andre halvdelen av Monster, Monster Entertainment, går inn på listen over selskaper som skal selges. De står bak produksjoner som «Stjernekamp», «Skal vi danse» og «Gåten Orderud».

Administrerende direktør Ingvild Daae i Monster henviser til Nent Group for kommentarer.

Så sent som i november i fjor varslet hun en sammenslåing av Monster Entertainment og Monster Scripted, samtidig som det gikk ut tilbud om frivillige sluttpakker.

Les mer: Nent-eide Monster slår sammen selskaper og tilbyr ansatte sluttpakker

- Fokuserer på å skape innhold
Salgslisten inkluderer også «Farmen»-produsenten Strix og de norske selskapene Novemberfilm og Rakett. Disse tre selskapene er samlokalisert i Oslo, og Strix-sjef Jørgen Hermansen snakker på vegne av alle tre.

- Vi har veldig mange spennende produksjoner på gang for alle de norske mediehusene. Vi skal bare fortsette å fokusere på å skape innhold i verdensklasse. Det er det vi kan, sier han i en kort kommentar.

De andre selskapene som selges er Baluba, Moskito, Strong Productions, Production House, Splay One, Playroom, One Big Happy Family og Grillifilms.

- Denne omorganiseringen gjenspeiler hvor viktig det er for oss å fokusere enda mer på muligheten vi har med våre originale dramaserier, hvor betydningsfull den er for vår strømmetjeneste Viaplay og ambisjonene vi har for ekspansjon i løpet av de neste årene, sier administrerende direktør Anders Jensen i Nent Group i en pressemelding.

Jakter på ny deleier
Nent-sjefen er også på jakt etter en deleier av det som blir igjen i Nent Studios som kan bidra til den videre utviklingen av virksomheten. 

- Vi har vært i samtaler med flere tredjeparter som har uttrykt stor interesse for å investere i den spennende reisen med den omstrukturerte Nent Studios, sier Jensen i meldingen.

Nent Group har engasjert ACF som som finansielle rådgiver i salget av produksjons- og eventselskapene, og Stella EOC i salget av Splay One.

Opprydningen kommer kort tid etter at Nent Group i fjor høst gjennomførte betydelige kutt i organisasjonen som skal spare dem for 240 millioner kroner i året. I Norge måtte 45 ansatte gå, inkludert hele ledergruppen.

Les mer: Nent kutter for 240 millioner kroner - skriver ned verdier for over 600 millioner

Til salgs:

Strix har gjort stor suksess med «Farmen» og «Farmen kjendis» for TV 2. De er et av flere Nent-selskaper som nå er til salgs. Foto: TV 2