Saken blir oppdatert!

Som Kampanje tidligere har skrevet, startet første runde av budkampen forrige onsdag. I dag ble det åpnet for nye budrunder i London, og det kan bety at det har vært tøff konkurranse om rettighetene og flere om beinet. 

I løpet av dagen og kvelden onsdag skal det imidlertid ha vært store bevegelser i forhandlingene mellom budgiverne og den engelske serieforeningen Premier League og det skal ha utspilt seg et fotballdrama i de sene kveldstimer. 

Les mer: I dag avgjøres Premier League-thriller – TV 2 og Nent med i finalen

Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med både TV 2, Discovery og Nent-gruppen uten å lykkes onsdag kveld.

Men etter det Kampanje har grunn til å tro, gikk Premier League i eksklusive forhandlinger med en av aktørene i løpet av dagen. I så fall har det blitt gitt et bud på rettighetene som har feid konkurrentene av banen.

Tidligere har Kampanje erfart at både TV 2, Discovery og Telia med sin nye TV-kanal TV4 har vært interesserte i den engelske fotballen, foruten Nent. Også de store telekomaktørene som TDC og Telenor har vært knyttet til aktørene gjennom ulike allianser. Kilder Kampanje har vært i kontakt med beskriver landskapet på budgiver-siden «som svært kompliserte». 

Les også: - Tiårets viktigste fotballkamp spilles denne uken

Kan kjøpe for seks år
En av favorittene til å vinne tiårets største fotballoppgjør har vært det svenskeide og børsnoterte mediekonsernet Nordic Entertainment. Selskapet har allerede i dag rettighetene i Sverige, Danmark og Finland.

Kampanje har tidligere skrevet at det er grunn til å tro at det Viaplay-eieren som er den som har fristet Premier League til å starte opp salgsprosessen allerede i januar, bare et halvår ut i dagens avtaleperiode. Det er både tidligere enn hva som har vært vanlig, og det er også høyst uvanlig at Premier League har startet opp i Norden som første marked. Rettighetene har alltid vært solgt i Storbritannia først.  

Lengden på rettighetspakken skiller seg også fra det som har vært vanlig tidligere. For første gang har det vært mulig å kjøpe rettighetene i hele seks år, med oppstart fra og med 2022. 

Les også: Ny milliardkamp om Premier League - TV 2 må igjen forsvare den engelske TV-fotballen

- Forhandler med høy selvtillit
Tirsdag denne uken kunne Nent-sjef Anders Jensen stå frem på svensk TV etter fremleggelsen av sine kvartalstall som viste at selskapet nå har over 1,5 millioner abonnenter på sin rettighetstjeneste. Medieanalytiker Martin Arnell i DNB Markets kunne tidligere i dag tolke Jensen på følgende måte.

- Det virker som om de forhandler med høy selvtillit, mye på grunn av hvordan de har utviklet Premier League-rettighetene på en så bra måte. Det virker også som om de kan håndtere en inflasjon, men til et visst punkt så klart. Også Nent har en grense, men gitt historikken så har de gode forutsetninger for å regne på verdien, sa Arnell.

Kilder Kampanje har vært i kontakt gjennom hele onsdagen mener det er nærliggende å tro at det er Nent som er den aktøren som har ligget i eksklusive forhandlinger med Premier Leauge på slutten. Dersom dette viser seg å stemme kan TV 2 være ute kampen om den attraktive, engelske fotballen på det norske markedet.

Kan samarbeide med Telenor
Medieanalytiker Arnell mener den kommende fusjonen med Telenor om Canal Digital kan ha gitt Viaplay-eieren økt selvtillit til å forsøke å angripe det norske markedet.  

- Det er økt sannsynlighet for at Nent vil matche sin nærmeste konkurrent TV 2 ettersom rekkevidden til Nent i Norge blir større med denne satellitt-TV-fusjonen. Nent har hatt utfordringer med distribusjonen i Norge historisk, sa Arnell tidligere i dag.

Til Dagens Industri sa Jensen i går, i forbindelse med fremleggelsen av kvartalsrapporten til Nent for årets fjerdekvartal som viste at selskapet nå har over 1,5 millioner Viaplay-abonnenter, følgende:

- Vi har rettighetene i Sverige, Finland og Danmark og er glade for det. Vi har også gode forhåpninger om at det skal fortsette sånn i fremtiden, sa Jensen.  

Kritisk for TV 2
Dersom Kampanjes opplysninger stemmer vil det være svært kritisk for TV 2 som har et mål om å nå 700.000 abonnenter med sin strømmetjeneste TV 2 Sumo. Den engelske fotballen alene står fort for rundt 125.000 Sumo-kunder alene. TV 2 går ikke ut med sine Sumo-tall, men har tidligere uttalt at de er på god vei mot en halv million kunder.

Kampanje har tidligere anslått at TV 2-sjef Olav Sandnes henter ut en omsetning fra Premier League på TV 2 Sumo og fra salg av Premier League hos TV-distributørene på rundt 700 millioner kroner i året. Å miste Premier League vil være et stort tap for kanalen.

TV 2 sitter fortsatt på rettighetene til den engelske fotballen på det norske markedet i dag med en avtale som løper i to sesonger til.