En ny, stor rettighetskamp er over, og som Kampanje tidligere har skrevet, har det denne gangen vært et oppgjør om TV-rettighetene til den internasjonale fotballturneringen Champions League som byr på storkamper med lag som Liverpool, Real Madrid, Juventus og alle de beste lagene fra de mange europeiske ligaene.

Budkampen ble gjennomført til tross for motstand fra budgiverne om å kjøre denne prosessen midt i koronakrisen med dens mange usikkermomenter og der mediehusene vurderer permitteringer alle de store fotballturneringene har blitt utsatt på ubestemt tid. 

Les også: Nent-sjefen raser mot mot UEFA for «dårlig timing» på Champions League-salg – også Discovery ute av budkampen

Det er Viaplay- og Viasat-eier Nent-gruppen som har hatt rettighetene til å vise denne turneringen siden starten i 1992. Men nå er det slutt i hvert fall i Norge og Sverige, der Nent-gruppen mister rettighetene for første gang på snart 30 år.

- Vi har fulgt vårt løfte om å være disiplinerte og ikke legge inn høyere bud enn vi kan regne hjem investeringen, sier Nent-sjef, Anders Jensen.

- Hvem tapte rettighetene til? 

- Det ønsker vi ikke å kommentere. Det får bli opp til de som har vunnet rettigheten, men vi la inn et bud på Champions League i Norge og Sverige som jeg mener var rimelig i forhold til å tjene penger på investeringen. Men vi var ikke engang i nærheten, så noen andre har lagt veldig mye mer penger på bordet, sier Jensen.

- Hva tenker du om å miste rettighetene etter så mange år?

- Det er ikke så hyggelig, men det er heller ikke uventet. Vi har gått ganske hardt frem på rettighetssiden med Premier League for seks sesonger og i Norge for første gang også legger vi i tillegg til vintersport med ski og alpint og Formel 1 i Finland for neste år. At det kommer en reaksjon på det var som forventet, sier Anders Jensen til Kampanje.

TV 2 eller Discovery?
Det er altså ikke kjent hvem som har sikret seg rettighetene i Norge for de neste årene. Men Nents rettighetstap skjer kort tid etter at Jensen og resten av Nent-teamet kuppet den kanskje enda mer attraktive Premier Leauge-pakken for hele Norden i en thriller av rettighetsoppgjør der prisen skal ha blitt liggende et sted mellom 20-25 milliarder kroner, ifølge Kampanjes kilder.

Nent vant rettighetskampen i sterk konkurranse med TV 2 og Discovery. 

- Vi har en uovertruffen sterk og velbalansert portefølje av sportsrettigheter og våre Viaplay- og Viasat-kunder kan nå nyte mer fotball enn noensinne, sier Jensen.

Nent-gruppen har sikret seg den engelske fotballen frem til 2028 og har også tyske Bundesliga frem til 2025.  

Les også: Viaplay med Premier League-kupp - TV 2 mister den engelske toppfotballen

Overtar Europaligaen
Selv om Nent mister retten til å vise Champions Leauge i Norge og Sverige fra og med neste år, beholder Nent-gruppen rettigheten i Danmark. Den nye rettighetsavtalene løper frem til våren 2024 og dermed ytterligere tre år.

- Vi er glade over å kunne forlenge dekningen vår av Champions League i Danmark for ytterligere tre år og legge til de svenske, norske og finske rettighetene for Europaligaen og den nye Conference League der mange lokale, nordiske lag kommer til å spille, sier Jensen.

For et plaster på såret for den fotballelskende delen av Viaplays rundt 1,5 million kunder, er at strømmetjenesten sikrer seg eksklusive rettigheter til Europaligaen som denne sesongen har vist kampene til Manchester United for tre år. I dag er det TV 2 som har rettighetene til Europaligaen.  Nent-gruppen kjøper også rettighetene til den nye Europa Conference League i Norge, Sverige og Finland fra og med høsten 2021 for de lagene som ikke er med i det øverste, europeiske tetsjiktet og som spiller de to øverste turneringene Champions League og Europaligaen.

Alle kampene kommer til å bli vist på Nent-gruppens nordiske streamingtjeneste Viaplay og på den nordiske, betal-TV-plattformen Viasat og utvalgte kamper på Nents TV-kanaler.

Selskapets sportssjef i Norge, Cecilia Gave, er glad for at de nå har sikret seg to nye fotballrettigheter.

– Med UEFA Europa League-rettighetene vil seerne få oppleve enda flere norske spillere og klubber på jakt etter europeisk heder og ære. I år har vi sikret oss rettigheter til Premier League, Bundesliga og Formel 1, og nå får vi ytterligere to turneringer til sportsporteføljen vår med UEFA Europa League og UEFA Conference League. Framtiden ser lys ut for sportsglade Viaplay-kunder, forteller sportssjef i NENT Group Norge, Cecilia Gave.