Kongelig drama, venner i spagat mellom to kulturer, og matlaging med familien i gullrekka. Her er noen av programmene som kommer på TV, radio og podkast denne høsten.

- Vi skal strekke oss etter å formidle historiene som betyr mest, de som skaper felles referanser og tilhørighet, det som gir gjenklang i folks liv og virkelighet. Fortellingene som bringer det norske samfunnet videre. Dramaserien om 22. juli, som er kåret til den beste norske dramaserien i 2019, er et eksempel på det siste, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i en melding fra NRK.

Også i år spiller drama hovedrollen på NRK. En av de virkelig store satsingene er «Atlantic Crossing», med et stjernelag bestående av blant andre Sofia Helin, Tobias Santelmann og Kyle MacLachlan.

Dramaserien tar utgangspunkt i historien om Norges kronprinsesse Märtha og hennes flukt til USA under 2. verdenskrig.  Kronprinsessen opplever en personlig og politisk oppvåkning og griper muligheten til å påvirke presidenten på et tidspunkt da de allierte desperat trenger USAs hjelp i kampen mot Hitler.

Les også: NRK-dramaserie meldt inn til Arbeidstilsynet

Andre dramaserier denne høsten blir serien «Livstid» fra Mammon-skaperne, en oppfølger fra «17»-universet kalt «16» og Selda Ekiz skuespillerdebut i humordramaet «Norsk-ish».

Nytt program i Gullrekka
I tillegg blir det en endring i Gullrekka på fredager når det helt nye TV-konseptet «Familiens ære» kommer på lufta. Programmet går inn i gullrekka på fredager i høst som en konkurransedreven realityserie, ledet av alpinist Kjetil André Aamot.

Andre godbiter for familien blir «Familiekokkene» der familieoppskrifter skinner når seks matglade, norske familier fra hele landet flytter hjemmekjøkkenet sitt inn i tv-studio under oppsyn av blant andre Norges første vinner av Bocuse D’Or, Bent Stiansen. I tillegg blir det også en ny runde med Lars Monsen i villmarka i programmet «Med Monsen på villspor» - og denne gangen skal han ikke på tur alene.

Også Marte Stokstad får sitt eget TV-program denne høsten med underholdningsserien «Hvem bor her».

USA-valg på TV-menyen
Også USA-valget kommer til å prege høsten på NRK der allmennkringkasteren har som mål å følge det amerikanske presidentvalget tett. 3. november, blir det nemlig ikke bare en valgnatt, men et valgdøgn med kontinuerlig sending fra «Dagsrevyen» til og med «Urix» dagen derpå.

Som en forsmak på valget ønsker også programleder Thomas Seltzer å ønske seerne velkomne til sitt USA i den helt ferske serien «UXA».  Der reiser Seltzer tilbake til sitt andre hjemland.

- Vi følger Thomas på reise gjennom rustbeltet i nord, storbyene på østkysten og landbruksområder i Midtvesten. På turen oppsøker han familie, venner, eksperter og helt vanlige folk som gir seerne et møte med det ekte USA, skriver NRK i sin melding.

Men også de sportsinteresserte skal få sitt denne høsten med blant annet dokumentarserien «Karsten og Leif» med friidrettstjerna Karsten Warholm, mens programleder Nicolay Ramm reiser jorda rundt for å finne «Helt Ramme