Tegneserien «Barnas planet», som stod på trykk i Oppland Arbeiderblad (OA) 29. juli, har fått mange til å reagere. I stripen ser man to barn som lager sjokoladeboller, hvor det ene av dem sier «Det er stygt å si negerboller i stedet for sjokoladeboller! Negrene liker det ikke!». «Vi sier det jo ikke til negrene, men til kakene!» svarer det andre barnet.

«Barnas planet» baserer seg på det som skal være ekte barnesitater og dette sitatet er tilskrevet «Matilda, 3 år».

Seniorrådgiver i Redd Barna, Kay Asbjørn Schjørlien, er blant dem som reagerer kraftig på stripen og ordbruken. «Det her er ikke greit, Oppland Arbeiderblad. Skjerp dere!» skriver han i et Facebook-innlegg. 

Han mener det er spesielt alvorlig ettersom stripen først og fremst leses av barn.        

- Jeg er selv far til to barn som har en norsk-kongolesisk bakgrunn og jeg vet hvor tøft det er for dem når de får kommentarer på skolen. Dette er ikke noe en treåring selv har funnet på, det kommer av at faren eller moren har sagt noe til en to- eller treåring mange nok ganger, sier han til Kampanje.

- Kan bety mye for mange
Derfor mener også Schjørlien at det er viktig at avisen tar sterk avstand fra innholdet i tegneserien, noe han ikke opplever at avisen ikke gjorte da de først ble gjort oppmerksomme på kritikken, blant annet i Facebook-tråden hans, der ansvarlig redaktør Erik H. Sønstelie i OA har deltatt og kalt hendelsen «en beklagelig glipp» samtidig som han argumenterer for at man må ha takhøyde for at feil begås og kan tilgis.

- Han er ansvarlig redaktør og burde lagt seg flat. Denne glippen kan bety mye for mange. Det er mange problemer på Innlandet for barn med flerkulturell bakgrunn. De er ikke så mange og de er spredt, det er ikke lett å være en så liten minoritet, sier Schjørlien.

Stripen har også engasjert på Instagram, der kontoen rasisme_i_norge har lagt ut et skjermbilde med teksten «Vi er i 2020, dette er ikke humor. Dette er frekt og nedlatende».

Les også: Får ikke jobb i «hvit» reklamebransje: - Vet ikke hva mer jeg kan gjøre

OA-redaktør: - Skulle ikke stått på trykk
Overfor Kampanje understreker Erik H. Sønstelie i OA at han er lei seg for at tegneserien ble trykket.

- Dette var en glipp og vi beklager at den glippen ble begått. Denne vitsen skulle ikke stått på trykk. Den kan av den enkelte bli oppfattet som den representerer holdninger og verdier som vi ikke støtter. Derfor har jeg bedt om en gjennomgang av våre rutiner og om å få en rapport fra vår redaksjon om hvordan dette kan skje, sier han, og understreker at hele redaksjonen står samlet om avisens grunnverdier.

Redaktøren mener klagene først og fremst kommer fra lesere som ikke kjenner til hva avisen står for.

- OA har de siste tre årene hatt kampen mot rasisme som en av sine merkesaker. Vi har hatt folkemøter, reportasjeserier, paneldebatter, og hatt en ganske høy profil senest for en uke siden i forbindelse med 22. juli, sier Sønstelie.

- Hva er det med denne stripen som ikke representerer verdiene og holdningene til OA?

- Stripen kan leses på flere måter. Den kan leses som en bagatellisering av et ord som har vært brukt i Norge, men som mange med en annen hudfarge føler seg sterkt stigmatisert og nedverdiget av, og jeg tenker de i stor grad har definisjonsmakten på det. På den andre siden kan leses som en skildring av en samfunnsdebatt, nettopp fordi den kan leses på forskjellige måter, bør en profesjonell leverandør av tegneserier ha det med seg når de sender det ut til sine kunder. Nettopp derfor bør OA se den dimensjonen, og jeg burde hatt nødvendig aktsomhet overfor tegneserien.

Kay Asbjørn Schjørlien er ikke enig med OA-redaktøren i at tegneserien kan leses på flere måter.

- Nei, det er ordbruken her som er svært rasistisk og nedsettende, og som brukes på en diskriminerende og nedsettende måte av majoritetsnordmenn mot melaninrike nordmenn. Vi burde vært ferdige med dette i 2020. Jeg vokste opp på 80- og 90-tallet, og da hadde vi et håp om at dette skulle forsvinne, men det opprettholdes ved å bruke slike gale og fordomsfulle uttrykk, sier han.

Reagerer på kraften i kritikken
Samtidig som han beklager at tegneserien ble trykket, reagerer Erik H. Sønstelie på kraften i kritikken mot dem.

- Jeg tenker at i kampen mot rasisme, kampen for et likeverdig samfunn i Norge, hvor mennesker er like mye verdt uansett hudfarge og bakgrunn, trenger man flest mulig med på laget. Da må ikke debatten føres på en slik måte at den minste glipp eller feilsteg utenfor den opptrukne sti skal bli møtt med de sterkeste og mest fordømmende virkemidlene.

- Opplever du at det har skjedd her?

- Ja, i deler av Instagram-debatten. OA fortjener å bli gjort oppmerksom på dette, men å bruke den samme ordbruken som nasjonalister, rasister og andre på høyreradikale sider, tror jeg ikke tjener kampen.

- Hvem har gjort det?

- Jeg vet ikke, men jeg har sett på Instagram at det er enkelte akademikere og fremtredende samfunnsdebattanter som har funnet det opportunt å ta frem slegga mot OA. Jeg opplever at de gjør det fordi de ikke følger debattene i Innlandet og vet hva OA står for. Det er synd om de gjør det mot andre om deler det samme synet på rasismen i Norge.

- Beklager på det sterkeste
«Barnas planet» tegnes av Lars Rudebjer. Han skriver i en tekstmelding til Kampanje at stripen det gjelder er flere år gammel.

- Jeg beklager selvsagt sterkt hvis stripa oppleves som rasistisk, hvilket selvsagt ikke var tanken. Det er mange år siden jeg tegnet dette barnesitat som jeg fikk tilsendt av en slektning til barnet som hadde disse tankene. Altså er det et lite barns tanker om dette tema. Og det var neppe sagt som noe negativt mot noen. Men jeg beklager igjen på det sterkeste at jeg ikke har fjernet stripa fra systemet, skriver han.

Les også: - Fem refleksjoner om mangfold