Politisiktede Petter Northug har lenge hatt et stort publikum på Instagram og over tid har kontoen hans @jantelov1 kommet opp i 500.000 følgere. Den siste uken har den tidligere skikongen opplevd en sterk vekst i antall følgere.

- Fredag kveld i forrige uke delte Petter Northug denne svært omtalte posten og mediene kastet seg selvsagt umiddelbart over saken. Det er ikke usannsynlig at Northug har mistet noen følgere den siste uken, men netto har kontoen hans vokst med 12.000 de siste syv dagene. Nesten 10.000 av disse fikk han i løpet av den første helgen, sier chief revenue officer Knut Anders Thorset i influencer- og bloggplattformen Inzpire.me til Kampanje.

Nettstedet Inzpire.me kobler sammen annonsører med influencere for på den måten gi markedsføre og sosiale medier-profiler til å skape mer effektive markedskampanjer.

La ut melding på Instagram
Etter at den tidligere langrennsløperen la skiene på hylla, har VM- og OL-mesteren brukt mye tid på å utvikle sin profil i sosiale medier og fredag kveld benyttet Northug sin egen Instagram-konto til å melde om hendelsen der han ble stoppet av politiet i fartskontroll og ble tatt for besittelse av narkotika. I innlegget skrev han blant annet. 

«Jeg har gjort en stor feil. I går kveld ble jeg stoppet av politiet i fartskontroll. Jeg kjørte altfor fort, og ble også tatt med på legevakten til blodprøve. I tillegg fant politiet en mindre mengde narkotika hjemme hos meg. Det dreier seg om kokain. Jeg er fortvilet og redd for hva fremtiden vil bringe, og utrolig lei meg for alle de som jeg nå har skuffet, igjen. Jeg vet at det nå blir en straffesak. Da skal jeg ta ansvar for det jeg har gjort.»

Les også: Tror ikke folk vil tilgi Northug: - Han kan gråte som Johaug, uten at det vil hjelpe

Saken eksploderte i mediene og har preget nyhetsbilde den siste uken og flere av samarbeidspartneren uttrykt både skuffelse  og sagt at de ser alvorlig på saken. Enkelte av partneren har allerede avsluttet samarbeidet med Northug som bensinstasjonskjeden Uno-X.

Les også: Profflag kutter sponsoravtale med Petter Northug

Også TV 2 har uttalt at de har valgt å tone ned Northugs synlighet under storsatsing «Landskampen» som har premiere i midten av september.

Senere har politiet utvidet siktelsen til også å ha kjørt i ruspåvirket tilstand, men til sine venner og samarbeidspartnere skal Northug ifølge TV 2 ha avkreftet at han tok narkotika den aktuelle dagen.

- Veksten drevet av mediedekningen
Men selv om mange innenfor idretten og blant samarbeidspartnere på sponsorsiden og i TV 2 er skuffet og ser på saken med alvor, er det også mange som har uttrykt støtte til den tidligere skikongen.

Det kommer også frem i en kjapp analyse av Instagram-kontoen til Petter Northug.

- Veksten i følgere er åpenbart drevet av mediedekningen og det at posten hans har blitt «embeddet» i så mange nyhetsartikler med mange lesere. Kontoen har bare vokst med om lag 2,5 prosent, men 10.000 nye følgere på en helg er mye, sier Thorset.

- Er det for å gi sin støtte til Northug han får flere følgere?

- Jeg tror det er helt naturlig at Northug får flere følgere i en slik situasjon. De fleste gjør det nok av nysgjerrighet, men det kan nok også være en måte å uttrykke støtte til Petter og vise at man heier på han i denne situasjonen, sier han.

Det mye omtalte innlegget har også skapt enormt med engasjement og Facebok-kommentarer.

- Instagram-posten hans har fått over 78.000 likes. Det betyr en engasjementsrate på over 15 prosent (likes som andel av antall følgere, red. anm.). Dette er svært høyt til å være en konto med så mange følgere. I snitt ligger dette på godt under to prosent for så store profiler, sier han.

Fredag klokken 12 har Petter Northug varslet at han vil snakke ut på en pressekonferanse i Trondheim.

Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med Petter Northugs forretningspartner, Jon Inge Gullikstad i selskapet Brand Assist for en kommentar uten og lykkes.