De siste ukene har lanseringen av Disney+ i Norge preget medienyhetene og dagens intervju med Disneys Norden-sjef Hans van Rijn var naturlig nok et av trekkplasterene under Seriedagene Oslo, som i år selv ble strømmet.

På spørsmål om det «er plass» til Disney+ det norske strømmemarket – som allerede myldrer av tilbud – erkjente van Rijn at de har gått inn på et marked der de møter stor konkurranse. Van Rijn trakk imidlertid frem det at Disney+ huser en rekke kjente merkevarer – som Marvel, Star Wars og nå Simpsons-katalogen – som en stor fordel. 

- Dette er annerledes enn hvis vi hadde startet fra «scratch», så det er absolutt en mulighet for oss i markedet, sa van Rijn. 

- Merkevare holder ikke
Skribent og TV-anmelder Asbjørn Slettemark mener imidlertid at tjenesten ikke kan lene seg på å være en kjent merkevare, og at de er avhengig av å tilby nytt innhold for å kunne vinne strømme-terreng i Norge. 

- Det viktige for Disney+ nå er å få på plass mer nytt innhold, slik at seere ikke går lei av tjenesten. Foreløpig er det minimalt med nye produksjoner, og mye av lanseringen hviler på The «Mandelorian»-serien. De skal komme med serier fra Marvel-universet, og det blir viktig innhold for å holde på betalingstålmodigheten til de som ikke er barnefamiliene, sier Slettemark til Kampanje. 

Slettemark, som ikke tror at Disney kommer til å satse på norskt innhold, mener imidlertid at den globale giganten vil klare seg fint uten nettop dèt.

- Disney er bygget opp av IP'ene deres, altså intellectual property. Det er ryggraden og sjelen i Disney-kroppen. Disse merkevarene – fra Donald Duck via Elsa til Luke Skywalker – er så sterke at de ikke trenger lokalt innhold for å treffe skandinaviske seere. Disney har alltid vært et globalt orientert selskap, så det virker lite trolig at de endrer på det med det første, sier han. 

Les også: Ny Hollywood-gigant inntar det norske markedet - kupper rettigheter fra HBO Nordic

TV-kritiker:

Skribent og TV-kritiker Asbjørn Slettemark mener tilbudet til Disney+ har noen klare mangler.

- Satser på et globalt publikum
TV- og filmforsker ved UiO, Vilde Schanke Sundet, tror heller ikke at Disney+ kommer til å satse på lokalt innhold, og også hun mener at de er avhengig av fylle opp den allerede eksisterende katalogen med er «jevnt tilsig» tilsig av nye titler. 

- Jeg tror Disney+ kommer til å prioritere filmer og serier for et globalt publikum i tiden fremover. Det skyldes dels at de har tradisjon for å satse på sterke brands de kan bygge større universer rundt – som de utvider i produkter og underholdningsparker – og dels at de nå har en ekspansiv lansering i mange land, uten at de har gitt noen signaler om lokale produksjoner, sier hun til Kampanje. 

TV- og filmforskeren synes det er vanskelig å svare på om Netflix og HBO har tjent mye på å satse på lokalt innhold.

- Viktigere er det kanskje at man med lokalt innhold melder seg på som en aktuell aktør i den lokale bransjen, og får mer oppmerksomhet av bransjen og pressen ved lansering av lokale serier. Når det gjelder Netflix, vet vi at de brukte lokalt innhold som en lanseringsstrategi i markedene de skulle inn i. Det ser ikke ut som Disney+ velger samme strategi, sier hun. 

Les også: - NRK har mest å frykte når Disney+ kommer til Norge

Uenige om Disney+ utfordrer NRK
Slettemark sier at han tror Disney+ kan bli en utfordrer for NRK Super. Han påpeker også at de mange animasjonsfilmene Disney har i katalogen, lett kan dubbes om til norsk. 

- Jeg tror ikke Disney+ blir en direktre utfordrer økonomisk, men i kampen om barnas tid og oppmerksomhet. NRK er en god rikskringkaster, og kanskje spesielt på barne- og ungdomssiden er de sterke, men de må fortsette å være best i klassen nå som Disney+ kaster seg inn i kampen om de små barneøynene, sier han. 

Schanke Sundet tror imidlertid ikke Disney+ kan danke ut NRK Super. 

- NRK Super har gjennomgående veldig høyt nivå på sitt innhold, har stor tillitt hos foreldre, og er en av veldig få som lager innhold for barn med utgangspunkt i en norsk kontekst og på norsk språk. Mange eksisterende strømmeaktører kan nok oppleve at tid brukt går noe ned med flere aktører i markedet, men det gjelder i så fall ikke bare NRK, sier hun. 

Les også: Tror Disney+ vil møte motstand i Norge: - Vil slite med å få nye abonnenter