Norske nettaviser er fortsatt nordmenns viktigste kilde til nyheter og mediehusene når i løpet av et døgn åtte av ti nordmenn og i løpet av koronaåret 2020 er det mye som tyder på at nettavisene befester sin viktige posisjon. Ferske opplagstall fra Mediebedriftenes Landsforening viser at pandemien har gitt ekstra vekst for norske medier i andre halvår av 2020 og det med 3,4 prosent.

Her kan du få alle opplagstallene fra andre halvår i 2020 

Det er en klar forbedring sammenlignet med tallene siste årene. For et halvt år siden var veksten på 0,7 prosent, mens den for ett år siden, rett etter utbruddet av pandemien, var på 2,5 prosent.

- Vi har lenge sett at norske mediebrukere har gått til våre redaksjonelle medier for å holde seg oppdatert på pandemien, og nå ser vi altså en koronaeffekt også i de offisielle opplagstallene. Dette viser at journalistikken faktisk kan finansiere journalistikken om innholdet oppleves som godt og relevant, sier Randi S. Øgrey, administrerende direktør i MBL.

Les også: Avisa Oslo har fått 5000 abonnenter på 100 dager: - Kunne godt ha vært bedre

MBL måler både utviklingen innenfor rene digitale abonnement, komplettproduktene som består av både digitalt og papir og rene papirabonnement og det er liten tvil om at det er på det digitale veksten er størst. Det digitale opplaget økte med 12 prosent, mens det rene papiropplaget falt med fire prosent og utgjør nå kun syv prosent av det samlede opplaget

Totalt blir det solgt drøye 2,5 millioner aviser, både på papir og digitalt, hver dag i Norge i dag og rundt halvparten er nå rene digitale abonnement. Totalt består det norske avisopplaget av 1,2 heldigitale abonnement.

Her er landets største aviser målt i opplag (både print og digitalt) i andre halvår 2020.

Aviser 2. halvår 2020  1. halvår 2020 Endrinng i %
VG* 287.315 268.362 + 8
Aftenposten 257.316 251.649 + 2
Dagbladet** 115.364 106.132 + 8
Dagens Næringsliv 92.647 ***  
Bergens Tidende 84.102 82.566 + 2
Adresseavisen 75.630 71.910. + 5
Stavanger Aftenblad 63.268 63.337 -
Fædrelandsvennen 36.614 37.796 - 3
Romerikes Blad 33.074 31.260 + 6
Klassekampen 32.375 31.648 + 2

*I tallene for VG inngår opplagstall både for VG og VG+
** I tallene for Dagbladet inngår både Dagbladet og Dagbladet Pluss
*** Dagens Næringsliv er igjen med i opplagsoversikten til MBL etter å ha vært ute av undersøkelsen siden 2015. 

VG er Norges største avis
De nye tallene som presenteres på et digitalt seminar i regi av Mediebedriftene Landsforening onsdag klokken 10 og her kommer det frem at det er VG+ som har størst opplagsfremgang med en økning på 19.606 når en skiller ut de rene, digitale satsingene til avishusene.

VG+ står for 75 prosent av det totale opplagstallet til Schibsted-avisen.

-  I fjor satt vi den ene leserrekorden etter den andre. Tilliten til VG økte og nye medievaner ble etablert. Det er inspirerende å oppleve at det norske folk strømmer til VG når de vil bli informert og oppdatert. Vi har blitt vant til at bruken av VG løftes til et nytt nivå hvert år. I 2020 tok vi ikke bare et lite steg, men et solid byks, sier Gard Steiro, ansvarlig redaktør og administrerende direktør i VG. 

Dagbladet Pluss har en økning på 8.952, mens Aftenposten har en økning på 5.667 - også for Aftenposten er det de heldigitale abonnementene som står for veksten.

- De store nyhetshendelsene driver trafikk, men fjoråret har vist oss at folk også er opptatt av mye mer enn korona, sier sjefredaktør Trine Eilertsen.  

DN med opplagsrekord
Tilbake på lista er også Dagens Næringsliv som har vært ute i flere år. Nå gjør de et comeback og det med rekordtall. Sjefredaktør Amund Djuve understreker at opplagsrekorden er et resultat av at Dagens Næringsliv har fått på plass en god digital forretningsmodell.

- 2020 var – på tross av koronapandemien – et godt år for oss. Opplagstallet bekrefter det våre interne målinger har vist. Vi hadde 25% digital abonnementsvekst og sterk vekst i digital bruk av journalistikken i 2020. Og på mine mer enn 20 år som sjefredaktør kan jeg ikke huske en så lang periode med så jevnt høy journalistisk kvalitet i DN som det siste halve året, sier Djuve.

Les også: Koronavirus øker digitalt avissalg: - Supertrender forsterkes under kriser