Fredag kom den etterlengtede nyheten om at også østerrikske konkurransemyndigheter kan godkjenne gigantoppkjøpet til Schibsteds internasjonale rubrikkgigant, Adevinta. I fjor sommer bladde Adevinta opp 9,2 milliarder dollar for å sikre seg Ebays mange rubrikksider. Oppgjøret skulle skje i form av både kontanter og aksjer og der Ebay skulle få en eierandel i Adevinta på 44 prosent.

Det aksepterter ikke østerrikerne, som av konkurransehensyn satte foten ned, og sa at oppkjøpet kun aksepteres dersom Ebay selger seg ned i Adevinta og det til 33 prosent. Nedsalget som er foreslått kommer som et tiltaksom er ment å lempe på den svekkede konkurransen i rubrikkmarkedet i Østerrike. Det østerrikske markedet har i dag to store rubrikkaktører med Ebay selv og Adevintas Willhaben, noe som bekymrer konkurransemyndighetene.

- Er det en lettet Schibsted-sjef og Adevinta-eier som fikk meldingen fra konkurransemyndighetene i Østerrike om at Adevintas oppkjøp av Ebays rubrikkdivisjon kan gjennomføres?

- For å svare for meg selv så har jeg jo vært optimist og tenkt at dette ordner seg, men jeg er selvsagt både glad og lettet over at vi nå kan starte prosessen med å lukke avtalen, sier Schibsteds konsernsjef Kristin Skogen Lund til Kampanje.

Les også: Ryssdal får endelig ja til gigantfusjonen – men Ebay må selge seg ned i Adevinta

- Glad og lettet
Schibsted er i dag Adevintas største eier med en eierandel på snaue 60 prosent og Skogen Lund sitter selv i styret i den internasjonale rubrikkgiganten. I den opprinnelige planen var tanken at Schibsted skulle redusere sin eierandel til 33 prosent. Nå legges det altså opp til at også Ebay skal eie 33 prosent og Adevinta og Ebay må komme opp med en løsning innen 18 måneder.

- Hva tenker du om betingelsene om at Ebay må selge seg ned til 33 prosent, vil det by på noen utfordringer?

- Dette må nesten Ebay svare på selv, sier Kristin Skogen Lund.

Når østerrikerne endelig ser ut til å godkjenne avtalen, åpner det også for at Schibsted kan bevege seg inn i et helt nytt marked, Danmark.

- Vi er også glade og lettet over at vi nå kan starte virksomheten i Danmark så raskt som mulig, forhåpentlig nå i løpet av juni. Og så gleder vi oss enormt til å få nye, danske kolleger i Schibsted, sier hun.

Kjøper seg inn i Danmark
Da oppkjøpet ble kjent i fjor sommer kom det frem at der Adevinta overtok Ebays internasjonale virksomhet, skulle Schibsted kjøpe Ebays danske virksomhet for 330 millioner dollar, tilsvarende tre milliarder kroner. Denne virksomheten består av rubrikksidene DBA.dk og Bilbasen.dk.

På spørsmål om hvor stor omsetning det nå vil tilfalle Schibsted fra Danmark, svarer Skogen Lund at de før kjøpet er sluttført ikke har innsikt i tallene fra den danske virksomheten til Ebay. Men tallene for 2019 viser rubrikksidene i Danmark genererte en omsetning på 53 millioner amerikanske dollar og et driftsresultat på rundt 25 millioner, noe som gir en margin fra rubrikksatsingen til EBay som står seg godt sammenlignet med Schibsteds norske og svenske rubrikkmotorer, Finn.no og Blocket.se.

Dermed har det norske mediekonsernet nå aktiviteter i både Norge, Sverige, Finland og Danmark.

- Er Schibsted nå for første gang helt og fullt blitt et nordisk selskap?

- Vi har nok opplevd oss som ganske nordiske før også, ikke minst siden utvidelsen av forretningen i Finland i fjor. Men det er klart; Danmark blir et stort og viktig marked for oss, de vil sette spor i virksomheten vår og gjør oss til et selskap og en merkevare å regne med i hele den nordiske regionen, sier Skogen Lund.

Les også: Adevinta sikrer seg Ebay-selskaper: - Blir verdens største digitale rubrikkselskap