Det ble stygt da TV 2 og Telia møttes til forhandlinger for to år siden. Som Kampanje tidligere har skrevet startet konflikten med at TV 2 krevde rundt 100 millioner kroner i året mer av Telia for at TV-distributøren fortsatt skulle kunne videreformidle TV 2s kanaler i en ny avtaleperiode. Telia svarte med å tilby 100 millioner kroner mindre. På et tidspunkt brøt forhandlingene sammen og først etter fem uker med svarte skjermer ble partene enige om en midlertidig avtale. Den ble ikke permanent før over et år senere, i september i fjor. Da ble det også kjent at alle Telia-kundene kunne glede seg over å få tilgang til TV 2 Play som en del av den nye avtalen.

I dag ble løsningen presentert for Telias nesten 500.000 TV-kunder. De får TV 2 Play Basis bakt inn i grunnpakken sin «uten ekstra kostnad». For 20 poeng kan man velge å oppgradere til TV 2 Play Film og serier. Da får man tilgang til innholdet i strømmetjenesten Britbox og slipper i tillegg reklame.

Samtidig øker Telia fra og med 1. juli øker prisen på TV-abonnementet fra 499 til 539 kroner. Det ble kundene informert om tidligere denne måneden.

- Økte innholdskostnader
Informasjonssjef Daniel Barhom i Telia begrunner prisøkningen med at de har utviklet tilbudet til kundene det siste året, og at kundene kan velge inn tjenester som Netflix, HBO Max, Viaplay og Paramount+ i TV-pakken sin og på den måten spare penger.

- I dag lanserte vi også strømmetjenesten TV 2 Play med masse spennende innhold uten ekstra kostnad, sier Barhom til Kampanje.

Ifølge Telia er dette første gang de gjennomfører en kollektiv prisjustering for nye og eksisterende kunder «som følge av økte innholdskostnader».

- Dere sier at dere lanserer TV 2 Play uten ekstra kostnad, men en prisøkning er vel strengt tatt en ekstra kostnad?

- Vi har allerede varslet kundene om prisøkningen og den skyldes økte innholdskostnader fra de kommersielle kringkasterne over flere år - den er ikke knyttet til TV 2 Play.

Informasjonssjefen forteller at de ikke har planlagt ytterligere prisøkninger fremover.

Les mer: Telia ruller ut TV 2 Play til alle TV-kunder

TV 2: - Bra for seerne
Kommunikasjonsdirektør Sarah C. J. Willand mener alle vinner på avtalen.

- At Telia-kundene nå får tilgang til TV 2 Play med et mye større univers av filmer, serier og norske programmer er bra for seerne, og for TV 2. Det betyr flere abonnenter i tjenesten. Vi har etablert et godt og fremtidsrettet samarbeid med Telia, som nå sikrer at norske programmer og vår journalistikk når bredt ut, det er vi fornøyde med, sier hun.

- Telia sitter på omtrent en halv million kunder. Vil dere regne alle disse som fullverdige TV 2 Play-abonnenter?

- På samme måte som Telias halv million kunder er fullverdige lineær-seere, er de også fullverdige TV 2 Play-seere. Det viktigste er hvor mange som tar i bruk tjenesten og finner frem til vårt innhold, sier Willand.

Kan nærme seg millionen
TV 2 Play hadde ved utgangen av fjoråret 780.000 abonnenter.

- Kan dere nå regne med å krysse en million kunder bare med denne avtalen?
- Vi kommenterer ikke abonnementstall løpende, men jeg kan si at vi fortsatt er i vekst og at vi opplever at kundene våre bruker TV 2 Play ofte og ser mye innhold på tjenesten vår. Avtalen med Telia viser at det er mulig å finne gode og fremtidsrettede samarbeidsavtaler med distributørene som kommer seerne til gode.

TV 2 har en lignende avtale på plass med Allente, og det er ventet at også Telenor vil bake inn TV 2 Play i sin TV-pakke etter at de kom til enighet med mediehuset om en ny avtale i januar.

Det har som kjent ikke lyktes TV 2 å få til en tilsvarende avtale med Altibox og dagens Telia-nyhet slippes nesten syv uker etter at kanalens avtale med Altibox utløp. Siden 1. april har en halv million Altibox-kunder stått uten tilgang til TV 2s kanaler som en del av TV-abonnementet sitt.

Les mer: TV 2 om Altibox-striden: − Samarbeidet er avsluttet