Den svenske komikeren Dag Tolstoy ble for alvor kjent under koronapandemien og på kort tid vokste Instagram-kontoen hans i rekordfart. I dag legger han ut skjetsjer og parodier for sine omlag 130.000 følgere. Nordmenn flest fikk øynene opp for han etter at han la ut en video hvor han parodierte hvordan nordmenn snakker

Nå er han i gang med et nytt prosjekt. Tidligere denne måneden utfordret Tolstoy seg selv til å bli norsk på 100 dager. Hver dag legger han ut en video om noe nytt han har lært om nordmenn. 

- Jeg liker å reise og oppdage. Også lå dette store fine landet bare rett der, og jeg visste ingen ting. Og jeg er så nysgjerrig, også har jeg litt norske følgere også, så da tenkte jeg at de kan hjelpe meg på reisen, har han uttalt til VG.

Vekker reaksjoner
Forrige uke ble komikeren invitert til NRK og VG for å snakke om prosjektet. Her filmet han innhold til sitt sosiale medier-prosjekt. Klippene ble senere satt sammen til to korte videoer han la ut på Instagram-kontoen sin hvor han tilsynelatende får journalistene til å gå direkte på TV og radio for å melde at han har blitt «kansellert» og senere tilgitt av det norske folk  for å spise Kvikk Lunsj feil.

«Etter bare tolv dager i Norge så har instagrammer Dag Tolstoy blitt kansellert. Det skjer etter at han la ut en video der han spiser Kvikk-Lunsj», sier VGs reporter i en av videoene Tolstoy har lagt ut.

«Dag Tolstoy har nå blitt tilgitt av det norske folk», sier NRK-reporteren i det andre klippet Tolstoy har lagt ut.

- Nekter ikke gjester å filme
Redaksjonssjefen i NRK Underholdning, Rune Lund bekrefter overfor Kampanje at Tolsoy gjestet Nitimen tirsdag forrige uke for å snakke om prosjektet og at klippet fra Nitimen er noe han filmet mens han var i studio.

- Vi nekter ikke gjester å filme mens de er på besøk hos oss, skriver Lund i en e-post.

Han forklarer videre at Nitimen vurderte det som interessant å snakke med komikeren som reiser rundt i Norge og som er blitt en snakkis hos mange.

- Her hadde vi en komiker som gjest i vårt program som filmet det og la ut en snutt på sin egen Instagram. Programlederen opplevde det som om han skulle filme at han hadde vært på besøk i underholdningsprogrammet Nitimen. Noen gjester gjør det, og det er bare hyggelig, sier han. 

- Farlig å bli misforstått
Avdelingsleder i VG Rampelys, Marcus Husby forteller de fikk spørsmål om å bli med på en humorskjetsj i forbindelse med Tolstoys prosjekt etter at de hadde gjort et intervju med den svenske komikeren forrige uke.

- Vi takket derfor ja til å bli med på innslaget som ble laget med glimt i øyet. Sett i ettertid ser vi at dette slo feil ut, og at vi ikke burde deltatt. Selv om dette åpenbart er tull, så skal vi unngå å bruke VGs merkevare på noe som kan bli misforstått av enkelte brukere, sier han. 

Presseveteran og fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk, Trygve Aas Olsen, mener at det ikke er så lurt at mediehus låner bort redaksjonelle ressurser på denne måten. 

- Det er som Marcus Husby i VG sier, at noen kan misforstå. Humor er alvorlige saker, mener han og utdyper: 

- Det er alvorlig fordi at humor kan være frekk og uærbødig. Når det er satire, så skal det merkes som det, akkurat som en kommentar merkes som det. Om det ikke gjøres får folk et helt feil inntrykk av mediet. Det er farlig å bli misforstått hvis du er journalist, utenom det er det bare morsomt, sier han.

Det har ikke lyktes Kampanje å komme i kontakt med Dag Tolstoy i forbindelse med denne saken.