Saken blir oppdatert.

Regjeringens forslag om å lempe på vilkårene for at innhold av tekst og stillbilder for at en avis kan omsettes uten merverdiavgift vekker ikke begeistring. Verken hos opposisjonen på Stortinget eller hos mediebransjen selv.

- Det er utilstrekkelig. Det begrenser fortsatt redaktørstyrte mediers mulighet til å bruke lyd og levende bilder i fullt monn, sier administrerende direktør i Mediebedriftenes landsforening, Randi S. Øgrey, til Kampanje.

Det er Stortinget som har bedt regjeringen vurdere tiltak «for å sikre at lokal- og regionalaviser ikke får begrensninger i muligheten til produksjon av video og lyd» etter at regjeringen fjernet momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester i form av lyd og bilder 1. januar i år.

Les mer: Regjeringen vil utvide momsfritaket for aviser - MBL er kritiske

- Altfor langsomt
Mediepolitisk talsperson i SV, Kathy Lie, er ikke imponert over svaret på bestillingen.

- Jeg synes det er tamt og gammelmodig, sier hun til Kampanje.

Departementet vil ikke gjeninnføre momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester, men foreslår å endre vilkåret for momsfritak for aviser slik at andelen av levende bilder og lyd kan økes, så lenge innhold i form av tekst eller stillbilde utgjør mer enn 50 prosent.

I dag stiller loven som vilkår at avisen «i hovedsak inneholder tekst eller stillbilde».

Kathy Lie mener forslaget er dårlig tilpasset tiden vi lever i.

- Regjeringen går altfor langsomt inn i den moderne tidsalderen, sier hun.

Venstre: - Skuffet
Heller ikke Grunde Almeland (V), leder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, mener regjeringen går langt nok.

- Det er et steg i riktig retning, men problemet er at regjeringen trakk teppet bort under hele mediebransjen og ga en klar beskjed om at nå blir innovasjon vanskelig. Nå prøver de å lappe litt på hvordan dette slo ut, etter at de har sett hvilke konsekvenser det har fått, sier Almeland til Kampanje.

Han mener regjeringen i utgangspunktet ikke burde ha fjernet ordningen og stiller seg bak MBLs forslag om å gjeninnføre momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester med en avgrensing til medier som er «særlig rettet mot norske forhold eller et norsk publikum». Det skal redusere provenyet fra 600 millioner kroner til rundt 225 millioner kroner ifølge beregninger MBL har gjort.

- Vi er skuffet over at regjeringen heller ikke ved denne korsveien følger opp forslaget om en plattformnøytral ordning.

Høyre: - Vil høre på bransjen
Høyres mediepolitiske talsperson, Tage Pettersen, stusser over at finansminister Trygve Slagsvold Vedum fremstiller dette som om regjeringen legger til rette for at lokalaviser skal satse på mer bruk av lyd og levende bilder.

- Det er noe Vedum og regjeringen burde tenkt på da de la frem statsbudsjettet i oktober i fjor. Han prøver å fremstå som en gavmild finansminister i et forsøk på å rydde opp i egne feiltrinn, sier Pettersen.

Han viser til at det i kommentarene til statsbudsjettet ble gjort et poeng av man burde se på mulighetene til å avgrense momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester.

- Regjeringen kunne gjort det uten å kutte fritaket og la bransjen leve i uvisshet i et halvt år. Nå vil jeg være opptatt av å høre på hva bransjen selv mener om de nye begrensningene som ligger i forslaget, sier Pettersen.