Regjeringen har fått hard kritikk fra opposisjonen og mediebransjen etter at de tok bort momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester via lyd og bilder i statsbudsjettet i fjor høst. Det rammer spesielt TV 2, som har tidligere har solgt abonnement knyttet til nyheter utenmoms.

Kritikken stilnet heller ikke da Finansdepartementet denne uken sendte ut et nytt forslag på høring om å redusere tekstkravet for aviser som er unntatt momsavgift fra 80 til 50 prosent. Det betyr at halvparten av innholdet deres kan være video og lyd, så lenge resten er tekst og stillbilde.

TV 2-sjef Olav T. Sandnes har kalt forslaget «gammeldags og dårlig løsning» og Amedia-sjef Anders Opdahl frykter forslaget kan få en nedkjølende effekt for avisenes «bruk av og innovasjon for formatene lyd og levende bilder».

Les mer: Amedia-topp om nytt momsforslag: - For snaut og for byråkratisk

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen er ikke overrasket over den unisone kritikken fra mediebransjen.

- Det er ikke noe som vi forventet ville bli populært der ute. Når det er sagt er jeg fornøyd med at det vi nå har sendt ut på høring løser problemene for avisene, men det er klart at for TV 2 sin del er dette fortsatt uløst, sier hun til Kampanje.

Mediemomsen ble selvfølgelig et tema da hun åpnet Nordiske Mediedager onsdag kveld. Hun tøyset med at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) hadde lovet henne at det nye forslaget skulle sendes ut på høring dagen etter at hun møtte 2000 mediefolk i Bergen, og ikke dagen før.

Hun lover at de skal jobbe videre med å se på konsekvensene av at de tok bort momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester.

- Siste ord er ikke sagt. Nå er dette ute på høring og jeg forventer at Medie-Norge lar høre fra seg.

- Tror du medielederne har rett når de sier dette hemmer innovasjon?

- Det hemmer nok ikke innovasjon slik det er i dag i og med at vi løser problemet for avisene, at vi går fra 80 prosent til 50 prosent skriftlig tekst, så er det ingen aviser i dag som pusher det kravet. Men det er klart at jeg kunne ønske meg at vi ikke hadde trengt å ta dette grepet her og gjort det på en annen måte. Satt oss ned og løst problemet med de som har tilpasset seg og dermed utnyttet ordningen, at vi hadde lukket for dem og ikke for dem som virkelig trenger momsfritaket.

- Dere sier at dere jobber med en modell. Er det en modell som svarer på fritaket?

- Mange har foreslått mange ulike modeller, og det er derfor vi sier i det som ligger ute på høring at vi skal følge med på konsekvensene av dette her og jobbe videre med mulige løsninger, så får vi se hva det blir.

Les også: Sp-politiker ut mot medietopp: - Overdramatisk