Onsdag bød mediebransjen opp til debatt om statsbudsjettet. Det fikk en kjølig mottakelse av landets største medieaktører, inkludert NRK og TV 2, da det ble lagt frem fredag forrige uke.

Les mer: Medietopper ut mot regjeringen: - Har ikke lyttet til bransjen

Arbeiderpartiets Torstein Tvedt Solberg erkjenner at det ikke var like mange gladsaker på mediefeltet som på andre felt i årets statsbudsjett. Det er det en viktig grunn til, minner han om.

- I fjor kom de fireårige styringssignalene. Da var det mye mediepolitisk diskusjon om de lange linjene og innretningene. Det skal være en viss forutsigbarhet. Det har regjeringen fulgt opp og det er det som ligger i budsjettet. Det blir ingen overskrifter over at man følger det man har lovet, sier han.

Store deler av mediebudsjettet ble nemlig låst allerede for ett år siden. Da la daværende kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen frem regjeringens første fireårige styringssignal for mediepolitikken og det ble det besluttet av bevilgningen til de direkte mediestøtteordningene skal justeres for pris- og lønnsvekst i perioden 2024-2026.

Les også: - Jaffery stenger mediebransjen ute fra budsjettfesten

- Hva skal vi tro på?
Men opposisjonen mener regjeringen heller ikke kan hevde at de har dette løftet i behold.

- Vi kan være enige i at det er tre kjedelige år å stå her å debattere, fordi man da skal få pris- og lønnsvekst, men det ingen har sagt at pris- og lønnsveksten har lagt til grunn i kulturbudsjettet er lavere enn det Trygve (Slagsvold Vedum, red. anm.) har lagt til grunn i sin gule bok, sier Høyres Tage Pettersen.

Han viser til at finansministeren i sin gule bok legger til grunn en prisvekst på 3,8 prosent og en lønnsvekst på 4,9 prosent, mens det i kulturbudsjettet er lagt til grunn en pris- og lønnsvekst på 3,6 prosent.

- Hvilket av disse tallene skal vi tro på? Spør Pettersen.

Han får støtte fra Venstres Grunde Almeland.

- Regjeringen opererer med to forskjellige beregninger i det samme statsbudsjettet. Da er spørsmålet tilbake til dere, hvilken del av statsbudsjettet stemmer?

NRK reagerer
NRK var blant dem som umiddelbart reagerte på regnestykket til Kulturdepartementet i statsbudsjettet. Økonomidirektør Andreas Norvik har regnet seg frem til at de mangler 60 millioner kroner for å få kompensert for pris- og lønnsveksten, noe kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery hadde lite forståelse for fredag.

Les mer: NRK-sjefen «mangler» 60 millioner - varsler nye kutt

På onsdagens debatt kunne Åslaug Sem-Jacobsen i Senterpartiet imidlertid fortelle at Kulturdepartementet tar bekymringen til NRK på alvor og at de tar en ekstra runde på beregningene nå. Samtidig understreker hun at verken hun eller Torstein Tvedt Solberg vet hvordan inflasjonen vil utvikle seg.

- Vi forholder oss til det de beste folka våre i Finansdepartementet sier.

- Avsporing
Torstein Tvedt Solberg kaller diskusjonen om nivået på pris- og lønnsveksten «en avsporing».

- Dette er helt tullete å diskutere. Utgangspunktet er beregningene fra Finansdepartementet, sier han.

Ap-politikeren avviser at Kulturdepartementets beregning avviker fra Finansdepartementets beregning.

- Det som ligger til grunn her er et tredjetall om hva man faktisk beregner pris- og lønnsveksten til å være. Og så sier regjeringen at hvis vi bommer, så kommer vi med mer penger, slik vi gjorde i år.

Solberg i Ap får kontant svar fra Grundeland i Venstre.

- Det vi gjør er å stille et kontrollspørsmål som jeg håper dere også har stilt til regjeringen deres. Hvis dere ikke har gjort det, så har dere ikke gjort jobben deres.

- Dette tallet skal en hel bransje forholde seg til, legger han til.