Stortingets tillit til president Olemic Thommessen (H) er tynnslitt etter milliardsprekken i den mye omtalte byggeskandalen ved landets nasjonalforsamling. Onsdag morgen måtte han forklare seg for Stortingets finanskomité og de parlamentariske lederne. Møtet endte med økt press og enda flere spørsmål fra både opposisjonen og pressen.

Samtidig, ironisk nok, hadde motparten i den store byggestriden sin resultatpresentasjon på Hotel Continental, 400 meter fra nasjonalforsamlingen og kostnadsbomben utenfor Prinsensgate 26. Multiconsult-sjef Christian Nørgaard Madsen, som fronter selskapet bak utbyggingen ved Stortinget, fikk ikke ett eneste spørsmål fra børsanalytikerne om konflikten med kunden og byggherren Stortinget da han la fram kvartalsresultatet tidligere i dag. Ikke nevnte toppsjefen den offentlige skittentøyvasken selv heller under møtet med analytikerne. Men i mediene har det blåst friskt den siste tiden, innrømmer Madsen overfor Kampanje.

- Flere angrep ut over det normale
- Vi går normalt ikke ut offentlig og uttaler oss om kundeforhold. Vi pleier å forholde oss profesjonelt til byggherren. Blir man uenige om noe, så løser man slike saker der de skal løses, men akkurat i denne saken har det skjedd ting som gjorde at vi måtte gå ut og forsvare oss mot flere angrep, angrep som jeg vil beskrive som langt ut over det normale. Stortinget gikk ut med tall som vi overhodet ikke kjente oss igjen i, forteller Multiconsult-sjefen til Kampanje.

Stortingspresidenten hevdet nylig at en regning på 95 millioner kroner utgjorde en stor del av den siste byggesprekken på 500 millioner kroner. I desember stevnet Stortinget Multiconsult for 125 millioner kroner etter det de mente var omfattende mislighold. Også tidligere har det haglet med beskyldinger fra stortingspresidenten og Stortingets administrative ledelse mot Multiconsult. Madsen har ikke veket unna.

- Jeg har mistet all respekt for stortingspresident Olemic Thommessen. Man kan ikke drømme seg bort fra stål, betong og grunnforhold, sa Madsen til TU.no i juni fjor. 

Tror ikke omdømmet er skadet
Det var svar på tiltale etter at stortingspresidenten hadde kommet med gjentatte beskyldninger mot Multiconsult etter budsjettsprekken.

- Stortingspresidenten kom med anklager mot oss i en pressemelding og på Dagsrevyen. Da måtte vi svare og komme med fakta, sier Madsen til Kampanje.

Byggeprosjektet på Stortinget har vokst fra oppussing av et kontorbygg til totalrenovering pluss bygging av nytt postmottak og innkjøringstunnel. Kostnadene har økt fra 70 millioner kroner i 2011 til et anslag på 2,3 milliarder kroner i år. Ingen vet hvor stor regningen blir til slutt. I takt med kostnadsoverskridelsene har forholdet mellom byggherren og Multiconsult kjølnet.

- Vi har valgt å svare på anklagene for å ivareta selskapets og de ansattes omdømme, sier Madsen til Kampanje.

- Hvilke konsekvenser har byggeskandalen for Multiconsult sitt omdømme?

- Slik debatten har snudd de siste dagene, så virker det som nesten alle peker på andre enn oss. Det virker som man har forstått hvordan rollefordelingen er under slike byggeprosjekter. Vi ser at profesjonelle byggherrer, konkurrenter og fagfolk skjønner hvordan ting henger sammen i denne saken. Vi ser ingen endring i hvordan vi oppfattes i markedet og vi får nye kunder. Men vi skulle gjerne vært saken foruten, sier Madsen til Kampanje.     

Takket nei til PR-hjelp
Etter det Kampanje forstår har Multiconsult valgt å ta seg av medie- og PR-håndteringen selv, og har ikke hentet inn bistand fra et av de store PR-byråene i hovedstaden.

- Det er korrekt. Vi har holdt oss til fakta og faget og det har ikke byråene kontroll på. Vi kan saken og vi kjenner fakta. Jeg har hele tiden forsøkt å holde meg til sakens fakta og når det har vært spørsmål om ting som ikke handler om fag og fakta, så har jeg unngått å gi kommentarer. Det har fungert bra, med unntak av ett par episoder der jeg ble overrumlpet av utsagn på direktesendinger. 

- Har dere fått henvendelser fra PR-byråer som har tilbudt bistand underveis?

- Ja, det har vi, men vi har ikke sett noe behov for å hyre inn byråhjelp.

Geelmuyden: - Skal ikke sparke nedover
PR-nestor Hans Geelmuyden er ikke i tvil om hvem som har kommet dårligst ut av striden mellom Stortinget og Multiconsult.

- Stortingets president er ansvarlig byggherre, og skal ikke sparke nedover, så svaret mitt er at Olemic Thommesen har kommet svært dårlig ut av denne saken. I en ideell verden må han trekke seg. Men dette er politikk, og politikk handler om å bygge lojaliteter. Derfor sliter ofte politiske ledere med å bryte lojaliteter, selv når det er nødvendig. I dette tilfellet tror jeg statsminister Erna Solberg vil skjære gjennom, og fortelle Thommessen at hun ikke lenger har tillit til ham som stortingspresident, sier Geelmuyden til Kampanje.

Statsministeren har ikke villet si om hun ønsker at stortingspresident Olemic Thommessen bør gå av etter byggeskandalen på Stortinget. 

- Statsminister Erna Solberg sier at dette er en sak for Stortinget, noe hun formelt selvfølgelig har rett i, men til syvende og sist er det hun som bestemmer Thommessens skjebne. Jeg tror Solberg vil skjære gjennom. Høyre lever ikke med at skattebetalernes penger brukes på denne måten, sier Geelmuyden.

Om Multiconsult og ordkrigen med Stortinget sier Geelmuyden dette:

- Jeg er helt sikkert på at det har sittet meget langt inne å gå til motangrep, for en offentlig skittentøyvask med en kunde er alltid svært uheldig. Men i denne saken hadde ikke Multiconsult noe valg.

Olemic Thommesen har så langt ikke vært tilgjengelig for kommentarer.

Under press:

Stortingspresident Olemic Thommesen (H) møtte i dag pressen etter å ha gitt finanskomiteen og de parlamentariske lederne sin forklaring om det skandaløse byggeprosjektet ved Stortinget. Foto: Tore Meek/NTB Scanpix.