Guri Ofstad Varpe (46) er ansatt som kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff. Hun etterfølger Marianne Hagen, som etter ni år i stillingen forlot Slottet og ble statssekretær i Utenriksdepartementet i november i fjor.

- Jeg ser frem til å starte i denne viktige og interessante jobben, sier Guri Ofstad Varpe.

Hodejegerselskapet Visindi har etter det Kampanje kjenner til jobbet med å finne den nye kommunikasjonssjefen.

- Det har vært stor interesse om denne stillingen med mange gode kandidater, sier fungerende kommunikasjonssjef Ole Edvard Wold Reitan til Kampanje.

Guri Ofstad Varpe kommer fra stillingen som direktør i Burson-Marsteller, hvor hun siden 2013 har ledet byråets medieavdeling og sittet i ledergruppen. Hun har 20 års bakgrunn fra kommunikasjonsfaget, organisasjonsliv, privat næringsliv, politisk virksomhet og mediebransjen. I Burson-Marsteller jobber særlig med strategisk kommunikasjon, medietrening, krisekommunikasjon og mediehåndtering. 

Langet ut mot Se og Hør
Nå skal hun lede en kommunikasjonsavdeling det til tider blåser friskt rundt. Den siste tiden har en forside i Se og Hør skapt bølger på Slottet. Rabalderet startet da Marius Høibys kjæreste Juliane Snekkestad havnet på Se og Hørs forside. Kronprinsparet gikk da ut mot bladet og kalte fremstillingen for et «overtramp av privatlivets fred». Flere mente kronprinsparet og kommunikasjonsavdelingen selv bidro til å gi Se og Hørs forsideoppslag enda større oppmerksomhet. Assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gjeruldsen, sa til NTB at kronprinsparet vurderte å klage Se og Hør inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Dette avviste senere kronprinsen.

Les også: Slakter Slottets PR-håndtering av Se og Hørs Marius-oppslag

Les også: Kronprinsparet har ikke vurdert PFU-klage mot Se og Hør

Fikk kritikk
Slottets kommunikasjonsavdeling har også fått kritikk for å være for ordknappe i mediene. 

- «Ingen kommentar» er stort sett budskapet fra en kommunikasjonssjef som nok snart bør vurdere å stryke ordet «kommunikasjon» i sin tittel, skrev redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten på kommentarplass.

- Det har jeg veldig lyst til å kommentere, men jeg tror jeg skal la være, sa daværende kommunikasjonssjef Marianne Hagen til Kampanje.

Hagen var Slottets talskvinne siden 2008. Fra 1. januar 2008 og fram til høsten 2015, svarte Slottet «ingen kommentar» i 526 medieoppslag, ifølge en gjennomgang analysebyrået Retriever har gjorde på oppdrag fra Kampanje. 

Når Kampanje spør den nye kommunikasjonssjefen om hva hun tenker om kritikken mot Slottets kommunikasjonsavdeling, svarer hun at hun vil vente med å svare til hun begynner i sin nye jobb på Slottet i juni.

- Jeg svarer gjerne på spørsmål etter at jeg har tiltrådt. Jeg ber om forståelse for at jeg vil vente med å uttale meg til jeg har begynt i jobben, sier Guri Ofstad Varpe til Kampanje.

Les også: Er hun landets mest ordknappe PR-sjef?(Abonnement)

Les også: Stanghelle refser Slottets PR-sjef

Jobbet i TV 2 og SV
Guri Ofstad Varpe har erfaring fra både kommunikasjonsrådgivning, journalistikk og politikk. Hun har tidligere arbeidet som journalist i TV 2 og informasjonssjef i Arbeidsgiverforeningen Spekter. I perioden 1997-99 var hun ansatt i Sosialistisk Venstreparti (SV).

Guri Ofstad Varpe er utdannet Cand Mag med fagene historie og sammenlignede politikk fra Universitetet i Bergen. 

Les også: Marianne Hagen slutter i Slottet

Forgjengeren:

Marianne Hagen sluttet som kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff da hun i november i fjor ble utnevnt som statssekretær i Utenriksdepartementet. Her er hun sammen med dronning Sonja under statsbesøket i Tyrkia i 2013. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix.