Som tidligere kunnskapsminister, partisekretær, statssekretær og stortingsrepresentant er det mange som har prøvd å påvirke WWF-generalsekretæren Bård Vegar Solhjell opp gjennom tidene. Det gjelder også PR-profil og tidligere politisk rådgiver og statssekretær Ketil Raknes.

Etter en forespørsel fra Gyldendal forlag bestemte eks-kollegaene seg for å gjøre lobbyerfaringene til boka «Jakta på makta», som steg for steg tar for seg hvordan lobbyister kan oppnå gjennomslag.

- Da jeg og Bård Vegar var på Stortinget holdt vi gratis lobbykurs sammen, og det overrasket oss alltid at de kursene var stappfulle. Det er vel litt sånn at når man er på innsiden av det politiske systemet så undervurderer man hvor kryptisk det kan virke fra utsiden. Boken er et forsøk på å gi mennesker som i utgangspunktet ikke har jobbet mye med politikk noen verktøy de kan bruke for å påvirke politiske beslutninger, sier Raknes til Kampanje.

- De med mest ressurser vinner oftest
Kjerneideen er at man for prisen av ti minutter hos First House vil få alle deres beste tips på hvordan man kan få gjennomslag hos politiske aktører. Solhjell og Raknes forteller at det ofte er slik at de med flest ressurser vinner fram, og at boken ønsker å vise at også mindre organisasjoner og bedrifter kan drive vellykket lobbyisme.

- De med mest ressurser vinner oftest, men vi har også sett mange eksempler på folk med lite ressurser og folk, og som jobber for små saker, som vinner fram med gode argumenter. Så det ligger vel et slags demokratiprosjekt i bunn av dette, det gjør det. Vi mener at hvem som helst uavhengig av ressursstørrelse må ha mulighet til å drive politisk påvirkning, sier Solhjell. 

Les også hvordan First House-sjefen svarer: - Et helt klassisk PR-triks og det må de få lov til å gjøre

Raknes mener de aller fleste kommer til å ende opp som lobbyister en eller annen gang i livet, og at det politiske systemet er avhengig av at det påvirkes mer på lokalt nivå.

- De fleste av oss vil bli lobbyister på et eller annet tidspunkt, uten at vi i det hele tatt tenker over det selv. Jeg har for eksempel engasjert meg som fotballtrener, og har plutselig blitt opptatt av banekapasiteten i bydelen min. Det er faktisk en lobbysak. Folk tenker ofte på lobbyisme som noe stort og nasjonalt, men ofte handler det om de nære tingene. Det politiske systemet er avhengig av at alle får muligheten til å påvirke samfunnet vårt, det kan ikke være forbeholdt de med flest ressurser, sier han.

Mener mange har liten forståelse for politikk
I løpet av de snaue 200 sidene blir man presentert for en rekke eksempler på vellykkede og mislykkede lobbykampanjer. Her tar de blant annet for seg hvilke fellestrekk de dårlige lobbyistene har.

Raknes, som blant annet har vært politisk rådgiver i Kunnskapsdepartementet og statssekretær i Miljøverndepartementet, mener den vanligste feilen lobbyister gjør er å fremstå som selvsentrerte.

- Hvis du i tillegg til å være selvsentrert og er sint, så har du en tung jobb foran deg. Overraskende mange har liten forståelse for den politiske verden. Man må alltid ta hensyn til helheten og klare å argumentere for hvorfor saken din ikke bare er viktig for deg, men for hele samfunnet, sier Raknes.

- En annen vanlig feil er å anta at politikeren ikke vet hva du snakker om. Mange kan fremstå belærende, og det oppfattes nedlatende. Det er det dummeste du kan gjøre. Det fleste politikere vet mye mer enn deg og har som regel hørt det du sier mange ganger før, sier han.

Tett samarbeid i mange år
Helt siden Solhjell kom inn som partisekretær i SV etter valget i 2001, har han og Raknes jobbet tett sammen. Da Solhjell satt som kunnskapsminister, var Raknes politisk rådgiver i samme departement, og i Miljøverndepartementet satt de samtidig som miljøvernminister og statssekretær.

Raknes var også Solhjells rådgiver i perioden han satt som parlamentarisk leder. 

- Boken er et resultat av de mange erfaringene vi har gjort oss sammen, og av problemstillinger vi har diskutert i årevis. I mange år skrev vi både taler og kronikker sammen. Det er ikke alle politikere som er flinke til å skrive, men Bård Vegar skriver både raskt og godt. Vi forbedret hverandre betydelig hele tiden i arbeidet med boka, og jeg er helt sikkert på at boken ikke hadde blitt bedre om vi hadde skrevet den hver for oss, sier Raknes. 

Tidligere har Solhjell skrevet boka «Solidaritet på ny» i 2011, «Sjakk» i 2014 og nå senest «Uro» som kom ut i fjor. Raknes kom ut med sin første bok, «Høyrepopulismens hemmeligheter», i 2012.

«Jakta på makta» utgis av Gyldendal forlag, og har allerede rukket å bli pensum på PR-utdanningen ved Høyskolen Kristiania.