Til høsten går det norske folk til valgurnene for å avgjøre hvilke partier som er best skikket til å styre landets kommuner og fylker, og tradisjonen tro har Kampanje igjen samlet en sterk jury som skal hjelpe oss i arbeidet med å kåre det partiet som gjennomfører den beste valgkampen.

Også i år er det tidligere nyhetsanker i NRK og TV 2, Terje Svabø, som leder juryarbeidet, og etter at nesten samtlige partier har avholdt sine landsmøter denne våren er ikke jurylederen i tvil om hvem han ville gitt prisen til i dag.

- Skulle vi ha delt ut prisen i dag, ville den nok ha gått til Senterpartiet, ikke minst på grunn av partileder Trygve Slagsvold Vedums innsats. Han innfrir flere av våre kriterier, som evne til å sette dagsorden, klart og tydelig språk, engasjement og ikke minst godt humør, sier Terje Svabø.

- Blank på sosiale medier
Sp-lederen har også markert seg med sitt fravær på sosiale medier, plattformer som er blitt stadig viktigere i både valgkamper her hjemme og i utlandet. Tidligere i år uttalte Sp-lederen blant annet «vårt sosiale medium (Senterpartiet, red. anm) er kaffekoppen, og den slår Facebook ned i støvlene». Men selv om bruken av sosiale medier er ett av flere kritierier i Kampanjes valgkampkåring, sjarmerer Sp-lederen valgkampjuryen med sitt fravær.

- I valgjuryen har vi også kriterier om markering innen sosiale medier. Her er jo Slagsvold Vedum blank. Men han gjør et nummer av at han ikke er på sosiale medier. Dette rettes selvsagt opp av at hans medarbeidere er mer moderne i stilen, men det skal bli interessant å se om Sp-lederen kommer seg gjennom valgkampen uten å bli aktiv på sosiale medier, sier Svabø.

Svabø er journalist og tidligere nyhetsanker i NRK og TV 2 jobber i dag i sitt eget selskap, Svabø Nyheter & Analyse, der han bruker det meste av sin arbeidstid til å lede konferanser og debatter. Han var med på å kåre Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og SV som vinnere i henholdsvis 2013, 2015 og 2017.

- Det er imidlertid lenge igjen til valget og det må tas med at Sp har fått servert en rekke av sine fanesaker på sølvfat av Regjeringen. Sentralmyndighetene har bommet i kommunikasjonen både når det gjelder nærpoliti- og kommunereformen. Det er mye fornuft i begge reformene, men Slagsvold Vedum er nå den fremste talsmannen for brede gruppers misnøye. Sp er på mange måter blitt det nye Fremskrittspartiet, med en vel utviklet evne til å formidle folks misnøye, sier han.

Ny i juryen (1):

Politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg.

Her er årets jury
I forkant av hvert stortings- og lokalvalg siden 1980-tallet har Kampanje kåret «Årets valgkampvinner.» 

- Det er viktig å understreke at vi ikke kårer valgets vinner her - det gjør det norske folk, men vi kårer det partiet som har gjennomført den beste valgkampen. Til å hjelpe oss med dette arbeidet kommer vi i år som tidligere til å sette sammen en knallsterk jury med ekspertise på både kommunikasjon, politikk, digitale plattformer og medier, sier ansvarlig redaktør Knut Kristian Hauger i Kampanje.

Følg valgkampjuryen på #valgkampjury! Kom med innspill til juryen på Twitter og Facebook - husk hashtaggen.

Med seg i juryen har Terje Svabø og Knut Kristian Hauger fått med seg folk fra både PR-bransjen, mediehusene og de digitale miljøene. Nye i årets jury er politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, og politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg.

Ny i årets jury er også strategisk rådgiver i Knowit, Jannikke Hannevik, som deltar for første gang. 

Av mer kjente valgkamp-navn i Kampanje-sammenheng, er lederen av  Kommunikasjonsforeningen, Therese Manus, og PR-gründer og daglig leder av Boldt, Morten Pettersen.

- Det er en litt rar situasjon i år fordi det er såpass mange av de store partiene som gjør en ganske dårlig jobb med unntak av Senterpartiet. Så hvor store skal de små partiene få lov til å bli. Dette er jo et spill som skal summeres til 100 og da er det noen som må overraske positivt, sier Morten Pettersen.

Ny i juryen (2):

Strategisk rådgiver i Knowit, Jannikke Hannevik, er med i Kampanjes valgkampjury for første gang.

Mer fokus på data
Nytt i årets kåring er at juryen også vil vektlegge hvordan partiene bruker og utnytter data i målrettingen av sin kommunikasjon i valgkampanjen gjennom kontekstuell annonsering og som grunnlag for hvordan partiene velger ut hvilke husstander man skal bruke tid på å banke dører. 

Les også: Høyre ruster opp til valgkampen - henter inn tech-byrå for å jakte på velgere

- Det blir interessant å se hvilken vei de velger å rette denne formen for annonsering om det blir med egne budskap eller angrep på de andre, sier Therese Manus i Kommunikasjonsforeningen. 

Juryleder Terje Svabø mener det også er flere andre spenningsmomenter i årets valgkamp.

- I år er det lokalvalg og vi skal i årets valgkamp også være veldig obs på protestpartier som det vi ser i Bergen og flere andre steder. Samtidig har vi et valg som er mer spennende enn noensinne på grunn av at vi har nye kommuner og nye regioner. Det skal også bli spennende å se hvordan den mistilliten vi ser blomstrer mot de etablerte partiene i hele Europa, vil gjøre seg gjeldende i Norge, sier juryleder Terje Svabø.

Vinnere av Kampanjes valgkampkåring de siste 20 årene:

2017: SV

2015: Kristelig Folkeparti

2013: Arbeiderpartiet

2011: Høyre

2009: Høyre

2007: Fremskrittspartiet

2005: Arbeiderpartiet

2003: SV

2001: Ingen vinner kåret

1999: Fremskrittspartiet

1997: Kristelig Folkeparti

1995: Arbeiderpartiet