Tiden som konsernsjef i DNB begynner å nærme seg slutten for Rune Bjerke. 1. september går han av etter 13 år i DNB.

I podkasten «Stormkast med Valebrokk & Stordalen», hvor Per Valebrokk og Petter Stordalen er programledere, snakker Bjerke nå om kritikken han har fått for Instagram-kontoen «Runeerkul».

Kritikken kom blant annet fra Elin Ørjasæter, førstelektor ved Høyskolen Kristiania, som i et intervju med Kampanje og i nettavisa Arbeidsnytt.no, kalte kontoeen «håpløs og uverdig», og professor Paul Otto Brunstad, ved NLA Høgskolen Bergen.

Les mer: Hudfletter DNB-sjefen: - Instagram-kontoen @RuneErKul er uverdig

Dattera kom på navnet
Det er når Bjerke diskuterer en kulturendring som foregikk i DNB i 2011 at Bjerke kommer inn på temaet som handler om Instagram-kontoen hans.

- Ja, det er jo nesten litt flaut å skulle forsvare det, når en på Markedshøyskolen Kristiania rykker ut i avisen og sier det er uverdig for en banksjef, sier Bjerke i podkasten.

Valebrokk kaller navnevalget «ballsy», men Bjerke forteller at det ikke var han som valgte nicknamet «Runeerkul».

- Jeg var nysgjerrig på sosiale medier og i Instagrams tidlige tider, drev jo unga mine med det. Jeg var på Øya-festivalen sammen med dem, også sier jeg til eldstedattera mi, kan du ikke lage en sånn Instagram-konto til meg og da? «Okey, hvilket nickname skal du ha da pappa?», nickname?, bare finn på noe du sier jeg. Også skriver hun bare runeerkul.

- Er ikke like stolt av alt
Bjerke forteller om hvordan kontoen i utgangspunktet kun ble besøkt av hans nærmeste.

- I begynnelsen fikk jeg jo tre-fire likes. Det var jo bare familie som så på bildene. Etter hvert så ble det 100, 200 og 300 og jeg begynte å føle at det var litt kleint. Når du først har 3-400 følgere og du heter «Runeerkul», så kan du ikke da skifte navn. Hvis du tar bort nicknamet som dattera de har lagd da er du jo litt dust også. Da tar du deg selv mer høytidelig enn du skal, sier han.

Samtidig som Bjerke ønsker å by på seg selv, diskuterer han en hårfin balansegang mellom å være personlig på den ene siden og profesjonell på den andre.

- Jeg er jo sjef for DNB og jeg skal jo ikke gjøre noe som rammer merkevaren negativt heller. Det er jo fine grenser, men samtidig må du prøve å være mest mulig autentisk, mest mulig deg sjæl, men samtidig ikke overdrive og overspille. Folk finner jo veldig fort ut om det er ekthet i det, eller om det bare er proft, bare glatt eller bare forsiktig. Så jeg har prøvd og faila litt, er ikke like stolt av alt.

Se dette innlegget på Instagram

Kvartalspresentasjon neste uke! Lover å levere bedre enn dette... #livslanglæring #throwback

Et innlegg delt av Rune Bjerke (@runeerkul)

Professor ikke overbevist
Professor Paul Otto Brunstad, ved NLA Høgskolen Bergen, har skrevet to bøker om ledelse. Det at Bjerke sier datteren valgte kontonavnet og at kontoen i utgangspunktet kun ble besøkt av familie vurderer ikke Brunstad som formildende omstendigheter.

- Jeg synes det heller virker litt skjerpende. Det vitner om litt dårlig dømmekraft, når noe som er tenkt veldig privat og familiært gjøres til et offentlig bidrag, sier Brunstad til Kampanje.

På spørsmål om hva han mener om ledere i sosiale medier, svarer Brunstad at ledere bør fremstå ansvarlig.

- Det er ikke det familiære anliggende som skal tale for en, men ens gode dømmekraft og de vurderingene og beslutningene som han da velger å gjøre. Det er det som skal gi cred, eventuelt gi grunnlag for kritikk.

- To operativsystemer som krasjer
Han legger til at han ikke er ute etter «å ta» Rune Bjerke.

- Han er sikkert en veldig hyggelig og grei kar. Men jeg er uenig med han i måten han blander det offentlige og private. Det er hvert fall to operativsystemer som for min del krasjer. Begge deler er viktig, men dette er å rote det sammen.

Brunstad mener det er viktig å ha en distanse mellom det offentlige og det private, både i næringslivet og i politikken.

- Jeg tror det på sikt tjener begge former for lederskap. På sikt tror jeg det gir et bærekraftig lederskap som fortjener respekt for det en klarer å utrette som leder, ikke ut ifra det en eventuelt klarer å fremstille seg selv som i det sosiale medierommet, sier Brunstad.

Kampanje har forsøkt å komme i kontakt med Rune Bjerke, men vi har ikke hørt tilbake fra den avtroppende DNB-sjefen.

Kommende DNB-sjef og Bjerkes etterfølger Kjerstin Braathen ser ut til følge i sin forgjengers fotspor. Braaten opprettet i juni en egen Instagram-konto og ønsket samtidig nye følgere velkommen. Et sommerfestbilde er allerede på plass, men selve brukernavnet er av det litt mer nøkterne slaget, nemlig «kjerstinbraathen».

På podkast-besøk:

Avtroppende banksjef i DNB, Rune Bjerke, gjester podkasten til Storm Communications. Her sammen med programlederne Petter Stordalen og Storms egen Per Valebrokk.