Une Aina Bastholm (33) er en av to nasjonale talspersoner for Miljøpartiet De Grønne (MDG) og den som tar i mot prisen «Årets valgkampvinner» på direkten søndag morgen da Kampanje delte ut prisen på TV 2 Nyhetskanalen.

- Det er veldig stas med en sånn formell anerkjennelse, fordi vi vet at vi har mange flinke folk på kommunikasjon, men jeg synes begrunnelsen her er vel så mye stas fordi dere sier at vi har vært tydelige. Politikken vår handler om at klimasaken alltid blir pulverisert og prioritert ned. Det at vi er tydelige politisk, gjør at vi også har tydelig kommunikasjon, sier Bastholm til Kampanje.

Bak prisen «Årets valgkampvinner» står en bredt sammensatt jury ledet av tidligere politisk journalist i NRK og TV 2, Terje Svabø, som gir prisen til det partiet som juryen mener har gjennomført den beste valgkampen.

- Hvor mye har klimaengasjementet hjulpet dere frem i valgkampen og hvor mye tar dere æren for selv?

- Klimaengasjementet ligger i bunn og er det vi henter ut tilliten fra velgerne fra, men grunnen til klimaengasjementet er at vi har reelle klimautfordringer, sier hun.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at «MDG fremstår som tydelige, troverdige og lite vinglete» og at partiet «feide de andre klimapartiene av banen».

- Det mangler ikke på partier som har punkter om klima og miljø på i programmene sine, men vi mangler at saken blir prioritert øverst, sier Bastholm.

Les også: MDG er årets valgkampvinner: - Tydelige, troverdige og lite vinglete

Bruker en drøy million på valgkampen
Partiet har tidligere samarbeidet med blant annet digitalbyrået OMG noe Kampanje tidligere har omtalt. Bastholm sier MDG denne gangen har brukt mindre penger på eksterne byråer og også mindre på betalt annonsering. I stedet har partiet leid inn egne kommunikasjonsfolk og ansatt en digitalsjef som jobber med de sosiale mediekanalene.

- Vi så at vi putta penger på poster som uansett rater dårlig. Facebook er et mystisk landskap og ingen vet egentlig helt hva Facebook driver med.

- Blir den betalte kommunikasjonen mindre viktig?

- Det er viktigere å forstå hvordan Facebook-algoritmen virker, enn hvor mye penger du pøser på med annonsering, sier hun.

Selv om partiet er både aktiv og engasjerte i sosial medier med betalt annonsering på Facebook, er Miljøpartiet De Grønne det partiet med det laveste nasjonale valgkampbudsjettet. Partiet bruker en drøy million kroner på valgkampen nasjonalt. Til sammenligning bruker Arbeiderpartiet og Høyre rundt 18 millioner kroner, viser tall P4 tidligere har hentet inn. I tillegg kommer pengene man bruker lokalt.  

Bastholm sier det viktigste «strategiske grepet» man har gjort i kampanjene denne gangen, «er å rette seg mot unge».

- Og i den fasen vi er i nå, handler alle kampanjene om å mobilisere for å få så mange som mulig til å møte opp i stemmelokalene. Det er ikke tiden for å kommunisere ny politikk nå, sier hun.

Les også: Ingen partier får terningkast seks i den digitale valgkampen - ett parti får terningkast én

Sier «elsker bomringen»-utspill var ekte
Juryen bet seg også merke i miljøbyråden i Oslo, Lan Marie Nguyen Bergs, sitat om at hun «elsker bomringen».

- Var det impulsivt eller et nøye, gjennomtenkt utsagn fra Lan?

- Det var nok en blanding, men det var Lan på ekte og det er hennes viktigste styrke som politiker. Hun kom ganske uerfaren i politikken inn i en maktposisjon og har vært ekte fra første stund. Engasjementet hennes er ekte.

Bastholm har vært den som har frontet politikken til MDG på de store nasjonale arenaene som i partilederutspørringer og i partilederdebattene.

- Jeg var veldig glad for den partilederdebatten i Arendal hvor jeg fikk en duell med Erna Solberg og fikk utfordret henne på det jeg mener har vært det mest provoserende i hele bompengedebatten. Uten å vise til statistikk som viser at det er flere lavtlønnede som kjører gjennom bomringene.  

- Mange oppfatter dere som sinte, har dere et forbedringspotensial med tanke på smil og humør?

- Streng, men rettferdig er det ikke det man sier. Jeg tror ikke vi er sinte, men klimaerfaringene er såpass alvorlige at jeg tenker jeg må være sint mye oftere. Men man trenger ikke være ufin, selv om man er sint. Grunnen til at jeg var sint i Arendal er at jeg synes det er uansvarlig og uærlig i den maktposisjon regjeringen har, ikke å gjøre mer for klima, sier Bastholm.

Nervøs hos Solvang
Bastholm sier hun fikk veldig positive tilbakemeldinger etter partilederutspørringen på NRK med Fredrik Solvang.

- Det er ikke et høydepunkt i valgkampen for det er jo en litt nervøs affære. Men vi bestemte at jeg skulle være ærlig og tydelig. Det fikk jeg utrolig mye tilbakemeldinger på og langt utover vårt parti og vår velgermasse. Folk synes det er deilig å se en politiker som er ærlig på at det er ikke alt man vet, sier hun.

- Hva tenker du om media rolle, er det politikerne eller mediene som har satt dagsorden?

- Jeg synes vel det er mest overraskende at politikerne ikke har brukt oppmerksomheten om bompengedebatten mer til hva dem faktisk mener. Det har vært så mange partier som har vært så uklare og det synes jeg er veldig rart når de har sittet på Stortinget og stemt frem dette her, sier hun.

Lært seg det politiske spillet
Hun mener valgkampen har lært henne mye om det politiske spillet og hun trekker for to forhold.

- Det ene er tendensen til å snu kappen etter vinden fordi det er valg og at det er politisk ukorrekt å forsvare byene i Norge. Vi har vært veldig opptatt av å beskytte distriktene i Norge.  

- Hva blir den viktigste læringen du tar med deg til valgkampen i 2021?

- Det er å tørre å stå oppreist og her er Lan en inspirasjon også for meg. Det er hennes styrke og hun minner hele partiet og også andre politikere om at du kan bygge en folkelig mobilisering for prosjektet ditt hvis du er tydelig, argumenterer godt og viser engasjement. I stedet for at politikerne springer etter stemningsskifter i velgermassen.