Sintef har på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet undersøkt mulige målrettede informasjons- og påvirkningsforsøk fra utenlandske aktøre på ulike digitale plattformer i forbindelse med forrige lokalvalg. Rapporten til Sintef konkluderer med at det ikke er funnet klare tegn på utenlandsk påvirkning, men de har funnet veldig mye interessant som alle bør lære av og forholde seg til.

Å undersøke dette i et norsk lokalvalg er ikke uinteressant, fordi skjult informasjonspåvirkning de siste årene har endret taktikk fra større operasjoner til å fokusere på mindre og lokale operasjoner som er vanskeligere å identifisere og oppdage.

En mediehverdag i stadig endringer hvor breddemedier underlagt redaktørplakat og VVP taper på bekostning av alternative medier som document.no ,steigan.no, miff.no er det oppsiktsvekkende lesning når rapporten kan vise til at document.no har flere nyhetsdelinger på Facebook enn TV 2. At det også finnes brukere med skjulte brukere med flere tusen kommentarer på ulike nettfora, er også skremmende. Det i seg selv ikke bevis på utenlandsk påvirkning fastslår rapporten, men det er heller ikke bevis på det motsatte, og det kan gjøre oss sårbare for å bli utsatt for slikt senere. «Det foreligger mønstre i nettdebatten som kan utnyttes dersom noen har intensjoner om å påvirke», fastslår rapporten.

Spredning og deling av artikler fra alternative medier vokser og utfra analysen til rapporten er temaer knyttet til innvandring, bompenger, Trump, vindkraft og klima og lignende, særlig polariserende.

Alle som har deltatt i opphetede nettdebatter om disse temaene om slike temaer har fått seg et sjokk.  Fakta med lenker fra FN eller NASA forsvinner i emojis med oppkast krydret med friske konspirasjonsteorier. 

Før Barack Obama ble valgt som president i USA ristet vi på hodet over konspirasjonsteoriene vi kunne lese om at han ikke var født i USA og at han egentlig var muslim.  Litt over et tiår senere er både polariseringen, språkbruken og konspirasjonsteorier til de grader også tilstede i Norge.

Sintef sin rapport og forslag til tiltak bør settes høyt på dagsorden i Norge.