Beate Nossum i Footprint henter inn næringsbyrået i Oslo, Marthe Scharning Lund, som ny partner.  Hun startet Footprint for snart fem år siden, et PR-byrå som har spesialisert seg på bærekraft og klimakommunikasjon. 

- Uroen vi ser knyttet til oljeprisfall og korona-effekt i verdensøkonomien viser hvor sårbare norsk næringsliv er. De som evner å øke omstillingstakten er bedre rustet til å tåle endringene vi skal gjennom. Derfor spisser vi kompetansen innen grønn omstilling. Få har mer direkte erfaring fra dette enn Oslos næringsbyråd, sier Beate Nossum, leder i Footprint.

Hun sier hun rullet ut rød løper foran inngangen til kontorlokalene da Scharning Lund kom.

- Norsk næringsliv er på vei inn i den største omstillingen vi har sett. De trenger kunnskap for å forstå hvor raskt endringene vil komme og hvordan de skal møte dem, sier den tidligere byråden for næring og eierskap i Oslo, Scharning Lund.

Hun mener «erfaringene fra Oslo kommune er at næringslivet ønsker tydelige politiske signaler.»

- Det er ikke endringsviljen det står på. Snarer tvert om.  Men vi må tette gapet i næringslivet. Mens noen bedrifter har løpt raskt av gårde er det mange som trenger tid til å identifisere endringsprosjektene og de politiske rammene de må forholde seg til. Akkurat nå er det lite som føles mer meningsfylt enn å bidra til det, sier Scharning Lund.

Satser på klimabudsjett
Footprint satser samtidig tung på tjenester som klimaregnskap, tiltaksplaner for utslippskutt og klimabudsjettering for næringslivet. Til å lede denne satsningen har selskapet også ansatt Arne Haabeth som er medlem av finansutvalget i Oslos bystyre for MDG.

- Stadig flere norske kommuner innfører klimabudsjettering. De selskapene som viser at de er i stand til å følge opp kommunenes klimamål gjennom egne regnskap og konkrete klimaplaner vil ha et stort fortrinn i alle fremtidige offentlige innkjøp. Og slik må det være. For meg er det viktig å kunne bidra med kompetanse og verktøy som gjør det mulig for privat sektor å komme i gang med raskere omstilling, sier Arne Haabeth.

Etterspørselen etter klimaregnskap og klimarisikoanalyser er raskt økende, ifølge Beate Nossum.

- Vi ser at næringslivet trenger mer kunnskap for å kunne ta riktige beslutninger i arbeidet med sine forretningsstrategier. Det er bred forståelse for at det vil komme nye krav, og et stort behov for å forstå hvordan endringene vil påvirke virksomheten slik at man kan ta grep i tide, sier Beate Nossum.