Det er i PR-byrået Kruse Larsen den saftigste inntektsveksten fant sted i fjor. I hvert fall om en ser på utviklingen til partnerne Bjarne Håkon Hanssen og Jan-Erik Larsen

For de nye skattelistene viser at den tidligere AP-toppen Hanssen i 2019 hadde en skattbar inntekt på 10,7 millioner kroner. Partner og daglig leder Jan-Erik Larsen hadde en tilsvarende inntekt på snaue 5,5 millioner kroner.

Det var en kraftig økning fra ligningstallene fra 2018 da Hansen og Larsen «tjente» rundt tre millioner kroner og 2,4, millioner kroner.

- Dere har begge gjort et stort lønnshopp siden i fjor, og spesielt Hanssen har fått en gigantisk lønnsøkning. Hva har skjedd?

- Våre lønninger har vært omtrent de samme i fem år nå, i fjor var min lønn fra Kruse Larsen på drøye to millioner kroner som det framgår av selskapets regnskap. Så ble det betalt ut et utbytte til mitt eierselskap i Kruse Larsen. Disse midlene er dels investert i annen næringsvirksomhet, først og fremst mitt andre hjertebarn som er Villsaugården på Smøla. Der er det mye god julemat å få kjøpt nå. Og så tok jeg ut et utbytte fra eierselskapet mitt i tillegg. Men, som hovedregel, kan du si at alt jeg tjener til slutt ender opp på Smøla, enten som spekepølser og pinnekjøtt, eller som nye hus på Villsaugården, sier Jan-Erik Larsen til Kampanje. 

Les mer: Tidligere Schibsted-direktør på inntektstoppen i Medie-Norge - se listen her

Solgte seg ned i selskapet
Som partnere i Kruse Larsen delte de på et utbytte på fem millioner kroner noe som altså er med på å forklare noe av tallene, i tillegg til at de to grunnleggerne åpnet opp for nye partnere som fikk kjøpe seg inn. 

- I 2019 solgte Jan-Erik Larsen og jeg til sammen 28 prosent av Kruse Larsen, det vil si 14 prosent hver. Det var et salg vi gjorde til ansatte for å trekke dem tettere inn i virksomheten. Jeg har jo tatt ut den salgsgevinsten som utbytte i 2019, som gjør at jeg får et stort lønnshopp, sier Bjarne Håkon Hanssen til Kampanje. 

Bjarne Håkon Hanssen, som fortsatt eier 29 prosent av PR-byrået, ble dermed den rådgiveren med den høyeste skattbare inntekten i fjor, viser tallene til Skatteetaten. Larsen, som også eier 29 prosent av Kruse Larsen, går inn på en fjerdeplass i oversikten over lønnsadelene i PR-bransjen. 

Da Kampanje for noen uker siden presenterte resultatene fra den store byråkåringen Byråprofil kom Kruse Larsen på en femteplass.

Les også: Topper Byråprofil for tredje året på rad – nykommer inntar PR-pallen

På spørsmål om forskjellen i inntekt mellom de to partnerne, sier Hanssen at de to hadde samme salgsinntekt, men at Larsen ikke tok ut like mye i utbytte etter salget. Ellers ønsker ikke Hanssen å kommentere sin høye lønning. 

- Kruse Larsen hadde et godt år i 2019 og vi har et godt år i 2020, så det er jo veldig hyggelig at vi på så få år har greid å bygge opp et selskap som går godt, og som det er attraktivt å være eier i, sier han. 

- Har Kruse Larsen rykte på seg for å betale sine partnere godt? 

- Vi i Kruse Larsen betaler alle våre ansatte godt, det skal være attraktivt å jobbe hos oss, legger han til. 

Les også: Rekordresultat i Kruse Larsen – har hatt sterk vekst under koronakrisen

Vil spre eierskapet
Larsen sier byrået «ønsker å spre eierskapet på flere ansatte» og kommer til å

- Vi kommer til å arbeide videre etter den modellen. Dagens tredje parter, Tim Peters, har økt eierandelen sin i Kruse Larsen og har mer normale tall for 2019, sier Larsen.

- Hvordan ser lønningene i 2020 ut - blir det lignende beløper, eller enda høyere? 

- Våre lønninger vil ikke være veldig annerledes i 2020 enn i 2019. Vi er veldig godt fornøyde med de lønningene vi har. Spesielt er vi fornøyde med at vi har kommet oss gjennom koronaåret 2020 uten permitteringer eller lønnskutt. Vi har skapt sterk vekst for selskapet i år, til glede for alle ansatte – og for eierne, sier Larsen.

Frst House- og Zynk-partnere høyt oppe
Noen PR-rådgivere sniker seg likevel inn på lista før Kruse Larsen-sjefen, Jan-Erik Larsen. Der lander både den tidligere Gambit-toppen Lars Erik Grønntun, som i dag er viseadministrerende direktør i quiz-selskapet Kahoot, med påtte millioner, og fjorårets best betalte, Jon Mørland, i Mørland & Johnsen med 6,7 millioner.  

Ser en på lista ellers så legger man fort merke til at også First House-partnerne gjør det bra på inntektstoppen der både Kari Holm Henja, Per Høiby, Cecilie Ditlev-Simonsen og Hans Christian Vadseth befinner seg. 

Her er de 15 best betalte kommunikasjonsrådgiverne i Norge i fjor. 

Navn Selskap Skattbar inntekt Skattbar formue
Bjarne Hanssen Kruse Larsen 10.736.176 4.200.862
Lars Erik Grønntun Gambit (Kahoot) 8.014.885 0
Jon Mørland Mørland & Johnsen 6.735.507 14.618.004
Jan-Erik Larsen Kruse Larsen 5.498.279 0
Kari Holm Henja First House 4.335.154 7.970.395
Sigbjørn Aanæs First House 4.204.940 0
Per Høiby First House 4.024.951 0
Claus Sonberg Zynk 3.887.802 0
Cecilie D.-Simonsen First House 3.878.208 2.446.424
Sigurd Grytten Zynk 3.777.598 0
Hans Chr. Vadseth First House 3.707.932 1.623.747
Morten Woldsdal Leidar 3.494.573 0
Ole Chr. Apeland Apeland 2.883.758 6.721.190
Henning Sverdrup Släger 2.821.139 0
Hans Geelmuyden GK 2.806.466 15.302.361
Rune M. Wergeland WergelandApenes 2.747.441 239.281

Kampanje gjør oppmerksom på følgende: Det er viktig å huske på at skattbar inntekt ikke er det samme som reell inntekt. Nettoinntekten omfatter all skattepliktig inntekt: det vil si lønn, pensjon, sykepenger, næringsinntekt, renteinntekter og eventuell pengegevinster. Men fra denne er det trukket fra fradragsberettigede beløp som rentefradrag, minstefradrag og fradrag i tilknytning til arbeidsinntekt. (Særfradrag er imidlertid ikke trukket fra på denne posten.)

Formue omfatter blant annet bankinnskudd, oppgitt kontantbeholdning, likningsverdi på aksjer, eiendom, bil. etc. Gjeld er fradrag på denne posten.