Etter 32 år med som største eier i PR-byrået Geelmuyden Kiese (GK) selger Hans Geelmuyden 50,1 prosent av livsverket sitt til de to PR-veteranene Jonatan Fægri og Lars Erik Grønntun

Salget ble klart fredag og det var Dagens Næringsliv som var først med å omtale nyheten.

- Tidsperspektivet ble hele tiden utvidet for min del, for det var mye morsommere enn jeg trodde. Derfor har jeg drevet med det så lenge. Men så kommer du til et punkt der eierskapet må være større enn deg selv, fordi du har ansvaret både for de flinke folkene og for bedriften, sier Hans Geelmuyden til næringslivsavisen.

Les mer: Grønntun vil kjøpe seg inn i Geelmuyden Kiese: - En del av en større modell

Grønntun, som i dag jobber i Kahoot-ledelsen, har tidligere fartstid i Gambit Hill & Knowlton der han til slutt ble global sjef for PR-nettverket. Nå tar han med seg sin tidligere kollega Jonatan Fægri i et oppkjøp som kommer til å skape de helt store overskriftene i PR-bransjen. Fægri jobbet i Hill & Knowlton-systemet som chief of staff som er en form for driftssjef, men sluttet der for ett år siden. 

De to har sammen startet opp invetseringsselskapet Paritee og har også sikret seg en mulighet for å overta mer, ifølge avisen.

- Har mer penger enn jeg trenger
Selger er Geelmuydens investeringsselskap Koko, som har eiet over 80 prosent av PR-byrået. Prisingen holdes imidlertid hemmelig. men Grønntun og Fægri sier til avisen at det handler om en «vanlig industriell verdsettelse».

DN estimerer en pris på mellom 70 og 80 millioner kroner, hvilket vil gi Hans Geelmuyden og hans selskap Koko opp mot 40 millioner.

– Jeg har allerede de pengene jeg trenger. Når jeg nå selger disse aksjene har jeg mer penger enn jeg trenger, sier Geelmuyden til Dagens Næringsliv. 

PR-comeback:

Tidligere Gambit- og internasjonal Hill & Knowlton-topp, Lars Erik Grønntun, gjør comeback i PR-bransjen med oppkjøpet av Geelmuyden Kiese. Foto: Eivor Eriksen.

Tjent seg rik på Kahoot-aksjer
Som Kampanje tidligere har skrevet har Kahoot-toppen, Lars Erik Grønntun, gjennom sitt private investeringsselskap Eikum opplevd en vanvittig vekst som et resultat av sine Kahoot-aksjer, som er priset til over 100 millioner kroner i regnskapet for 2020.

Der kommer det også frem at Grønntun inntektsførte over 80 millioner kroner i selskapet i fjor. Eikum gikk med et overskudd på over 85 millioner kroner, som ble overført til selskapets egenkapital. Det betyr at Eikum i dag har en egenkapital på over 100 millioner kroner.

Les også: PR-byråene nærmer seg 800 millioner i inntekter – men nå truer Vedum med å stanse festen

Skal på handletur
Kahoot-toppen Grønntun blir investor og styreleder, mens Fægri skal håndter det operative. GK blir første selskap i en planlagt portefølje av regionale og lokale kommunikasjons- og markedsføringsbyråer.

– Vi skal være et lite, effektivt eiermiljø med dyp industriell kompetanse. Jeg tror vi har en litt mer åpen og inkluderende ledelsesfilosofi, og større respekt for det lokale, enn det de større grupperingene har. Det er det lokale som selger, men vi tror vi kan tilby en viktig funksjon på toppen, både når det gjelder samarbeid og utvikling, sier Fægri.