I morges kunne Aftenposten igjen komme med graverende avsløringer om lederen av Kristelig Folkeparti (KrF), Kjell Ingolf Ropstad, og hvordan han i fjor høst la en plan for hvordan han kunne unngå å skatte av statsrådsboligen. Barne- og familieministeren skulle ha betalt 175.000 kroner i skatt, men endte opp med å ikke betale en krone. 

Nyheten kommer kort tid etter at Aftenposten avslørte at Ropstad unlot å melde flytting fra gutterommet på Sørlandet til Oslo da han flyttet til hovedstaden i 2009. Ropstad meldte først flytting i fjor, og fikk dermed gratis Stortingsbolig i ti år - mens han samtidig tjente godt på å leie ut en bolig han eide i Lillestrøm.

Under Stortingsvalget på mandag havnet Krf samtidig under sperregrensen og gjorde sitt dårligste valg på 85 år

Under dagens pressekonferanse beklaget Ropstad det han hadde gjort og innrømmet at det var feil av ham.

- Jeg har stor forståelse for at det jeg har gjort har skuffet mange, sa Ropstad i løpet av de ti drøye minuttene han tilbragte på scenen. 

- Var det alt han skulle si? Det er helt utrolig. Han tar ikke selvkritikk og han ser heller ikke sin rolle, sier Åshild Mathisen, seniorrådgiver og partner i Try Råd til Kampanje.

Hun har tidligere vært sjefredaktør i den kristine avisen Vårt Land og vært rådgiver for tidligere Krf-leder Knut-Arild Hareide. Hun er nå aktuell med boken «Ingen søndagsskole» som skildrer stridigheter innad i Krf og Vårt Land.

- Vi er ikke ferdige med denne saken, hverken innad i Krf eller i offentligheten. Det er allerede sånn at flere i Krf burde trekke seg på grunn av valgnederlaget, og så kommer denne saken på toppen, sier Mathiesen.

- Virker som han ikke helt skjønner
Hun mener Ropstad burde fortalt Aftenposten om skatteunndragelsen da de skrev om Stortingsbolig-skandalen.

- Ikke bare har han utnyttet regelverket til sin fordel, men han har også holdt tilbake informasjon. Han virker ikke som en person som helt skjønner hva han har gjort. Det virker som at det tar litt tid før alvoret siger inn, sier hun.

Hun mener mange i partiet vil slite med å støtte Ropstad etter avsløringene.

- Det så ut som at de skulle hegne om lederen sin etter det dårlige valgresultatet, fordi de ikke har noe valg. De får kun tre representanter på Stortinget og har et svekket parti. Dette forandrer hele situasjonen, sier hun.

- Bør trekke seg
Aftenbladet-journalist Sven Egil Omdahl skriver på Twitter at Ropstads situasjon hadde vært håpløs selv om han hadde betalt foreldrenes boutgifter.

- De er ikke noe fellesskapet skal dekke. Det er fredag og statsråd, fin dag å gå av på, fortsetter han.

- Er du enig i at det er på tide å trekke seg?

- Ja, det er jeg, sier Mathiesen. 

- Finnes det noe PR-løp i verden som kan redde Ropstad nå?

- Nei.

- Tror du Krf-velgerne vil tilgi ham?

- Det var mange som mobiliserte for Ropstad fordi de mente at den forrige avsløringen var hovedstadspressen som ville ta en Krf-leder – men nå viser det seg jo at Aftenposten ventet med de verste avsløringene til etter valget. Og han har ikke vist tilstrekkelig konsekvens, han fortsetter bare å beklage - men beklagelser må ha en konsekvens. Han burde forstå at partiet trenger å ta denne her diskusjonen. Jeg tror veldig mange Krf-ere er utrolig skuffet, avslutter hun.

Les også: Finn.no med politiker-spark: - Beveger oss raskt når vi får en god idé

Ikke imponert:

- Han tar ikke selvkritikk og han ser heller ikke sin rolle, sier PR-rådgiver Åshild Mathisen i Try Råd.