Den 25. september er det valg i Italia og politikere har inntatt TikTok for å nå ut til velgere. Tidligere statsminister Silvio Berlusconi er intet unntak. Lenger ned finner du gode tips om hvordan man SKAL bruke TikTok.

Bevegelse er nøkkelen for innhold på TikTok fordi det er involverende, engasjerende og levende. Bevegelse inspirerer til humor og viser at man ikke er redd for å tulle litt. Men Berlusconi sitter helt stille på kontoret med papirer foran seg. Papiret er et bevis på at han er ikke klar for TikTok. Hvorfor? Fordi papirene antyder tre ting:

  • Han bruker samme setting hver gang, ingen ting forandrer seg - TikTok er stedet for nye ting.

  • Han har ingen forståelse for publikum og kanalens egenskaper. Berlusconis TikTok-opptreden har flere likhetstrekk med hans uutholdelige pressekonferanser.

  • Sitter Berlusconi med en jukselapp? Det virker som han er redd for å glemme hva han skal si. På TikTok er videoene ofte godt forberedt, men det er viktig at de framstår som spontane. Her bommer Berlusconi fullstendig.

Tempoet passer ikke overens med den typiske TikTok-stilen. Det går sakte, og innholdet er ikke stimulerende nok for at brukerne skal ha lyst til å se hele videoen. Det er heller ikke musikk, tekst eller klipping. Noe som kunne gjort videoen mer levende.

Berlusconi leser høyt og stakkato i hele videoklippet. Man kan se med en gang at øynene ikke beveger seg naturlig, men følger en prompter med teksten. Han sier «Velkommen til min TikTok-kanal» og det blir helt feil, og viser at han ikke skjønner hvordan TikTok fungerer.

Det er TikTok som foreslår innholdet som dukker opp for brukeren, så det blir teknisk feil å ønske publikum velkommen. Berlusconi burde heller si «Jeg er glad for å lande i deres FYP» (For You page, den siden på TikTok hvor alt relevant innhold er anbefalt for brukeren).

Berlusconi fortsetter med å beskrive hvordan det italienske mangfoldet er på TikTok: «Dere er mer enn 5 millioner her på denne plattformen, og 60 % av dere er yngre enn 30 år gamle».

Feil approach. Folk på TikTok vet hvem de er, de trenger ikke noe introduksjon til dem selv, de vil vite om deg. En politiker som dukker opp på brukernes FYP, for å snakke om dem. Det er litt «too much».

Så fortsetter han med: «Jeg er litt misunnelig (fordi dere er alle unge), men jeg pleier å gi meg selv mange komplimenter likevel».

Den andre videoen er enda rarere, men jeg går snart tom for spalteplass. Derfor må dere selv bedømme innholdet. Man må vente til video nummer fem for å få høre noe om politikk som angår ungdommene, og denne videoen er tatt fra et videointervju han har hatt tidligere. Det er ikke noe spesifikt innhold laget for TikTok.

Hva kan vi lære fra dette. Her kommer noen avslutningstips:

  • Det er ok å være boomer, men det er bare å innrømme det og leke med det. Om man later som man er fra Generation Z eller til og med Alpha blir det latterlig.
  • Politikere er mennesker og politikk gjelder mennesker. TikTok er en perfekt kanal for dette formålet, men kommunikasjonsstrategien må være godt gjennomtenkt og gjennomført.
  • Produksjon av TikTok-innhold tar tid og det tar absolutt mye energi, fordi man må gi mye av seg selv.
  • Følgere vil se på noe genuint, originalt, personlig og humoristisk.
  • Man må være proff ved å vise at man også har humor.

De som klarer det, får en stor følgerbase og mange reaksjoner på TikTok.