All PR er god PR heter det, og med det som utgangspunkt ville det vært lett å kåre forrige ukes store lanseringssnakkis til årets PR-kupp. For det har ikke skortet på engasjement, reaksjoner og oppslag på TV, radio og i nettaviser – og ikke minst sosiale medier - etter at de tre, kvinnelige gründerne podkastprofil og tidligere moteredaktør Vanessa Rudjord, skuespiller Pia Tjelta og programleder og forfatter, Synnøve Skarbø, stod frem med sine storstilte planer om å bygge opp en ny skjønnhetsklinikk på beste vestkant på Frogner. Eller som gründerne selv kaller det «Nordens ledende klinikk innen estetisk medisin» hva nå det enn er? For oss fremstå det som svært utydelig.

Men er det alltid sånn at all PR er god PR? Svaret på det må denne gangen bli et rungende og skrukkefritt nei. Her ble det for mange negative reaksjoner og sinnarynker. Et kjapt sveip viser at de tre venninnene og forretningspartnerne har provosert det meste som kan krype og gå av mediekommentatorer, skuespillere, programledere og influencere og det i ganske sterke ordelag. Man starter bare ikke skjønnhetsklinikk og kaller det for kvinnehelse. Til og med Endometrioseforeningen skriver i et Instagram-innlegg at «Hei Pia, Synnøve og Vanessa, kult at dere samarbeider om bedrift, men det hadde vært kulere om dere ikke brukte #kvinnehelse for å reklamere for en skjønnhetssalong» og det er her det har gått galt for de tre nye klinikkoperatørene.

Lanseringen av gründerprosjektet til forretningskvinnene Rudjord, Tjelta og Skarbø var imidlertid bare et lite ord unna å bli en PR-suksess. Men i stedet nærmer vi oss kanskje årets PR-tabbe.

En nødvendig skjønnhetsflekk på kommunikasjonsstrategien vil noen kanskje hevde gitt den massive omtalen, men heiaropene drukner rett og slett i den laserpresise kritikken. For selv om kritikken kommer fra mange hold, er den unison og kan nesten utelukkende oppsummeres med ett ord: Kvinnehelse. Ikke at det å løfte frem kvinnehelse, er feil. Det er både prisverdig og en svært viktig sak. Men det har svært lite med skjønnhet og utseende å gjøre og det er den koblingen som faller i dårlig jord hos de fleste. Det er her det kommunikasjonsmessig bærer galt av sted for de tre gründerne og erfarne medieprofilene.

Bruken av begrepet kvinnehelse i samme åndedrag som fettreduksjon og rynkebehandling skurrer. Laserteknologi, peeling og anti-ageing har jo umulig noe med kvinnehelse å gjøre. Vanessa Rudjord trekker frem at den nye klinikken også skal behandle bekkenbunnsproblematikk etter fødsel og det faller under definisjon av kvinnehelse, men snubler når dette skal balanseres opp mot estetikken i kommunikasjonen.  

Vi tipper det uansett koker på bookingen til den nye klinikken, så her det bare å stille seg i botox-kø slik at man er sikret plass hos skjønnhetssalongen i god tid før julebordene på Theatercafeen inntreffer.

En annen av gründerne, Pia Tjelta, sier i pressemeldingen «det er så mye kvinnehelse som man ikke snakker om», men i neste avsnitt snakkes det også om «fysisk forfall i forbindelse med overgangsalderen». Medgründer Vanessa Rudjord følger opp og sier til DN at hun ikke har problem med å bli eldre og det føles bra, men hun vil samtidig «ha en hånd på rattet når det faktisk er mulig».  Deretter tar bilmetaforene fullstendig overhånd når hun siteres på hvordan de tre ønsket seg et sted «som kan følge oss over tid, og passe på at vi eldes som en Jaguar E-type og ikke noe fra rent a wreck».  Hjelpes. Var det noen som leste igjennom den pressemeldingen på forhånd?

Fra et ultrakommersielt perspektiv kan man sikkert kalle dette en vellykket lansering og kanskje får vi også en debatt om hva god kvinnehelse er.  Aldersdiskrimineringen i samfunnet har i hvert fall fått noen nye ansikter å knagge debatten på. 

Vi tipper det uansett koker på bookingen til den nye klinikken allerede, så her det bare å stille seg i botox-kø slik at man er sikret plass på skjønnhetssalongen i god tid før julebordene på Theatercafeen inntreffer. Men kø tror vi det hadde blitt uansett. For Pia Tjelta, Vanessa Rudjord og Synnøve Svabø er kjente fjes som er godt likt av mange. Dagsavisen-kommentar Selma Moren skriver at hun hater å gå løs på smarte og kule damer som nærmest var som venninner å regne, men som i dag bare «er noen dårlige venninner». Live Nelvik sier til NRK at hun allerede har defriendet sine venninner på sosiale medier.

Nå gjenstår det å se om PR-tabben ikke bare koster de tre gründerne et vennskap eller to, men også smitter over på merkevarene Pia Tjelta, Vanessa Rudjord og Synnøve Skarbø som alle har både kommersielle samarbeidspartnere, sponsorer, annonsører og TV-, film- og reklameoppdrag. Da kan oppstartskostnadene til den nye klinikken fort bli dyrere enn de 40 millioner kronene som allerede er satt av til å bygge opp skjønnhetsfabrikken på Frogner.  

I pressemeldingen som ble sendt ut til mediene ble det flere ganger gjort et poeng av at kundene som tar inn på den nye skjønnhetssalongen skal få følelsen av å sjekke inn på et femstjerners hotell, men for gründerne av den nye klinikken ble det i stedet en førsteklasses PR-tabbe.