Navn: Claus Sonberg

Stilling: Avtroppende partner g styreleder i Zynk, påtroppende kommunikasjonsdirektør i Statkraft

Alder: 55

Aktuell: Sa nylig opp i PR-byrået han startet for 12 år siden for å begynne som kommunikasjonsdirektør i Statkraft.

- Hva spiser og drikker du på julaften?

- Ribbe og skinkestek julaften. Pinnekjøtt 1. eller 2. dag.

- Hvordan vil årets jul bli preget av energikrise og galopperende matpriser for deg og din familie?

- Både jeg og resten av familien er heldige og har en robust økonomi, men også vi merker høye priser og økte renter. Spesielt strømprisene på hytta merkes godt, men i julen skal vi kose oss så da skal det være varmt nok inne. Som påtroppende kommunikasjonsdirektør i Statkraft føler man i tillegg på den utfordrende situasjonen. Selskapet har vært veldig tydelige på at de høye prisene ikke er ønskelige eller bærekraftige. Kommunikasjonsteamet i Statkraft har hatt et stort trykk i hele 2022 så jeg under dem virkelig juleferie.

- Om du skulle oppsummere 2022 med tre ord hvilke ord ville du valgt og hvorfor akkurat de ordene?

- Jeg nøyer med meg to: Slava Ukraina! Det er ikke til å tro at det er krig i Ukraina og at millioner av mennesker går julen og vinteren i møte uten strøm og vann, med frykt for sine kjære og men venner og kjente i skyttergravene øst i landet.

- Du slutter i byrået du startet opp og går til Statkraft. Kan vi tolke det som et signal om at konsulentbransjen er på vei ned og at energi er det nye gullet?

- Karriereskiftet skjer fordi jeg fikk muligheten til å lede det fine kommunikasjonsteamet i Statkraft, som er Europas største produsent av fornybar energi og en av Norges største og viktigste selskaper, i en tid der energi er blitt headline news og noe vi ikke lenger tar for gitt. Alle peker dessuten på at mer fornybar energi er løsningen på klimakrisen. Statkraft har en ambisjon om å doble produksjonen innen 2030. Vi har betydelig aktivitet i India og Sør-Amerika i tillegg til Europa. Den reisen hadde jeg lyst til å være med på!

- Hvilken person har imponert deg mest i 2022?

- Mine tre døtre, Camille, Cornelia og Cathinka, som takler jobb, studie, skole og hverdagen på en imponerende måte midt i sorgen og savnet etter tapet av mammaen, min avdøde kone Tine, som vi mistet til kreft for to år siden.

- Hvem har stått bak årets PR-flause?

- Det smerter meg å si det, for han er en fin fyr i et bra byrå, men Sindre Beyer utviste uforståelig dårlig dømmekraft da han stilte i debatt uten å opplyse om at McKinsey er kunde.

- Hvordan synes du den norske mediedekningen av fotball-VM i Qatar har vært, og har du fått med deg noen kamper eller har du boikottet mesterskapet?

- Kritisk og balansert av både NRK og TV 2, der jeg sitter i styret. Sportslig solid av kommentatorer og eksperter, som alltid. Kritisk til styresett og FIFA, men bra at det også er rapportert balansert om at arbeiderne som har bygget arenaene hygger seg med kampene på storskjermer og at Marokkos fremgang skaper stolthet og engasjement i den arabiske verden

- Hva er det første abonnementet du kommer til å kutte når økonomien blir trangere og hvorfor?

- Jeg er usikker på om jeg trenger alle strømmetjenestene når jentene mine i januar drar på backpacking. Men TV 2 Play og et par andre beholder jeg!

- Hva kommer til å prege 2023?

- Jeg håper det blir mer fokus på løsningene på energi- og klimakrisene. Så langt har det vært for mye snakk og for lite og for treg handling. Statkraft skal gjøre sitt. Vi girer opp til å etablere et nytt kraftverk hver 9. dag, i hovedsak sol og vind i Europa, men også store vannkraftoppgraderinger, hydrogen, fjernvarme og andre teknologier og løsninger i Norge.

- Hvilket bilde fra kamerarullen din i 2022 kommer du til å huske best? 

- Å klatre Nordskott traversen i Steigen i Nordland i strålende sol i august. Det var en veldig fin og spesiell tur på alle måter.

På klatretur:

Klatring på Nordskott-traversen i Steigen i Nordland ble et høydepunkt for Claus Sonberg i år. - Det var en veldig fin og spesiell tur på alle måter, sier han. Foto: Privat.