Hans Geelmuyden inntok scenen på Kommunikasjonsforeningens årlige konferanse ett år etter at han takket for seg i PR-byrået han var med å grunnlegge, Geelmuyden Kiese.

Med et sitat fra den islandske skalden Snegle-Halle - «Drep meg konge, men ikke med graut» - sparket Hans Geelmuyden i gang dagen.

- Gud helpe meg hvor mye «graut» vi kommunikasjonsfolk klarer å lage, kontinuerlig. Det har nesten blitt en spesialitet, sa Geelmuyden til en fullsatt sal på Edderkoppen Teater.

- Jeg har villet mest
Sesjonen til Geelmuyden var kalt «Dans med hans», og store deler var viet en gjennomgang av og anekdoter fra PR-nestorens karriere, helt fra starten i Unge Høyre, Norgens Handelshøyskole og Befalsskolen.

- Det lille jeg kan om ledelse, lærte jeg i Forsvaret. Der lærte jeg å være ute i myra og tett på mannskapet. I GK kunne jeg hele organisasjonen på 150 mennesker i Stockholm, København og Oslo, sier Geelmuyden og fortsetter:

- Du må vite hvem som har vondt i hodet, hvem som har trøbbel i ekteskapet og hvem som har syke unger. Hvis du ikke vet det, kan du ikke lede.

Geelmuyden jobbet også som redaktør i Morgenbladet før han etablerte Geelmuyden Kiese sammen med Jo Kiese i 1989. Medieerfaring er helt essensiell for kommunikasjonsfolk, mener PR-nestoren.

- Min kommunikasjonsglede henter jeg fra min nysgjerrighet. Jeg har aldri trodd jeg har visst best, men jeg har villet mest og det er noe helt annet, sier Geelmuyden.

Les også: Geelmuyden får PR-nekt: - Må finne andre mennesker å plage medmennesker på

- Lavannet og kjedelig
Geelmuyden deler kommunikasjonsbransjen i to, de som lager reklame og de som lever av kommunikasjon. Førstnevnte har Geelmuyden få ord om:

- Det er en lavpannet og kjedelig bransje, men et ærbart og kjært fag i kapitalismen, sier Geelmuyden.

Mens reklamebransjen lever av «feel good», lever kommunikasjonsfolk like godt av «feel bad», mener Geelmuyden.

Han omtaler god kommunikasjon som en kunstform.

- Man må klare å lage så gode historier som får menneskehjerter til å banke, samtidig som man behersker både regi og dramaturgi. Det krever en dyp kjærlighet til mennesker, sier han.

- Jeg har alltid sett på kommunikasjon som en dans der man må bruke hele sanseapparatet for å tolke. Fordi det er noe med musikaliteten fra omgivelsene, og klarer man i tillegg å overraske med noen «danse moves» på veien, så lever man et lykkelig kommunikasjonsliv, tipser han.

- Og det har jeg en person å takke for. Takk for dansen, avslutter han. Med en referanse til hans mor, Unni

Går ut mot Vedum
Han mener også det er viktig for kommunikasjonsfolk å delta i samfunnsdebatten. 

- Noen ganger møter man mennesker som kan mer enn selv, sier Geelmuyden før han viser et bilde fra da han møtte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i Dagsnytt 18 og legger syrlig til:

- Men ikke alltid.

Det siste året har Geelmuyden jobbet som fast spaltist i Nettavisen. Her har han blant annet hisset på seg finansministeren, som han har omtalt som det nærmeste vi i Norge kommer den vestlige populismen til Donald Trump og Ungarns statsminister Viktor Orbán.

- Jeg har diskutert med ham før, og det han omtaler som «Vedums metode», det er en banal metode. Det er enkle løsninger på komplekse problemer der man setter folk opp mot hverandre inn i en nasjonalistisk kontekst. Det er en fjollete metode – og det er en farlig metode – det er Vedums metode, tordnet Geelmuyden fra scenen.

Også Vedum gjester Kommunikasjonsdagen senere på dagen.