For en drøy uke siden ble det kjent at den nordligste delen av Norge har bedt EU-kommisjonen om tillatelse til å etablere en egen tidssone – basert på den lokale livsstilen. Forespørselen er sendt inn fra ordfører i Vadsø kommune og styreleder i Øst-Finnmarksrådet, Wenche Pedersen. Hun har bedt om at døgnet utvides fra 24 til 26 timer.

- Vi føler at vi har mer tid – og det er det vi ønsker å fortelle, sier Pedersen til Kampanje.

Kampanjen «MERtid» er laget for å fremme livsstilen som tillater er annet konsept av tid enn i resten av landet, og et strategisk tiltak for å få flere til å bosette seg i landets nordligste region.

- Vi har diskutert fordelene med å bo her, blant annet for å rekruttere til nye stillinger, og noen av fordelene som vi trekker frem er følelsen av ro og mer tid.

- Det er det som er hovedfortellingen og budskapet bak denne kampanjen. Og det må jo være i alles interesse at vi får gjennomslag med dette budskapet, sier ordføreren.

Mye internasjonal oppmerksomhet
Kampanjen er utviklet av Geelmuyden Kiese og har definitivt bidratt til å skape oppmerksomhet, også utenfor Norges grenser. I løpet av de siste dagene har ordføreren fått henvendelser fra alle verdensdeler, og nylig ble hun kontaktet av en podkast i Dubai.

- Jeg må innrømme at jeg tviler på at det kommer noen fra Dubai for å bosette seg her, men skulle det skje så er de i hvert fall velkomne. Og når det er snakk om å hente inn mer arbeidskraft så har vi fokus på unge familier, og at vi må rette blikket utover EØS-områder.

Kampanjen har definitivt skapt oppmerksomhet, men ikke alle applauderer. Det rettes blant annet kritikk til valg av et oslo-basert PR-byrå og at kampanjen minner mye om Sommarøy-kampanjen fra 2019. For fem år siden ønsket nemlig øysamfunnet i Troms å bli verdens første tidsfrie sone. I likhet med Vadsø kommunes MERtid-kampanje, fikk også Sommarøys «Nå kaster vi klokka»-kampanje bein å gå på i nasjonal og internasjonal presse.

Pressemeldingen hevdet at det var øyas egne «primus motor» Kjell Ove som kom opp med ideen om et klokkeløst samfunn, men i ettertid viste det seg at det var Innovasjon Norge som sto i kulissene og trakk i trådene.

- Feil, anklager og fordomsfullhet
Politisk kommentator i Nordlys, Maja Sojtaric går nå hardt ut og hevder at Geelmuyden Kiese har solgt Pedersen en gammel idé og driver med aktiv mediamanipulering. Sojtaric mener «MERtid»-kampanjen har så mye tekstlikhet med Innovasjon Norges kampanje, at en klagenemd ville kalt det for fusk.

- Øst-Finnmarkrådet bør nekte å betale fakturaen fra Geelmuyden Kiese. Ikke bare har de solgt dem noen andres idé. De har gjennomført den ved å sende ut en 66 år gammel ordfører til å fronte en ungdomskampanje, skriver Sojtaric.

Det mener Pedersen er en fullstendig avsporing.

- Jeg har ikke lyst til å debattere tiltakssonen og kampanjen med utganspunkt i en kommentar som har så mange feil, anklager og fordomsfullhet, sier Pedersen.

- Diskuterte dere noen gang Innovasjon Norges kampanje fra 2019?

- Det har jeg ikke lyst til å kommentere. Men det jeg kan si er at vi har vært åpne og ærlige gjennom hele anbudsprosessen i jakten på et byrå som skulle hjelpe oss med dette oppdraget. Vi har hatt et klart mål for øye, og det har vært å skape oppmerksomhet for «tiltakssonen» – noe vi har klart i aller høyeste grad.

Reiselivsdirektør i Innovasjon Norge Aase Marthe Horrigmo, bekrefter kampanjen fra 2019.

- Det får være opp til andre å vurdere om Øst-Finnmarks kampanje ligner på den, skriver hun til Kampanje.

Geelmuyden Kiese har ikke vært tilgjengelig for en kommentar. 

- Leve med at folk har meninger
Ordføreren sier at det er en kunst å slå gjennom i det offentlige rom – og de har derfor satt av 750.000 kroner i anbudsavtalen med Geelmuyden Kiese for å lokke til seg arbeidskraft og særlig unge familier til den nordligste delen.

- Skal vi få frem fortellingene våre må vi bryte lydmuren, og det mener jeg at vi har gjort på en ordentlig måte. Og når det blir så mye diskusjon rundt omkring, mener jeg det beviser at vi er relevant.

Om kampanjen fører til flere fastboende må tiden vise.

- En kampanje løser ikke alt, men det er et virkemiddel. Aldri før har det blitt brukt penger på å markedsføre Tiltakssonen før nå - og maken til gjennomslag hadde jeg aldri sett for meg på forhånd. Så da får vi bare leve med at folk har meninger, avslutter hun.