Rubicon slanker staben i tøffere tv-tider

- Seerne er litt mindre trofaste og markedet litt mer urolig, sier Rubicon-sjefen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det kan gå mot trangere tider i den norske tv-produksjonsbransjen. For nå er det nedbemanninger på gang i landets største tv-produksjonsselskap Rubicon. For med en omsetning på hele 410 millioner kroner i 2014 er det Endemol Shine-kontrollerte tv-produksjonsselskapet med programmer som «Lilyhammer», «Mesternes Mester», «Luksusfellen», «Det Tredje Øyet», «Golden Goal» og «Masterchef» på samvittigheten, helt i toppen blant de norske tv-produsentene og langt større enn Monster, Nordisk Film, Mastiff og Strix.

Tall for 2015 foreligger fortsatt ikke for noen av de store tv-produsentene, men hvis nedbemanningene i Rubicon nå speiler en trend i markedet kan det bety tøffere tider for tv-produsentene.

- Ja, det stemmer at vi har hatt en runde hos oss denne våren med noe nedbemanning og frivillige løsninger. Vi har måttet se på hvordan Rubicon skal se ut og nå laget et organisasjonskart som vi håper skal funke inn i fremtiden, sier Pål Kruke Kristiansen, administrerende direktør i Rubicon, til Kampanje.

- Press på priser
Han bekrefter at markedet er tøft med «press på priser» som en følge av fallende seertall på lineær tv.

- Annonsemarkedet er vel relativt stabilt, men vi opplever vel som alle at seerne er litt mindre trofaste og at markedet er litt mer urolig hvis man kan si det sånn, sier han.

Det er særlig på underholdningsområdet det er knyttet usikkerhet til utviklingen noe som gjør at et selskap som Rubicon forsøker å tilpasse seg til en noe lavere oppdragsmengde. For det er ingen tvil om at seertallene på de store norske tv-kanalene ikke lenger er hva de engang var, og noe av det som rammes hardest er underholdningsprogrammene. Gjennom hele vinteren har Kampanje rapportert om svake seertall på flere av underholdningssatsingene til kanalene.

Les også: - Jeg er personlig misfornøyd med våren

Utviklingen i Rubicon speiler også utviklingen i tv-markedet generelt. Flere av de kommersielle tv-kanalene er også i gang med nedbemanninger det være seg både TV 2 og Discovery.

Les også: Discovery kutter 35 årsverk

Les også: - TV 2 kutter i Bergen

- Trenger flere ben: Administrerende direktør i Rubicon, Pål Kruke Kristiansen, sier han forsøkere å posisjonere landets største tv-produksjonsselskap på flere nye områder. Her sammen med kommersiell leder Martin Aarestrup. - Vi trenger flere ben enn bare tradisjonell tv, sier Kruke Kristiansen.

Vi har tatt flere store investeringer som vi håper skal gjøre oss i stand til å manøvrere i et litt mindre forutsigbart marked. Pål Kruke Kristiansen

Barbara Jahn slutter
I dag så jobber det i underkant 50 faste ansatte i Rubicon og Kruke Kristiansen sier det per i dag foreligger planer om å dra ned bemanningen med fem-seks årsverk. Han tror Rubicon på sikt, slik utviklingen ser ut i dag, bør ligge på rundt 40 faste ansatte i tillegg til de mange freelancerne som hele tiden hentes inn.

En av dem som slutter i Rubicon, som en følge av nedbemanningen og omorganiseringen, er tidligere NRK-profil Barbara Jahn. Jahn har vært programsjef i tv-produksjonsselskapet siden 2012.

- Jeg fikk et tilbud om en jobb som var annerledes og var ikke interessert i det. Da takket jeg pent nei og skal ut på eventyr. Jeg snakker for tiden med mange morsomme og spennende folk og skal bruke litt på å bestemme meg for hva jeg skal gjøre videre, sier Jahn til Kampanje.

For i tillegg til nedbemanningen har Rubicon også gjennomført en omorganisering av underholdningssiden i selskapet for å møte utfordringene i tv-markedet.

- Vi har omstrukturert oss internt og rigget oss om. Vi har fått en ny og annerledes organisasjonsstruktur. Det er årsaken til at hun slutter, sier Kruke Kristiansen.

- Så nå skal dere ikke lenger har en programsjef? 

- Nei, og grunnen til det er at vi må rigge en butikk som vi tror er tilpasset til 2016, 2017 og beyond.

Slutter i Rubicon: En av dem som slutter i Rubicon, som en følge av nedbemanningen og omorganiseringen, er tidligere NRK-profil Barbara Jahn. Jahn har vært programsjef i tv-produksjonsselskapet siden 2012.

Ny kreativ leder
Omorganiseringen betyr også at Marius Hoel, tidligere eksekutiv produsent på Rubicon og nestleder i kulturavdelingen i NRK går inn som ny kreativ leder i selskapet.

- Vi gleder oss over at Marius takket ja til stillingen. Han er en fantastisk fyr, med masse erfaring og sterk på det kreative så dette gleder vi oss stort over, sier Kristiansen.

Samtidig er det klart at Gard Mortensen går over i en ny stilling som eksekutiv produsent for underholdning og slutter i stillingen som utviklingssjef. Den nye programledelsen til Pål Kruke Kristiansen består dermed av Anne Kolbjørnsen (dramasjef), Ole Marius Araldsen (utviklingssjef drama), Martin Aarestrup (kommersiell leder), Marius Hoel (kreativ leder), Gard Mortensen (underholdning), Gry Devold (underholdning) og Cathinka Rondan, (radiosjef) og Henrik Harboe (produksjonssjef).

- Vi har i tillegg til dette også det siste året tatt flere store investeringer som vi håper skal gjøre oss i stand til å manøvrere i et litt mindre forutsigbart marked. Vi har ansatt en kommersiell leder og en radiosjef. Vi trenger flere ben enn bare tradisjonell tv, sier Kruke Kristiansen.

Slått av Monster
For noen uker siden så slapp Produsentforeningen Virke og Gullruten-stiftelsen de nominerte til årets store priskveld for tv-bransjen. Her ble det klart at Rubicon med sine fem nominasjoner ble det private tv-produksjonsselskapet med nest flest vinnerlodd og kun slått av Monsters åtte nominasjoner. Nominasjonene kom for tv-produksjonene «Luksusfellen» som fikk nominasjoner både i kategoriene «Beste livsstilsprogram» og for programlederprestasjonen til Silje Sandmæl i samme program, «Mesternes Mester» på NRK og for skuespillerprestasjonene til Eivind Sander og Ina Wilmann i dramaserien «Det tredje øyet» på TV 2.

- Vi er strålende fornøyd med våre fem nominasjoner og i tillegg to nominasjoner på fagprisen. Det er et hardt felt i norsk tv-produksjonsbransje for tiden så det er vi strålende fornøyd med, sier Rubicon-sjefen.

 Jobber godt med Netflix
Av andre positive saker trekker Kruke Kristiansen også frem at det skal gjøres en remake av humordramet «Maniac» i Hollywood og at den amerikanske versjonen som regisseres av «True Detective»-regissør Cary Jojo Fukunuga og på rollelisten står blant andre Jonah Hill og Emma Stone. I tillegg har Netflix allerede sikret seg rettighetene til serien som etter planen vil få premiere hos strømmegiganten i løpet av 2017. Kruke Kristiansen mener Netflix-avtalen i norsk målestokk er historisk, selv om de store pengene først vil komme dersom det lages mer enn to sesonger.

Les også: Norsk dramaeksport kan vinne prestisjepris

- Dette er først og fremst morsomt å være med på som norsk tv-produsent. Det er på et historisk nivå når Netflix kjøper to sesonger av en norsk drama-produksjon og vi blir den første norske tv-serien som har fått med seg noen av de aller største Hollywood-navnene som er å oppdrive i dag, sier Kruke Kristiansen.

Dermed fortsetter Rubicon å dyrke de gode relasjonene produksjonsselskapet har med Netflix etter at de to i mange år samarbeidet rundt produksjonen av dramaserien «Lillyhammer».

Rubicon slanker staben i tøffere tv-tider