Slik lykkes du med VR-reklamen din

2016 er spådd som året VR kommer for fullt. Men norske annonsører henger fortsatt etter.

Publisert / Oppdater

Camilla Hellum
Camilla Hellum

Det kan virke som de fleste byråledere og ansatte som i år har vært på verdensledende teknologikonferanser som Consumer Electronics (CES) og South by Southwest (SWSX) kommer hjem og rapporterer om det samme: At 2016 blir året Virtual Reality (VR), eller kunstig virkelighet som det heter på norsk, kommer for alvor.

Men selv om teknologien begynner å bli moden, og stadig flere varianter av VR-briller blir tilgjengelig for allmennheten, slenger få norske annonsører seg på. Er VR bare et buzzord i den norske markedsføringsbransjen, eller er byråene på ballen?

- Mange syns VR er skummelt. Vi i Attensi vet at VR kommer til å bli kjempestort, og vil være der når folk er klare. Flere studier viser at kunden har skyhøye forventninger til VR, men teknologien for å svare på disse forventningene er fremdeles bare i støpeskjeen. Vi antar at det vil ta tre til fem år før folks forventninger og den faktiske teknologien er på samme sted, sier Frøya Hetzel, produktutvikler i selskapet Attensi.

Hun utdyper:

- De VR-prosjektene vi jobber med nå er store forskningsprosjekter med kunder som tør å være visjonære. Samtidig vet vi at VR er kommet for å bli – og det ganske snart. Per i dag er det ikke allemannseie å ha en VR-brille hjemme, og derfor blir heller ikke opplæringen like tilgjengelig som når den utføres på en mobil, nettbrett eller pc.

Vil ansette flere med VR-kunnskaper 
Attensi bruker spillteknologi og 3D-simulering i opplæring. I den virtuelle verdenen skal brukeren lære seg å håndtere realistiske arbeidssituasjoner riktig. Attensi har flere store, norske selskaper på kundelisten. Disse bruker teknologien til opplæring, endringsledelse og holdningsendring.

Hetzel kan ikke si nøyaktig hva 3D-simulering koster da disse varierer på kompleksitet, men vi snakker seks- til syvsifrede tall. Om man skal ha VR i tillegg, blir det ikke nødvendigivs så mye dyrere.

Partner og direktør i Attensi, Krister Kristianser, forklarer nærmere hvorfor selskapet satse rpå VR:

- Attensi satser på VR fordi det gir brukerne en mye dypere innlevelse enn noen annen teknologi – man vil ikke bare være deltakende, men også oppleve faktisk tilstedeværelse i den virtuelle virkeligheten. Attensi ser at jo nærmere læringen ligger mot virkeligheten, jo mer husker man. Det er derfor vårt mål at alle løsningene skal være så realistiske som overhodet mulig, og VR gjør det mulig for oss å ta dette til et helt nytt nivå, sier han til Kampanje.

Kristiansen sier videre at Attensi allerede har flere ansatte med stor kunnskap og erfaring om VR, og at de planlegger å ansette flere i fremtiden.

- Kommet for å bli: Slik ser det ut når Frøya Hetzel, produktutvikler i selskapet Attensi, tar på seg VR-brillene. - Vi vet at VR er kommet for å bli, sier hun. Foto: Eivor Eriksen

Mitt inntrykk er at norske annonsører er skikkelig dårlige på å bruke VR. Jeg føler det er et buzzord folk bruker, men teknologien brukes ikke. Frøya Hetzel

- Norske annonsører dårlige på VR 
På kundelisten til Attensi står flere store, norske bedrifter innenfor mange ulike sektorer. De fleste kundene bruker Attensis teknologi internt, og ikke ut mot kunden.

- Hvor gode eller dårlige er norske annonsører på å bruke VR ut mot kunden?

- Mitt inntrykk er at de er skikkelig dårlige. Jeg føler det er et buzzord folk bruker, men teknologien brukes ikke. Når det er sagt var jeg innom en av Norges største redaksjoner her om dagen, og de hadde allerede forsøkt ulike måter de kunne bruke VR på. Jeg tror mange tester i stillhet, men ikke går ut med det i offentligheten, sier Hetzel.

«VR er overalt, men norske medier ligger bak», sa konsulent Bjarne Hareide da han var på en av verdens største teknologimesser, Consumer Electronics (CES), i januar. Frøya er enig i Hareides uttalelse, og mener at også norske annonsører er for passive når det gjelder å ta teknologien ordentlig i bruk.

- Hvordan kan annonsører bruke teknologien?

- Selskaper som selger surfekurs kan for eksempel sette opp en stand og tilby folk å prøve å surfe med 3D-briller. Brukeren vil da få en helt annen følelse enn om man bare deler ut en flyer. Man kan også bruke VR til kundetesting i fokusgrupper. Man kan for eksempel legge kampanjemateriell i en butikk, og deretter få fokusgruppen som bruker VR-briller til å navigere seg rundt og fortelle hvilket materiell de likte og ikke likte. Da slipper man å utføre det i butikk, sette ting i hyller og fjerne det igjen, og så videre.

- Innenfor hvilken bransjen tror du VR blir størst?

- Det tror jeg må bli innen spill og underholdning, sier hun.


Slipper å bli overvåket av sjefen: En av fordelene med 3D-simulering er at man kan øve så mye man vil på både for eksempel kundedialog og mekanisk salg uten å faktisk være på arbeidsplassen eller bli overvåket av sjefen.

Det koster opp til én million dollar å produsere tre minutter med virtual reality. Hedda Heldal

Internasjonale merkevarer ligger foran
Hedda Heldal jobber som digital analytiker i FDG (Fresh Digital Group), et markedsførings- og konsulentfirma i New York. FDG har fokus på implementering og utvikling av digital teknologi. Heldal jobber med å analysere markeder, forutse trender, avdekke problemer samt utvikle og implementere løsninger for klienter, med fokus på digital innovasjon - hvor VR er i fokus. 

- Hvor mye opplever du at internasjonale bedrifter bruker VR til markedsføring?

- Når det gjelder markedsføring er vi fortsatt i en tidlig fase. Mange bedrifter eksperimenterer med teknologien, og prøver å finne nye måter å implementere den i markedsmiksen. Vi ser at flere og flere bedrifter gjør store investeringer i teknologien, og at tilgangen på headset blir bedre og bedre. Flere store selskaper er allerede godt i gang med VR som en del av markedsføringsstrategien sin.

Som eksempler på bedrifter som har tatt i bruk teknologien nevner Heldal McDonalds som tok i bruk VR i Happy Meals, Mariott som gir gjestene sine mulighet til å se destinasjoner hvor de har hoteller gjennom VR, og Topshop som delte ut VR-briller for å vise ny kolleksjon under en motevisning i høst.

- Noen bedrifter bruker også VR til rekruttering. US Air Force gir for eksempel kandidater muligheten til å virtuelt fly en Fighter Jet. Internasjonalt ser man at mange merkevarer sponser eventer ved å tilby VR opplevelser for publikum. Det skaper engasjement og langsiktig verdi. Red Bull delte nylig ut VR-briller på et av flyrace-eventene sine slik at publikum kunne få en opplevelse av hvordan det ville være å være i et fly.

Mer utbredt i USA: Hedda Heldal jobber som digital analytiker i New York-baserte FDG (Fresh Digital Group), og opplever at internasjonale annonsører bruker VR-teknologi mer ut mot kunden enn norske annonsører.

- Viktig å tenke utenfor boksen
- Er vi bakpå i Norge?

- Vi er jo selvfølgelig litt etter, men som sagt er vi i New York også litt i eksperimenteringsfasen. Fortsatt er det veldig dyrt å produsere der tre minutter VR kan koste omtrent én million dollar, men ettersom teknologien utvikles og blir mer tilgjengelig vil ikke det være en barriere lenger. Markedet må også være modent, i Norge er kanskje ikke folk helt klare for teknologien enda, men det er definitivt en trend som kommer til å ta av før vi vet ordet av det, så det er bare å henge seg på. 

- Hva kan norske annonsører lære?

- Jeg tror det viktigste er å tenke litt ut av boksen. Det er en helt ny teknologi, som må implementeres på kreative måter.

Heldal nevner at sektorer som bør vurdere å se nærmere for VR-teknologi er bilselskaper kan tilby kunden å prøvekjøre biler i VR, kulturinstitusjoner kan la kunder sjekke ut seteplassen og se trailer for film eller show før man bestiller, matvareprodusenter kan vise produksjonsprosessen, meglerfirmaer kan la folk se leiligheter eller hus før visning og festivaler kan strema live i VR.

- Nettshopping vil nok funke bedre i VR. I tillegg ser man at stadig flere abonnerer på treningsgruppetimer online. Disse vil funke enda bedre i VR. Jeg tror VR har kommet for å bli, og det fortsatt lett å skille seg ut ved å være en av de første på markedet. 

- Vi satser på VR fordi det kommer til å bli stort
- Virtual reality er langt fra noe nytt, men med lanseringen av Oculus Rift og andre konkurrerende løsninger er 2016 året mange mener teknologien er blitt moden og kommet for å bli. sier Erik Solberg, leder for digital strategi i mediebyrået Carat.

Han sier videre at VR-markedet ifølge analyseselskapet TrendForce kommer til å være verdt 580 milliarder kroner innen 2020, og at det ikke er tvil om at markedsførere i Norge tar VR på alvor.

- Det er ingen tvil om at markedsførere tar VR på alvor. Carat Norge jobber allerede med flere store kunder som ønsker å utvikle egne VR-strategier. Carat jobber blant annet med hvordan VR kan brukes til å la publikum få «delta» i store sportsbegivenheter, og løsninger for visualisering av boliger, rom og interiør. Med VR kan kundene komme tettere på produkter enn noensinne, uten at de faktisk er i fysisk kontakt med dem, understreker Erik Solberg.

Solberg sier at VR må bli allemannseie på linje med andre medier for å bli et viktig markedsføringsredskap.

- Med en startpris på rundt 7000 kroner, blir Oculus Rift neppe å finne i alle hjem over natten. Men andre typer VR er tilgjengelig for de fleste av oss. De aller billigste er såkalte pappeske-løsninger, som Google Cardboard. De lar deg bruke din egen smarttelefon som skjerm, og koster rundt 80 kroner.

Solberg forteller at store internasjonale merkevarer allerede har begynt å ta i bruk VR i sin markedsføring. Marriott Hotels har tilbudt nygifte par smaksprøver på virtuelle bryllupsreiser. Lexus lar kunder velge utstyrspakker og så prøvekjøre sin nye NX-modell, alt i VR. Den britiske supermarkedkjeden Tesco lot et testpublikum «gå» gjennom sin nye butikkmodell før de bestemte seg for å bygge den. 

- Når får vi se flere norske eksempler?

- Vi jobber med flere forskjellige prosjekter hvor vi ser at VR kan skape bedre og mer virkelighetsnære brukeropplevelser for kundene. Jeg regner med at mange ser det samme og jobber aktivt med utvikling løsninger som blir presentert løpende gjennom 2016.

Slik lykkes du med VR-reklamen din