Discovery stanser tv-nyheter fra VG

Vil ha nye retningslinjer for leveranser av sportsnyheter.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger

Samtidig med at Norges Fotballforbund, Norsk Toppfotball og Fotball Media tar ut stevning mot TV 2 for «urettmessig utnyttelse av nyhetsretten til Eliteserien og OBOS-ligaen», stanser Discovery sportsnyheter og nyhetsbulletiner fra sin samarbeidspartner VG og deres tv-kanal VGTV.

Les også: NFF, NTF og Fotball Media stevner TV 2 

- Dette er et nytt samarbeid for begge parter - og vi er blitt enige om å definere noen retningslinjer for hva som kan dekkes - og når. Vi har tatt av nyhetene en kort periode under våre samtaler, men de vil være tilbake i dag, sier kommunikasjonsdirektør i Discovery, Espen Skoland til Kampanje.

Beslutningen om å stanse leveransene til Discovery gikk ut til VG-journalistene i helgen. Helt siden januar har VGTV levert nyhetsbulletiner til den amerikanskeide tv-kanalen som har kjøpt rettighetene til seks år med norsk toppfotball og fire OL.

- Vi er veldig fornøyde med samarbeidet med Discovery. Et samarbeid som er nytt for begge parter og hvor vi nå har hatt en innledende evaluering, blant annet av vår leveranse av sportsnyhetene til Eurosport, sier strategidirektør i VGTV, Thomas Manus Hønningstad.

Sender over fotballklipp

Nyhetsleveringene til Discovery har bestått av klipp og nyheter fra Premier League, vinteridrett og VGs egne eliteseriesaker. Mellom tre og fem ganger per dag har disse bulletinene rullet og gått på Discoverys nye sportskanal Eurosport Norge der det har passet inn sendeskjemaet.  Nå skal tydeligvis nye retningslinjer på plass.

- I disse samtalene har vi blitt enige om å definere noen retningslinjer for hva som skal leveres og når. I en kort periode under disse samtalene har Discovery valgt å ikke sende sportsnyhetene levert av VG, men de vil være tilbake på Eurosport i dag, fortsetter han.  

De oppdaterte sportsnyhetene som Discovery har vist på Eurosport, er de samme som sportsnyhetene som ruller og går på VGTV og VG.no.

Fotball-Norge stevner TV 2

Verken Discovery eller VG har svart direkte på om samtalene og de nye retningslinjene man søker å komme frem til, har en sammenheng med den pågående saken mellom TV 2 og de norske fotballtoppene.

Norsk fotball befinner seg i en bitter strid med TV 2 etter at de med programmet «FotballXtra» på TV2 Zebra viser scoringer og høydepunkter under rundene i Eliteserien gjennom nyhetssendinger hver halvtime samtidig som runden spilles. I tillegg mener NFF, NTF og Fotball Media at TV 2 bryter regelverket ved å tilgjengeliggjøre klipp fra kampene på nettsidene sine. De krever at TV 2 som utgangspunkt ikke kan vise høydepunktene før kampen er over.

TV 2 på sin side sier «de ikke er alene om å bruke nyhetsretten på rettigheter i nyhetssendinger».

Discovery har så langt valgt ikke å kommentere den pågående konflikten.

- Vi vil følge med så de følger det som er av lover og regler, men det regner jeg med at andre enn oss er interessert i også, sa sportsdirektøren i Discovery Jan Erik Aalbu nylig.

Les også: Full forvirring – uklart om TV 2 får vise scoringer i FotballXtra

- Måtte alliere oss med en partner

Samarbeidet mellom Discovery og VG om sportsnyhetene kom i stand da TVNorge-eieren kjøpte rettighetene til den norske fotball for de neste seks årene. Sportsnyhetene og samarbeidet med VGTV ble den gang presentert som en svært viktig del av tv-avtalen all den tid TVNorge og Discovery-kanalene ikke har ordinære nyhets- og sportssendinger på sine kanaler og trengte redaksjonell hjelp fra VG for å skape trykk rundt Eliteserien.

Sportsdirektør Jan Erik Aalbu har tidligere sagt følgende om samarbeidet mellom Discovery og VG. 

- VG kommer til å være mye tettere på fotballen med dette samarbeidet med oss. Jeg tror det kommer til å gagne fotballen generelt, klubbene, supporterne og alle som er glad i norsk fotball. Vi vet at vi ikke har egne nyhetssendinger og derfor måtte vi alliere oss med en partner som kunne dekke fotballen tøffere og mer tettere gjennom uka når vi ikke har kamper, sa Aalbu foran seriestarten.

Les også: - Vi skal doble seertallene

Sedv om sportsnyhetene til VGTV skal komme på lufta onsdag, vil partene sette seg ned etter påske for å gjenoppta samtalene.

- Vi kommer til å fortsette dialogen om hvordan vi kan optimalisere samarbeidet etter påske, sier kommunikasjonsdirektør i Discovery Espen Skoland. 

Discovery stanser tv-nyheter fra VG