Toyota vraker kjente reklame- og mediebyråer

Legger hele reklame- og mediepotten i et helt nytt byrå.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

En av verdens aller sterkeste merkevarer, Toyota, gjør store endringer på byråsiden etter å ha vært gjennom en større prosess internasjonalt.  For ikke bare vraker bilprodusenten, som alltid er helt i toppen av de mange merkevare- og omdømmeundersøkelser, sine samarbeidspartnere på byråsiden – Toyota gir jobben til et helt nytt byrå, kalt The&Partnership.

- Vår ambisjon er å styrke Toyota-merkevaren i Europa ved å produsere bedre biler, kommunisere et tydelig merkevareløfte og maksimere effekten av våre markedsinvesteringer, sier Toyota-toppen Karl Schlicht i en pressemelding som har gått ut internasjonalt.

Schlicht sier bilprodusenten, som selger nesten ti millioner personbiler i løpet av et år og er verdens mest verdifulle merkevare på bilmarkedet med en verdi på nesten 450 milliarder kroner ifølge analysebyrået Interbrand, setter opp en helt ny forretningsmodell for å nå sine mål.

- Vi setter opp en modell som er mer integrert og kundesentrisk og der den digitale transformasjonen ligger i hjertet av alt vi gjør, sier han.

Det er en av verdens største annonsører som nå endrer på sitt byråsamarbeid. Ifølge Business Review bruker Toyota over 3,5 milliarder kroner på reklame i løpet av et år. Det gjør bilprodusenten til verdens 12. største annonsør. Ifølge tall fra Nielsen Media, investerte Toyota i 2016 i medier for snaue 200 millioner kroner, det vil si før rabatter, søk og programmatiske reklamekjøp. 

Slutt for Omnicom og Saatchi

Videre i meldingen heter det at Toyota fremover vil følge en «digital først»-strategi og «fokusere sin merkevarestrategi rundt hvordan mennesker i Europa konsumerer medier og kjøper biler». Beslutningen til Toyota er dårlig nytt for dagens samarbeidspartnere Omnicom på mediebyråsiden og Saatchi på reklamesiden.

Toyota avslutter dermed sitt samarbeid med Omnicom etter flere år.

- Vi har hatt gleden av å jobbe med Toyota i snart fire år. I løpet av denne perioden har vi hatt et meget spennende og konstruktivt samarbeid som har bidratt til svært gode resultater for Toyota. Derfor er vi selvfølgelig lei oss for at samarbeidet nå må avsluttes som en konsekvens av en internasjonal beslutning, sier toppsjefen i Omnicom i Norge, Espen Klepper. 

Reklamebyrået Saatchi skal fortsatt jobbe med Toyota i en begrenset periode og byråleder Jon Fredrik Sandengen, sier han er klar over hva som skjer.

- Vi er på alle måter klar over situasjonen, men vi jobber videre med Toyota. Derfor er det ikke passende å si noe mer om dette akkurat nå, sier han. 

Saatchi har blant annet markert seg med flere jobber byrået har gjort for Toyotas hybridbiler.

- Får det beste fra to verdener

Markedssjefen i Toyota i Norge, Per Christian Huse, sier man ikke er misfornøyde med den jobben byråene har gjort for landets nest mest solgte personbil - etter Volkswagen.

 - Vi har avsluttet samarbeidet med Omnicom, som vi for øvrig var veldig fornøyde med, og vil avslutte med Saatchi også de nærmeste månedene.  Det blir vemodig å forlate disse to gode partnerne som vi har jobbet tett med i lengre tid, sier Huse.

Fremover vil Toyota i stedet jobbe med det helt nye byrået The&Partnership som skal stå for all digital markedskommunikasjon og medieaktiviteter i hele Europa. Beslutningen får også umiddelbare konsekvenser for hvordan Toyota skal jobbe i Norge og Norden. I stedet for å være knyttet til eksterne byråer som Omnicom og Saatchi, vil Toyota ha et inhouse reklame- og mediebyrå – men den jobben skal altså gis til et eksternt byrå.

- Med The&Partnerships samarbeidsmodell får vi det beste fra to verdener; et eksternt byrå in-house, sier Huse.

Han sier han «ser fram til å jobbe med The&Partnership i Norge».

- De har en unik og tett samarbeidsform og skal delvis sitte in-house hos oss i Drammen. The&Partnership har også et fremtidsrettet syn på kommunikasjon og teknologi, som kan bidra til å løfte Toyotas merkevare og salg videre, sier Huse.

Huse har lang fartstid fra den norske reklame- og kommunikasjonsbransjen etter opphold i både McDonald’s, OMD og Bates.  Nå skal han være med å stake ut en helt ny kurs for hvordan man jobber med markedsføring i Toyota.

- Vi opplever at kravene fra markedet om å komme raskt ut med nye budskap er økende, og at The&Partnerships modell kan levere på dette på en ubyråkratisk og effektiv måte, sier han. 

Skal jobber tett med WPP

The&Partnership er tett knyttet til verdens største kommunikasjonsgigant WPP - som sitter med en minoritetsandel i selskapet. Men den nye byråsatsingen skal være et uavhengig selskap.

Arbeidet med Toyota har allerede startet opp og spenner over alt fra det kreative, innholdsmarkedsføring, digitalt og medieplanleggingen. Mediekjøpene er det nyopprettede mediebyrået og datterselskapet m/Six som skal stå for.

Totalt skal det nye reklamebyrået The&Partnership og det som altså blir mediebyrået i grupperingen; m/Six, åpne 16 nye kontorer i 15 land og vil betjene både Toyota og premium-merkevaren Lexus. Hovedkontoret vil ligge i London.

- Dette er en ny seier for The&Partnerships fullservice- og innovasjonsdrevne modell. Toyota er en fantastisk merkevare som fortjener smart og best i klassen-kommunikasjon og vi er stolte av å kunne jobbe med Toyota, sier grunnlegger av The&Partnership, Johnny Hornby.

Den som skal lede arbeidet i Norge og Norden er nordmannen Joachim Medalen, som går inn som administrerende direktør for det The&Partnership i Norden.

- Det er veldig spennende for oss å komme frem til det vi har planlagt for siden november. I løpet av de neste ukene skal strategi, det kreative, medier og produksjon for Toyota og Lexus overføres til The&Partnership, sier den nye norske byrålederen Joachim Medalen til Kampanje.

Toyota vraker kjente reklame- og mediebyråer