- Glad det ikke var Try eller Accenture som kjøpte Red

Få alle reaksjonene på storkjøpet her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger

Onsdag ettermiddag ble det klart at Dentsu Aegis Network Norge kjøper Red-gruppen og blir den største byrågrupperingen på det norske markedet med en omsetning på 3,7 milliarder kroner.

Les mer: Dentsu kjøper Red-gruppen - blir landets største byrågruppe

Hos konkurrenten i WPP, verdens største kommunikasjonskonsern, beskriver Martin Bentzen, som styrer mediebyråene Mediacom, Wavemaker og Mindshare gjennom Group M, oppkjøpet som «et interessant grep».

- Det er en veldig interessant vinkling og grep som her blir gjort av Aegis. Det sender også noen signaler om de konsolideringene som skjer i markedet.

- Det at Red har vært til salgs, er ikke helt fremmed for oss som sitter litt sentralt i bransjen. Men at det er Dentsu Aegis som gjennomfører det var det nok flere som var uvitende om, sier han.

- Blir det en tøffere konkurrent for Group M?

- Isolert sett ser vi ikke på dette som et grep som gjør de til en tøffere konkurrent. Det er allerede en tøff konkurranse i dag og det bildet vil ikke forandre seg gjennom et slikt oppkjøp. Kundene har opplevd Red som et offensivt, lokal eiet selskap og det blir spennende å se om de klarer å opprettholde den posisjonen når dette oppkjøpet blir en realitet litt frem i tid, sier han.

- Mer av det samme

Hos den andre store konkurrenten til Dentsu, det franskeide kommunikasjonskonsernet Publicis, sier Peder Mittet at oppkjøpet er «spennende».  

- Jeg synes det er spennende. Vi har visst en stund at Red har vært til salgs, og jeg må få lov til å gratulere Nils Røang og Paal Fure med en stor forretning. For vår del tenker jeg dette er bra, og er glad for at det på mange måter blir mer av det samme og at kjøperen var Dentsu og ikke Try eller Accenture, sier Mittet.

Han sender også et lite stikk til konsernsjefen i Red-gruppen, Maria Aas-Eng

- Jeg konstaterer at Maria Aas-Eng har endret retorikken sin og at det nå er helt avgjørende med internasjonal tilknytning og strukturkapital, sier Mittet.

Mittet er toppsjefen til de norske Publicis-byråene, Starcom, Zenith og New Work, og er dermed del av en de fire store og globale kommunikasjonsgigantene. Byrågruppen hadde en omsetning på på 1,2 milliarder kroner i Norge i 2016.

- Utfordringen er, og det kjenner vi som et gründerbasert selskap godt til, å bevare kultur og lokal forankring når man blir del av et stort system. Det er faktisk noe av det vi har klart med Starcom. De som har bygget byrået jobber fortsatt her, og kundebasen er først og fremst norsk. Det store spørsmålet blir derfor hvordan kundene oppfatter dette, men Zenith og Tim Nilo står i hvert fall klare til å ta over utfordrerposisjon fra Red, sier Peder Mittet.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

- Blir ikke mindre synlige:

Thomas Høgebøl, konsernsjef i byrågruppen The North Alliance, har gjennomført mange oppkjøp på det norske og det internasjonale byråmarkedet. - Dentsu var en ruvende aktør og blir jo ikke mindre synlige gjennom denne transaksjonen, sier han.

- Økt konsolidering

Den som kanskje har gjennomført flest oppkjøp i byråmarkedet i Norge og Norden de siste årene, er Thomas Høgebøl, konsernsjef i byrågruppen The North Alliance. Med hovedvekt på reklame-, design- og teknologi, har Høgebøl sammen med sin finansielle partner Capman samlet byråer som til sammen har over en milliard i omsetning.

- Dette er veldig spennende og jeg vil gratulere både Red og Dentsu. I Red får Dentsu Aegis inn både entreprenørskap og et annerledes mediebyrå som er bygget opp helt fra bunnen av og det med en meget dyktig ledelse, sier Høgebøl.

Han kaller etableringen av Red «for et friskt pust» og mener de «har etablert seg meget sterkt i markedet»

- De er blitt en populær aktør i bransjen. Men hva gjelder selve transaksjonen bare bekrefter det trenden med økt konsolidering i bransjen, sier han.  

- Blir det en tøffere konkurrent til North Alliance-byråene?

- Vi konkurrerer med alt og alle, men møter ganske sjelden mediebyråer i pitsjer. De operer i en litt annen del av bransjen. Men Dentsu var en ruvende aktør og blir jo ikke mindre synlige gjennom denne transaksjonen, sier Høgebøl.

Avventer Konkurransetilsynet

Salgsdirektør i TV 2, Bjørn Gunnar Rosvoll, starter med å gratulere Nils Røang med salget, men med oppkjøpet kommer TV 2 til å møte en enda sterkere aktør når det skal forhandles om prisene på tv-reklame.  

- Etter mange år som uavhengig mediebyrå, ser jeg at Nils Røang er veldig glad for å bli del av et større nettverk og jeg gratulerer ham med det. Vi har hatt et godt samarbeid både Nils Røang og byrået hans i mange år. Men når de nå blir en del av et større nettverk, blir det spennende å se om de klarer å utvikle seg som de har gjort de siste årene, sier Rosvoll.

- Er det en utfordring for TV 2 og mediehusene når mediebyråene blir større?

- Jeg registrerer at transaksjonen er meldt inn til Konkurransetilsynet, men utover det har vi ingen kommentarer til det akkurat nå, sier Rosvoll

Kjetil Try ønsket ikke å kommentere oppkjøpet da Kampanje tok kontakt med ham onsdag ettermiddag. 

Les også: Anfo-sjef: - Blir en større konsentrasjon i markedet

- Glad det ikke var Try eller Accenture som kjøpte Red