Avis-topper stiller seg undrende til Dagbladets jakt på pressestøtte

Mener søknaden høres «noe rar ut». - Jeg registrerer at avisa som helhet går bra uten støtte.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Dag Robert Jerijervi

Onsdag denne uken ble det kjent at Dagbladet og Aller-konsernet søker om pressestøtte til sitt digitale abonnementsprodukt Dagbladet Pluss. Aviskonsernet har lenge posisjonert seg med tanke på å kvalifisere for støtte, men selv om kriteriene for å få støtte er mange, ønsker ikke konsernsjef Dag Sørsdahl i Aller Media å være spesielt åpen om selve søknaden. 

- Jeg kan bekrefte at Dagbladet Pluss har søkt pressestøtte. Men ut over å bekrefte at søknaden er sendt og nå behandles av Medietilsynet vil vi på det nåværende tidspunkt ikke kommentere saken ytterligere, sier Sørsdahl til Kampanje.

Les også: Dagbladet søker mediestøtte - vil ta en jafs av pressepott på 318 millioner

Noen av de viktigste kriteriene som må oppfylles går både på innhold, opplag og økonomi.  Et av kriteriene sli de fremkommer i «Forskrift om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier» er at årsoverskuddet etter skatt ikke utgjør mer enn to millioner kroner.

Tidligere i år kom det frem at Dagbladet la frem et overskudd på nesten 60 millioner kroner for regnskapsåret som ble avsluttet 30. september i fjor. 

Konsernsjefen understreker at det ikke er Dagbladet som søker pressestøtte, men datterselskapet Dagbladet Pluss. Dagbladet Pluss ble opprettet som selskap i 2015, men har i årene 2016 og 2917 hatt null i omsetning.

Hvor mange journalister som jobber i dette selskapet og om selskapet tjente penger eller ikke i 2018, ønsker ikke Sørsdahl å kommentere.

- Dagbladet Pluss er et digitalt abonnementsbasert innovasjonsprosjekt som innfrir i forhold til alle de vilkår som er stilt opp for å kunne søke og få produksjonsstøtte, sier Sørsdahl. 

Kan få dobbelsmell

Det er ikke i et hvilket som helst år søknaden om pressestøtte blir sendt. Dagbladet feirer i år et jubileum med sine 150 fylte år og på en tid hvor Dagbladet har fått mer og mer fart i sitt digitale abonnementsprodukt. I fjor høst nådde avisa en ny digital milepæl. Satsingen på betalt journalistikk hadde ifølge mediehuset båret frukter, og Dagbladet kunne skilte med 60.000 Pluss-abonnementer.

Les også: Dagbladet når 60.000 digitale abonnementer: - Treffer veldig godt i markedet

- Hvem som får støtte og hvor mye blir først klart til høsten, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet som er den som deler ut pengerne. 

Dersom Dagbladet får tildelt støtte betyr det at den gamle løssalgsavisa vil gjøre et kraftig innhogg i kaken som i 2019 er på 318 millioner kroner. Tidligere anslag er at Dagbladet kan kvalifisere til å så mye som 20 millioner kroner i støtte. 

Les mer: Dagbladet kan få 20 mill. i pressestøtte - gikk med 58 mill. i overskudd

Dag Sørsdahl ønsker ikke å svare på hva som kan bli konsekvensene for de øvrige støtteberettigede avisene dersom Dagbladets søknad blir godkjent. Men hvis Dagbladet får støtte, blir det automatisk mindre på de andre avisene som Klassekampen, Dagsavisen og Bergensavisen da potten er gitt.

Bergensavisen-redaktør Sigvald Sveinbjørnsson mener det høres «noe rart ut» dersom Dagbladet skulle bli innvilget produksjonsstøtte, men ønsker ikke å kommentere søknaden i detalj.

- Jeg registrerer at Dagbladet som helhet går bra uten støtte, men med alle mulige forbehold, sier Sveinbjørnsson og understreker at han ikke har lest søknaden og at det derfor er vanskelig å kommentere den.

- Det ligger objektive kriterier til grunn for utdelingen av produksjonsstøtte og det er relativt liten grad av skjønn. Jeg har tillit til utvalget som skal vurdere dette, legger han til.

Avisen hans mottok over 29 millioner kroner i produksjonsstøtte i fjor.

- Hva får det å si for Bergensavisen dersom en stor aktør som Dagbladet kommer inn og tar sin del av produksjonsstøtten?

- Det er umulig å svare på. Det er, som jeg ser det, et ganske hypotetisk spørsmål.

- Kan Bergensavisen få en dobbelsmell dersom Dagbladet kommer inn før produksjonsstøtten omfordeles til mindre lokalaviser, slik regjeringen har varslet i den nye stortingsmeldingen?

- Det er igjen et veldig hypotetisk spørsmål. Stortingsmeldingen er nesten kjemisk fri for detaljer om hvordan ordningen konkret skal innrettes. Det er helt umulig å forholde seg til på nåværende tidspunkt. Det mest interessante med stortingsmeldingen er at de skriver at produksjonsstøtten er helt nødvendig. Sånn sett føler jeg at legitimiteten til støtten er styrket.

- Det er ingen krisestemning i BA?

- Nei, det er det ikke, ler Sveinbjørnsson.

Viser til rekordresultat

Sjefredaktør i Vårt Land, Bjørn Bore, er også forsiktig med å mene for mye om Dagbladets søknad, men også han trekker frem de gode resultatene i avisen.

- Jeg kan ikke kommentere Dagbladets søknad. Alle aviser som oppfyller kriteriene burde få støtte, det er vår prinsipielle mening. Men samtidig vet jeg godt at Dagbladet hadde sitt aller største overskudd i fjor på 60 millioner kroner, det må man ha i bakhodet, sier han til Kampanje.

- Diskvalifiserer dette Dagbladet fra å få produksjonsstøtte?

- Nei, men det er et faktum.

Vårt Land fikk 39,9 millioner kroner i produksjonsstøtte i fjor.

En som tidligere har vært kritisk til at Dagbladet skal få pressestøtte er Schibsted, som gir ut avisa i VG både på papir og digitalt og som har kjempet med Dagbladet i avisstativene i en årrekke. I 2013 gikk daværende VG-sjef, Torry Pedersen, hardt ut mot en ordning som ville gi konkurrenten statlige penger. Pedersen mente rett og slett av det var dårlig mediepolitikk og konkurransevridende.

Les også: VG sabler ned Dagbladet-støtte

Når Kampanje tar kontakt med landets største mediekonsern i dag, er tonen blitt noe mildere.

- Jeg skal ikke svare på om Dagbladet kvalifiserer for pressestøtte, det må myndighetene svare på, men det er jo et uttrykk for at vi tradisjonelle medier er under press, og at de kjemper for midler til å lage journalistikk, sier mediesjefen i Schibsted, Siv Juvik Tveitnes.

- Er det en fare for konkurransevridning her?

- All direktestøtte til andre medier påvirker konkurransen, men det er neppe dette som velter lasset på kort sikt, sier Tveitnes. 

Avis-topper stiller seg undrende til Dagbladets jakt på pressestøtte