Slik lager de TV midt i koronakrisen: - I begynnelsen fikk vi følelsen av «shaming»

- Fikk følelsen av at man egentlig ikke skulle jobbe, sier produsent Guri Neby.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen og Dag Robert Jerijervi

Den nye strømmeplattformen Vierlive skal i helgen strømme tre konserter. Fredag kveld skal duoen Jimmy Smash spille fra klokken ni, mens rockegruppen brenn. og musikkollektivet Tacobitch skal ha konsert i morgen. I påsken var det opptredener av både Sigrid, Aurora og Isah under festivalen «Et helt annet sted».

Publikum kan se konsertene hjemme i egen stue, men det kreves fysisk oppmøte for å rigge, strømme og gjennomføre konsertene. Produsent Guri Neby i Einarfilm, et av selskapene bak Vierlive, forteller at koronasituasjonen tvingte dem til å tenke nytt.

- Når vi fikk denne tingen over oss som het korona begynte vi å samarbeide med reklamebyråene, hvordan kan vi gjøre om ideene slik at dette fungerer, sier Neby til Kampanje.

Neby forteller at de holdt et møte med alle reklamefilmprodusentene.

- Også sa jeg at vi har gjennomført et opptak og vi vil gjerne dele vår erfaring på hvordan man kan få gjennomført disse tingene, så vi ikke går konkurs hele gjengen. Rett og slett for å kunne dele. En av tingene man oppdager når man kommer i en ekstrem situasjon, er at man ikke er konkurrenter lenger, men jobber sammen så bransjen kan fortsette, sier hun. 

Vil dele erfaringer:

Eksekutiv produsent Guri Melby i Einar Film. - Vi vil gjerne dele våre erfaringer på hvordan man kan få gjennomført disse tingene, så vi ikke går konkurs hele gjengen, sier hun. Foto: Emil L. Mohr / NTB Scanpix.

Utarbeidet egne smittevernstiltak

Helsedirektoratet anbefaler at det ikke bør være mer enn fem personer samlet i en gruppe og at det holdes en avstand på minst to meter. Neby forteller at de har justerer ideene sine og aldri er store grupper når de nå produserer.

- Vi har et opptak i dag hvor jeg sitter på en link og ser på alt som blir filmet hjemmefra. Det er ting vi ikke har gjort før, men som det sannsynligvis blir mer og mer av. Jeg tror neppe vi blir åtte stykk bak en monitor fremover. Vanligvis har vi noen fra kunde og noen fra byrå, men teknologien har gjort at vi kan følge med hjemmefra direkte mens man filmer. Så i den forbindelse mens vi klarte å gjennomføre opptakene så utarbeidet vi smittevernregler som vi delte med Virke produsentforeningen, og de har nå utarbeidet sine egne igjen, sier Neby.

Smittevernstiltakene inkluderer en liste med en rekke punkter over hva de involverte skal gjøre for å begrense smitte. Det oppfordres blant annet til å møte på jobb nydusjet og i rene klær, unngå å bruke ringer, klokker og armbånd, samt grundig håndvask umiddelbart når en kommer på jobb.

Et av tiltakene er også at det til en hver tid vil være en ansvarlig for smittevern på location.

- Det har vært viktig for oss å overholde alle reglene fra FHI, og at vi har egne i staben som har smittevernseksptise. Vi har ikke hatt noen sykepleiere, men folk som har jobbet med smittevask før og utarbeidet rutiner for oss. Vi har verifiserte firmaer som driver med smittevask hvis vi har vært på en location, sier Neby.

Hun har også en anbefaling til andre produsenter.

- Det er å ha en tydelig floor plan som også gjelder menneskene som jobber. Vanligvis har man det på kamera og utstyr, men her har vi det også på menneskene og hvor de skal være i pauser. 

- Ble retningslinjene brutt under opptak?

- Jeg har ikke vært til stede på noen av settene så det kan jeg ikke uttale meg om men det håper jeg virkelig ikke for alle har fått klare beskjeder om hva som skal gjøres og ikke gjøres, sier Neby.

Einar Films tips : Fem regler på location

  • Hold god avstand. Anbefalingen ligger nå på 2 meters avstand til andre.
  • Hold deg innenfor soner oppgitt av innspillingsleder.
  • Ikke berør utstyr du ikke skal bruke selv eller som ikke tilhører din avdeling.
  • Dersom du skal ta på utstyr som berøres av flere, vask eller desinfiser hendene rett før og etter.
  • Unngå å ta på rekkverk, lysbrytere osv.

- Flere er usikre på hva som gjelder

Leder i Virke Produsentforeningen, Åse Kringstad, forteller til Kampanje at de akkurat nå jobber med en veileder som skal gjøre det enklere for bransjen å forholde seg til tiltakene og retningslinjene fra myndighetene.

- Utfordringen her er at noe er råd og noe er pålegg. Det er begrensninger på forsamlinger av personer, men for et arbeidslag, som et film- eller TV-sett er, er det ikke i strid med reglene å gjennomføre produksjon med mer enn 50 personer. Vi må prøve å tilrettelegge sånn at man kan gjennomføre produksjoner så godt som mulig, sier Kringstad.

Det er Oslo kommune som har vedtatt at det ikke skal forekomme forsamlinger med flere enn 50 deltakere, men Virke Produsentforeningen skal ha fått presisert av Helsedirektoratet at dette ikke gjelder arbeidslag, som de anser et filmsett å være.

Foreningen har ikke gitt produsenter en eksplisitt oppfordring om å holde to meters avstand på sett, og Kringstad viser til at dette er formulert som et råd og ikke et pålegg fra helsemyndighetenes side.

- Vi har hele veien henvist til retningslinjene fra helsemyndighetene og anbefalt medlemmene våre til å forholde seg til disse. Dette omtales også i veilederen, sier Kringstad.

- Har dere fått mange henvendelser fra selskaper som er usikre på retningslinjene?

- Noen, men mange sitter nok og venter på veilederen. Jeg vet at flere er usikre på hva som gjelder og om det er mulig å igangsette noe av det som er stengt ned.

Jobber med bransjeveileder:

Virke Produsentforeningen og leder Åse Kringstad jobber nå med en veileder som skal gjøre det enklere for bransjen å forholde seg til myndighetens tiltak og retningslinjener.

Erna Solberg lettet situasjonen

Neby i Einar Film sier de merker at folk er glade de blir engasjert og ønsker å jobbe. Men i begynnelsen av korona-situasjonen kjente de på en form for «shaming», forteller produsenten. 

- Helt i begynnelsen av korona-situasjonen fikk vi en følelse av at det var en slags «shaming», at man egentlig ikke skulle jobbe. Det var en viss form for shaming hvis man gjorde noe, at man var streikebryter hvis man prøvde å få til ting. Men da Erna Solberg sa prøv å jobbe og prøv å jobbe fornuftig, da tenkte vi hva kan man gjøre for å holde hjulene i gang og prøve å få stab i arbeid, sier Neby.

- Har det endret seg nå?

- Ja, det skifte skjedde på pressekonferansen til Erna hvor hun sa at folk skal jobbe hvis de kan jobbe og det føltes veldig godt.

Produsenten tror det er bra for samfunnet at man er i gang med noe.

- Vi merker folk er veldig glad for å bli engasjert, så lenge vi tar smittevernregler på alvor. Vi ønsker å ta det alvorlig, de ønsker å jobbe. Vi legger opp til å ha en trygg arbeidsplass hele veien og sikringen av stab er veldig viktig for oss. Vi skal behandle de godt og det er en hel industri her nå som lurer på hva vi skal gjøre. Jeg tror at hvis man klarer å gjennomføre ting nå innenfor regler så er det veldig bra for bransjen vår og samfunnet vårt at man er i gang med noe.

Leder av Norsk filmforbund, Elisabeth O. Sjaastad, sier alle deres medlemmer lengter etter å komme tilbake på jobb. 

- Alle våre medlemmer er ivrige etter å komme tilbake på jobb, men det må skje på en forsvarlig måte, sier Sjaastad til Kampanje. 

60 prosent av Filmforbundets medlemmer sier at de har mistet oppdrag som følge av koronakrisen. Flere av medlemme har bidratt til veilederen for forsvarlig gjennomføring av filmprosjekter i henhold til rådene fra regjeringen og helsemyndighetene. 

- Ting må gjøres på nye måter, det blir mer omstendelig og tar mer tid, og krever andre aktører involvert, som egne smittevernansvarlig på sett. Samfunnsøkonomisk er det bedre å ta denne ekstrakostnaden for å ha folk på jobb. Alle er bedre tjent med å komme i gang enn at man stenger ned og håper dette bare går over, noe alle innser ikke vil skje med det første, sier Sjaastad.

Slik lager de TV midt i koronakrisen: - I begynnelsen fikk vi følelsen av «shaming»