Betaler 200.000 kroner for konkursbo – skal drive McCann videre

- At vi nå har fått en mulighet til å starte fra scratch, er vi takknemlige for, sier Bjørn Sloreby.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tidligere denne måneden ble reklamebyrået McCanns fall fra toppen endelig. Da tok byrået tok den tunge turen til byfogden og begjærte seg selv konkurs. Styret i byrået sa nok var nok. Lasten fra tidligere år, et nytt stort underskudd i 2019 og på toppen av det hele koronaviruset, ble slutten for det som på midten av 2000-tallet var ett av landets største kommunikasjonshus med milliardomsetning og en byråinntekt på 250 millioner kroner.

Men som en fugl føniks ser byrået til å gjenoppstå fra asken. Til Kampanje sier tidligere Drive McCann-sjef Bjørn Sloreby at de nå er enige med konkursboet om å kjøpe ut innmaten og starte opp et nytt McCann-selskap som skal hete I&F Norway, men som skal drive under navnet McCann Oslo. 

- Formålet vårt er å drive McCann videre og derfor har vi nylig gjennomført et oppkjøp av vårt tidligere selskap, inkludert alt av kontrakter, rettigheter og filarkiv, samt «work in progress».  Vi har også kommet til enighet med gårdeier og blir derfor inntil videre sittende på samme sted i Grundingen 6 på Aker Brygge, sier Sloreby.

- Er det helt greit å slå et selskap konkurs for så bare starte opp igjen?

- Nei, det er ikke helt greit og det har vært en lang vei frem til denne tunge beslutningen. Vi har forsøkt å unngå dette i lang tid, men innså før påske at vi ikke hadde andre alternativer. At vi nå har fått en mulighet til å starte fra scratch, er vi takknemlige for.

Les også: Drive McCann-sjefen om konkursen: - Jeg vil ikke, kan ikke og skal ikke skylde på koronakrisen

Gruppebilde i koronatider:

Her ser du et utvalgt av de nye ansatte i byrået som fremover skal drive som McCann Oslo samlet på ett (korona)brett.

Kjøper konkursbo for 200.000 kroner

Kjøpet gjøres i overensstemmelse med tidligere McCann-eier i Norden, den serbiske reklame-investoren Srdjan Saper, som etter å ha tapt rundt 16 millioner kroner fortsatt er med videre.

Sapers investeringselskap i Norden blir derfor fortsatt eier av McCann i Norge.

- Hvorfor trekker ikke Saper seg ut av Norge etter å ha tapt så mye penger?

- Saper er en langsiktig eier med store ambisjoner som ønsker å utvikle gode løsninger for norske og nordiske kunder, og han har vært tydelig på at Norge er et viktig marked, sier Sloreby.

Sloreby vil ikke fortelle hvor mye penger han betaler innmaten i konkursboet utover at han sier det var til «en fornuftig pris».  Men til Kampanje opplyser bobestyrer Jon Skjørshammer i Kvala at oppgjøret har funnet sted med en kontantsum på 200.000 kroner.

– Han har betalt en kontantsum for å overta møbler og løsøre og noen overtagende oppdrag. I tillegg overtar de leiekontrakten og ansvaret for en del ansatte og fritar dermed staten for mange forpliktelser. Den samlede verdien av dette utgjør betydelige summer og et syvsifret beløp. sier Skjørshammer til Kampanje. 

Bobestyrer Jon Erling Skjørshammer kunne fortelle Dagens Næringsliv at selskapet hadde 18 millioner kroner i gjeld og bruttoverdier på 2,5 millioner kroner.

- Vi er slankere, sterkere og smidigere

Bjørn Sloreby, som tok over for det sammenslåtte Drive McCann for et drøyt år siden etter å ha jobbet i en årrekke McCann-systemet, sier videre at de siste månedene ikke har vært så ille hva gjelder driften.

- De siste 4-5 måneder har denne gjengen som nå er nye McCann Oslo, vunnet flere priser og kunder. Det bekrefter at vi har et sterkt lagoppsett, sier han.  

- Hva skiller McCann Oslo fra Drive McCann?

- Vi er slankere, sterkere og smidigere og vi vil være en bedre forretningspartner for vårt nordiske og globale McCann-nettverk, som formell McCann-partner. Vi opprettholder alle våre eksisterende fagteam som kreves for å betjene både eksisterende og nye kunder, sier han.

Sloreby kaller «nye» McCann for «et trimmet og smartere byrå». Det medfører at det også blir noen endringer på bemanningssiden. McCann tar over ansvaret og forpliktelser knyttet til 16 ansatte, men den nye McCann-sjefen sier han tror byrået vil telle rundt 20 mennesker fremover.

- Men hva skal til for at McCann nå blir lønnsomt i Norge?

- Nå går vi tilbake til våre røtter og det som gjorde oss til et av de mest suksessrike byråene i Norden og Nord-Europa. Dette er en strategisk beslutning og en valgt retning for vårt nye byrå. Vi skal hjelpe merkevarer å spille en meningsfull rolle i folks liv og vi er fast bestemt på å skape langsiktig, bærekraftig avkastning for våre kunder og deres merkevarer, men også for vårt nye byrå, sier han.  

Har tapt mye penger

Kreativ leder i McCann blir fremover Siv Trælvik Breien og selskapet henter også tilbake Susanne Vikskjold Solberg i rollen som prosjektleder.

- Hvor stor byråinntekt sikter dere mot i 2020?

- Vi er først i full drift ila mai og det er en selvsagt usikkerhet knyttet til hvordan verden ser ut frem mot sommeren, men vi har stor tro på våre team, vårt konsept og på at vi vil levere gode løsninger for våre kunder i tiden fremover. Da kommer også inntektene – men det er litt tidlig å si hva dette blir i dag, sier Sloreby.

Da reklamebyrået McCann ble slått sammen med Drive for et drøyt år siden hadde byrået vært gjennom noen turbulente år med flere lederbytter og store underskudd. Samlet har McCann tapt over 50 millioner kroner de siste syv årene frem til 2018 da selskapet fikk et underskudd på 5,4 millioner kroner før skatt.

Ett år senere er staben halvert, omsetningen har falt og selskapet skal ha tapt rundt ti millioner kroner i 2019, etter det Kampanje kjenner til.

Betaler 200.000 kroner for konkursbo – skal drive McCann videre