Ny utendørsgigant vil bli «nest størst» i Norge - Kjos selger for andre gang på to år

- Hvorfor kjøper de ikke bare Clear Channel og blir størst om én måned, svarer JCDecaux-sjefen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det er tøffe tider i hele det norske medie- og kommunikasjonsindustrien noe som rammer de fleste reklameavhengige mediene. Men for noen bransjer slår myndighetenes kamp mot koronaviruset hardere inn enn andre. Kinobransjen og utendørsmarkedet merker de strenge tiltakene mest med færre reisende på tog, buss og bane og færre folk på alt fra flyplasser til kjøpesentre.

Les også: Annonseprisene stuper på reklamebørsene - slik treffer koronakrisen mediene

Det stanser ikke utendørsselskapet, Prego Media, fra å gå ut og snakke om både oppkjøp, navneendring og aggressive vekstambisjoner. For i en avtale gjennomført før jul, ble det klart at britiske Ocean Outdoor kjøper en større nordisk utendørsgruppering som også omfattet utendørsselskapet, Prego Media.

- Ocean Outdoor er et velrennomert selskap med fokus på digital utendørsreklame som har et stort potensial her i landet. Dette gjør også at vi i Ocean Outdoor Norge kan tenke mer strategisk og langsiktig med tanke på større kontrakter og offentlige anbudsavtaler, sier Stig Kjos, tidligere grunnlegger av Prego Media og fra og med i dag ny norgessjef i Ocean Outdoor.

Planen var å kommunisere oppkjøpet og navneendringen for flere uker siden, men koronasituasjonen satte hele PR-kampanjen på vent.

- Oppkjøpet ble gjort før Covid 19-utbruddet, så omstillingen og navnebytte har ikke vært prioritet den sisten tiden. Fokuset har vært å opprettholde en så normal drift som mulig for å levere best mulige kampanjer for kundene, sier Kjos. 

Målet i 2021 på 100 millioner er noe redusert, men ikke urealistisk. Stig Kjos, norgessjef i Ocean Outdoor

Solgt for andre gang på to år

Det er andre gangen på kort tid at daglig leder, Stig Kjos, og resten av gjengen i Prego Media får nye eiere. Selskapet ble i 2018 kjøpt opp av det svenske medieselskapet Ad City Media (ACM). Da Prego Media ble solgt sist fikk eierne utbetalt både kontanter og aksjer i ACM i en avtale som priset utendørsselskapet til 25 millioner kroner.  

- Ocean Outdoor kjøper alle aksjene i ACM inkludert aksjonærene i Prego Media. De tidligere eierne av Prego Media får utbetalt deres aktiva på tilsvarende kurs som eierne i ACM, sier Kjos.

Sammen med partneren Thomas Haave eide de to til sammen over 90 prosent av Prego og cashet inn flere millioner kroner hver på salget til svenskene. Også Robin Bang og Rune Torgersen var inne på eiersiden, og nå har alle partnerne også fått oppgjør for sine Ad City Media-aksjer.

Ocean Outdoor priset hele Ad City Media til 25 millioner pund før jul i fjor, ifølge en pressemelding fra selskapet. 

Les også: Utendørs-gründere selger – får 25 millioner i penger og aksjer

Får nye eiere:

Stig Kjos og partnerne Thomas Haave, Rune Torgersen og Robin Bang får nye eiere andre gang på kort tid. Her sammen med resten av Prego-gjengen Andreas Gillebo, Camilla Knappskog og Elisabeth Kjeldsø.

Skal bli nest størst innen fem år

Stig Kjos bekrefter at alle tidligere eiere av Prego Media er ute som aksjonerer i ACM og Ocean Outdoor i dag, etter å ha blitt kjøpt ut på dagens aksjekurs samt fremtidsprestasjoner. Ifølge Kjos er det totale utkjøpet av Prego Media på hele 40-45 millioner kroner, en pris som ligger et godt stykke over prisingen fra to år tilbake.  

At de tre gründerne får bedre betalt for den norske virksomheten denne gangen, henger sammen med Prego Media har levert en pen utvikling i resultater det siste året. I 2019 økte omsetningen til 45 millioner kroner og selskapet fikk et overskudd på hele syv millioner kroner, betydelig opp fra 2018-tallene på 1,5 millioner kroner.

- Årsaken til veksten fra 2018 til 2019 er økt fokus på digitalisering, vekst i nye produkter og markeder. Driftsoverskuddet på over syv millioner som er en bra økning fra 2018, sier han,

Til sammenligning hadde landets største utendørsselskap Clear Channel et overskudd på 1,6 millioner kroner samme år. Det norske utendørsmarkedet har i alle år vært dominert fullstendig av de to aktørene, Clear Channel og JCDecaux, som sammen har delt på et marked på 700-800 millioner kroner.

Men ambisjonene er langt større enn å være «Norges tredje største utendørsselskap».

- Det å bli en del av Ocean Outdoor og et internasjonalt selskap som har enorme vekstambisjoner gir oss en tyngde og kraft til å nå våre fremtidige mål i Norge, sier Kjos.

I en pressemelding heter det at Ocean Outdoor har en klar målsetning om å bli en av de to største utendørsselskapene i Norge innen en femårs periode. Det vil i så fall bety at de går forbi JCDecaux som i 2018 hadde en omsetning på rundt 300 millioner kroner.

- Er det JCDecaux som er den dere sikter mot i første omgang?

- Ocean Outdoor bærer Prego Media-ånden videre. De ønsker å utvikle de digitale ressursene de har til rådighet å bli en viktig utfordrer i det norske utendørsmarkedet, sier Kjos.  

Norgessjefen i franske JCDecaux, Øyvind Markussen, smiler av ambisjonene til nykommer Outdoor Ocean og mener den nye utendørsaktøren burde hatt større ambisjoner.

- Et nytt bekjentskap for oss i Norge

Den nye Prego Media-eieren har markert seg voldsomt det siste året både med kjøpet av Ad City og Prego Media, men også et kjøp av Sveriges største, digitale medieselskap, Visual Art.

Ocean Outdoor er et av de største utendørsselskapene i Storbritannia og har i sin portefølje øyas mest ikoniske digitale utendørsflater som Piccadilly Lights og Westfield Square i London. Selskapet er i dag etablert i hele åtte markeder deriblant UK, Tyskland, Nederland og nå også i Norden. Ocean Outdoor har en total omsetning på mer enn 1,5 milliarder kroner.

På spørsmål om hva JCDecaux tenker om Ocean Outdoors ambisjoner og målsetninger om å bli nest største utendørsselskap i Norge i løpet av de neste fem årene, svarer toppsjef, Øyvind Markussen, følgende.

- Det var da voldsomme defensive ambisjoner, hvorfor ikke bare kjøpe Clear Channel og være størst i løpet av en måned, ler Øyvind Markussen til Kampanje.

- Kjenner du til Ocean Outdoor fra før?

- Det blir et nytt bekjentskap for oss i Norge, men vi er imponert over hva Ocean Outdoor har fått til i Storbritannia. Det er uansett spennende at det kommer en ny aktør på det norske markedet som forhåpentligvis har noen langsiktigelaner planer i motsetning til det vi har opplevd fra markedsleder som på grunn av sin finansielle situasjon har vær nødt til å tenke mer kortsiktig, sier Markussen.

Norges største utendørsselskap Clear Channel har en omsetning på rundt 500 millioner kroner på det norske markedet. 

- Oppkjøpet av Prego Media er et bevis på at utendørs fungerer veldig bra i Norge, og kanskje er det dekningsmediet som i dag er best på å nå mange mennesker raskt. Det gjør at bransjen er interessant som investeringsobjekt. Generelt er jeg for konkurranse og oppkjøpet innebærer ingen endret situasjon for oss i Clear Channel i Norge. Vi fortsetter hele tiden å jobbe har med å gi våre kunder et godt produkt, sier Marta Tiberg som er markeds- og kommuniksasjonsjef i Clear Channel i Norden.

Har permittert alle ansatte til halv stilling

Etter det Kampanje kjenner til det gjennomført permitteringer i utendørsbransjen som en følge av koronakrisen. Stig Kjos bekrefter at Prego Media også har måttet permittere ansatte.

- For bedriften har det å bevare arbeidsplasser vært det aller viktigste. Den siste måneden har vært knalltøff, vi var nødt til å permittere alle ansatte 50 prosent da vi så en svikt i inntjeningen og forcasten. Vi har gjort kraftige kostnadskutt der det er mulig, men vil levere god kvalitet selv om permitteringer og kutt var nødvendig, sier Kjos.

- Hva tror du om 2020?

- Jeg tror Koronakrisen vil sette store økonomiske spor i 2020 for mediemarkedet, noe som muligens vil vedvare med en lavkonjunktur i starten av 2021 før markedet normaliseres. Mange vil miste jobben som vil føre til økonomisk usikkerhet blant de fleste av oss, dette påvirke hele samfunnet i en lang periode. Men heldigvis har vi sett av tidligere kriser og pandemier at verden står styrket sammen og håndterer kriser bedre enn det som kanskje forventes. Ocean Outdoor ønsker å satse i Norge og har tro på at vi kan klare oss igjennom krisen ved trofaste kunder samt å utvikle nye spennende og kreative annonseflater for våre kunder

- Dere hadde et mål om 100 millioner kroner i omsetning i 2021 hva tenker du om det målet i dag?

- Målet i 2021 på 100 millioner er noe redusert, men ikke urealistisk. Ocean Outdoor har han klar vekstplan som selvsagt er redusert i disse vanskelige tider for oss alle. Per nå har jeg ikke satt noe kalkyle for neste år, det blir utopisk å spå, sier Kjos.

Ny utendørsgigant vil bli «nest størst» i Norge - Kjos selger for andre gang på to år