Nent taper 130 millioner kroner i reklameinntekter under koronakrisen

Også Viaplay- og TV3-eieren har måttet permittere.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Konsernsjef Anders Jensen i Nordic Entertainment Group varsler en kraftig nedgang i annonseomsetningen på 25 prosent i april som følge av koronakrisen. Nent Group driver reklamefinansierte TV-kanaler som TV3 og radiokanaler som P4, men har de siste årene investert tungt i strømmetjenesten Viaplay som sitt flaggskip. Nå tror Jensen koronakrisen vil sette ytterligere fart på overgangen fra lineær- til strømme-TV.

- Streaming kommer sterkt ut av krisen, mens annonsemarkedet svekkes, og veien tilbake for annonsemarkedet er ganske lang. Vi ser en akselerering i forflytningen fra lineær-TV til streaming, sier Jensen til Kampanje.

Bare i første kvartal falt annonseomsetningen i Nent Group med 13 prosent. Det utgjør drøyt 130 millioner norske kroner. Samtidig økte antall Viaplay-abonnenter med over 100.000. I likhet med Netflix, så også Nent Group en vekst i antall strømmeabonnenter da koronakrisen inntraff Norden med full styrke i mars.

- Hvor mye av veksten kom i mars?

- Vi begynte året som vi sluttet 2019, veldig sterkt, og så har vi naturligvis fått en ekstra dytt i mars når flere av oss har vært hjemme, sier Jensen.

Inntektene fra reklamemarkedet utgjør nå en knapp fjerdedel av totalomsetningen til Nent Group. Til sammenligning utgjør abonnementsinntektene nesten 70 prosent.

Les mer: Øker antall Viaplay-kunder med over 100.000

- Har mistet under ti prosent av sportskundene

Men krisen har ikke utelukkende vært positiv for Viaplay-virksomheten. Den har også ført til full stopp for så å si alle sportsarrangementer, deriblant Champions League, som er et stort trekkplaster på Viaplay.

- Hvor mange sportskunder har forlatt dere?

- Vi var først ute med å redusere prisene da vi så at sportsarrangementene ble  stoppet og har mistet mindre enn ti prosent når vi går ut av første kvartal. Det er på linje med hva nedgangen pleier å være. Priskuttet og viljen til å konsumere masse annet innhold har hjulpet oss mye.

Han legger til at han håper sportstilbudet vil komme gradvis tilbake i løpet av sommeren.

I mellomtiden har kundene et høyt forbruk av annet innhold. Antall startede strømmer i Viaplay har økt med 34 prosent i første kvartal sammenlignet med samme kvartal i fjor. Selskapet har som mål å lansere 30 nye egenproduserte dramaserier i år, og det er ingenting som tyder på at koronakrisen vil bremse lanseringene på kort sikt.

- Nesten alle våre produksjoner er klare, så hele året skal være sikret, i tillegg til større deler av 2021. Om vi klarer å øke fra årets 30 til 40 neste år, skal jeg la være usagt, men vi fortsetter også å plukke innhold fra eksterne studioer og i løpet av krisen har vi forhandlet frem nye avtaler.

- Har dere noen produksjoner i gang nå, eller er alt stanset?

- Vi har en håndfull i gang der vi kan produsere på en sikker måte sånn at vi ikke utsetter cast eller crew for noen risikoer. De fleste ligger på is, men ganske mange er i postproduksjon hvor det jobbes med klipping og lignende.

Har gjort permitteringer

Selv om Nent Group ikke har gjort nedbemanninger under krisen, har de foretatt permitteringer. De går ikke ut med eksakte tall, men det skal først og fremst dreie seg om permitteringer i sport- og tv-produksjonsvirksomheten:

- Når krisen er over, kommer de tilbake til jobben, sier Jensen.

Selskapet var tidlig ute med å varsle et kostnadskutt på 700 millioner svenske kroner i form av reduserte programbudsjetter, utsettelse eller avlysning av ikke-essensielle utviklingsprosjekter og reduserte salg- og markedsføringsbudsjetter. Selskapet dropper i tillegg utbytteforslaget på syv kroner per aksje og alle bonus- og intensivordninger for ledelsen i 2020.

Les mer: Nent Group varsler store kostnadskutt - dropper bonus til toppledelsen

Anders Jensen kjenner seg enda mer trygg nå enn for en måned siden på at selskapet vil klare seg godt gjennom krisen.

- Jeg kjenner en utrolig trygghet i hvordan hele Nent-teamet har håndtert denne krisen. Det er helt fantastisk. Krisen er en tragedie for mange, naturligvis, men hvis du spør om jeg er optimistisk med tanke på vår virksomhet? Ja, det er jeg.

Nent taper 130 millioner kroner i reklameinntekter under koronakrisen