Pol gir gass gjennom koronakrisen: - Har hatt for å mye å gjøre

Reklamebyrået passerte 50 millioner kroner i byråinntekt i 2019 og har fått ny fart den siste måneden.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Try-konsernets byrådatter Pol passerte en milepæl i 2019 da byråinntekten for første gang oversted 50 millioner kroner. Den landet på 51 millioner kroner, opp 13 prosent fra 2018. Samtidig økte antall ansatte fra 29 til 35.

- Vi var veldig godt fornøyd med 2019. Det var et år hvor vi vokste ganske mye i antall personer, utvidet med litt ny kompetanse og gikk inn på litt nye områder, som satsingen på vårt eget produksjonsmiljø Pol På, sier byråleder Kjetil Botten Skogly til Kampanje.

Pol På er en ny enhet i reklamebyrået som skal levere raskere produksjoner for kunder med kortere tidshorisonter. Pol har i tillegg ansatt nye innholdsrådgivere og plannere.

- Det var noe vi måtte gjøre for å svar spå kundenes forventninger til oss, men også for å ta av noe av den økte etterspørselen etter tjenestene våre. Det gjør oss til et enda mer robust byrå, sier Botten Skogly.

Satsingen har kostet, og selv om totalomsetningen øker med 30 prosent til i underkant av 160 millioner kroner, jekkes resultatet ned fire prosent til 9,8 millioner kroner før skatt.

- Sånn sett er vi veldig fornøyd med at vi klarte å holde resultatet slik vi gjorde.

Les også: Gullfisken-juryen er klar - disse skal kåre årets beste reklamefilmer

Løftes av koronakrisen

Reklamebyrået ble startet av et knippe «Try-utbrytere» i 2013. Try eier fortsatt 50,5 prosent av byrået. Men der morselskapet var blant dem som måtte permittere da koronakrisen traff Norge med full styrke i midten av mars, har Pol foreløpig beholdt et fullt mannskap.

Byråleder Kjetil Botten Skogly er stolt av måten byrået har håndtert krisen på.

- Da vi skjønte hva som traff oss, hadde vi litt is i magen og prøvde å se hva vi kunne gjøre annerledes i denne situasjonen, og så jobbet vi knallhardt med det i den første perioden. Det gjorde at vi hele tiden har hatt fullt opp med oppgaver. Det har ikke vært noen permisjoner i Pol i det hele tatt, sier han.

- Hvordan har dere klart det?

- Det er en kombinasjon av at vi klarte å komme med gode ideer og løsninger for kundene våre i den vanskelige tiden, og så handler det om å snu om på driften og måten vi drifter våre prosesser på. Det har krevd en stor omstillingsevne fra alle ansatte. Ledelsesmessig har fokuset vært på veldig tett oppfølging av enkelte fra dag én og vi snudde oss fort rundt på måten vi organiserte samarbeidet i byrået på.

Pol jobber med store annonsører som Norsk Tipping, Audi og Telenor, og selv om noen av kundene deres har «skrudd av lyset» i påvente av at krisen skal blåse over, har en «bred og solid kundeportefølje med en miks av bransjer» sørget for at de likevel har hatt mer enn nok å gjøre, ifølge Pol-sjefen.

- Vi hadde for mye å gjøre frem mot påske. Alle har brettet opp ermene og gått på skikkelig. Og så har Pol På vært utrolig viktig å ha i perioden nå. Et lettbeint oppsett på produksjon har vist seg å være veldig verdifullt.

Så verdifullt at Pol faktisk ligger over budsjett i mars og april.

- Ligger dere an til å levere et bedre resultat i 2020?

- Det er for tidlig å si, men vi ligger an til å levere et tilsvarende resultat. Så vet man aldri hva som skjer. Vi hadde som mange byråer en krevende start på året, men så har de to siste månedene vært de beste årene i månedene så langt.

Har blitt værende på kontoret

I en tid der store deler av landet har jobbet hjemmefra, har Pol-sjefen valgt å bli værende på kontoret i Oslo sentrium.

- Vi har vært fire-fem stykker på kontoret frem til påsken, og så har vi gradvis begynt å trappe det lit topp, men vi har selvfølgelig vært opptatt av å være forsvarlige. Nå er vi 12-15 på kontoret av 35 ansatte, og vi passer på at vi har nok vann mellom båtene. Vi har tusen kvadratmeter å fordele 12 stykker på.

- Hvorfor må dere være på kontoret? Fungerer ikke Zoom eller Skype?

- Det har fungert det også, men etter noen uker er det et behov for folk å se hverandre på en annen måte. Det er helt frivillig hos oss, men vi passer på at det ikke blir for mange her på én gang. Jeg tror det er sunt for folk å komme seg ut av huset innimellom.

- Er folk mer kreative på kontoret enn hjemme?

- Jeg tror nok det kan være mer krevende for kreative team å sitte på hver sin kant og jobbe. De har vært utrolig flinke til å omstille seg de også, men de merker nok at det over tid er mer krevende.

Pol-sjefen er usikker på om koronakrisen vil bli husket et vannskille for markedsføringsbransjen, selv om det snur opp-ned på arbeidet akkurat nå.

- Det er så mye man ikke kan gjøre. Det gjør at man blir utfordret i å tenke nytt og annerledes, og det kan godt hende at det er sider med det vi vil ha med oss videre. Akkurat som andre kriser, vil det bli et kollektivt minne som man vil snakke om i mange år fremover og som vi ikke kommer til å bli kvitt. Det er noe som preger oss og blir en del av hvem vi er.

Her kan se alle tallene til T/A Pol for årets første kvartal. Alle i MNOK. Topplinjen vokser kraftig

T/A Pol 2019 2018 Endring i prosent
Driftsinntekter 159,8 122,7 + 30,2
Byråinntekt 51,1 45,1 + 13,3
Resultat før skatt 9,8 10,2 - 3,8

 

Pol gir gass gjennom koronakrisen: - Har hatt for å mye å gjøre