PR-byrå vokser for niende året på rad: - 2020 blir nok året hvor vi tar et lite hvileskjær

Fjoråret ble et nytt rekordår for kommunikasjonsbyrået Corporate Communications.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Norske PR-byråer er ikke blant de som har blitt hardest rammet i koronakrisen. Selv om det har vært permitteringer i byråer som Gambit, Trigger og BCW, er det også mange som melder om høyt aktivitetsnivå og rekrutteringer. 

I Corporate Communications, som ble startet i 2011, går turtallet på høye nivåer og administrerende direktør og partner, Are Slettan, kan melde om et nytt rekordår i 2019 med et driftsresultat på 11,1 millioner kroner i 2019, mot 10,2 millioner i 2018.

- Vi er et speilbilde av norsk næringsliv. Når kundene våre har mye å gjøre, har vi fulle kalendre. I 2019 hadde vi gleden av å være rådgivere i forbindelse med over 40 transaksjoner, samtidig som våre rådgivere innen myndighetskontakt hadde en imponerende prosjektliste, sier Slettan til Kampanje.

- Men fjoråret er kanskje ikke det dere tenker mest på nå?

- Nei, det blir en annen verden. Første kvartal i år startet bra, men det er veldig usikkert hva som skjer fremover, sier han.

- Holder dere igjen litt ekstra penger i butikken nå eller betales alt overskuddet ut i utbytte?

- Vi betaler alltid ut overskuddet i utbytte, men i år holdt vi igjen noe av utbetalingen. Vi så på utsiktene og regnet på likviditeten, men vi er en virksomhet som er laget for å gå i pluss og betaler ut utbytte. Vi er ikke laget for å investere mye i fremtidig inntjening. Vi skal gå i pluss og det skal vi gjøre i år også, sier han.

Overskuddet før skatt endte på 11,1 millioner kroner viser de ferske regnskapstallene til Corporate Communications.

Les også: Zynk-rådgiverne «jobber dag og natt» med koronakrisen: - Vi permitterer ikke, men rekrutterer

Koronakrisen påvirker det aller meste av det vi gjør, men de som har sitt tyngdepunkt inn på markedsavdelingene sliter nok tyngre i dag. Are Slettan

- Ingen tvil om at vi vil merke koronakrisen

Corporate Communications har siden byrået ble etablert vokst på topplinjen år etter år, og selskapet krysser i 2019-regnskapet 50 millioner for første gang etter ni år med vekst både i omsetning og byråinntekt . Den rekken kan stå for fall i 2020.

- Det blir nok ikke noen vekst inneværende år. 2020 blir nok året hvor vi tar et lite hvileskjær, sier han.

Omsetningen endte på nesten 54 millioner kroner i fjor etter en vekst på ti prosent.

- Det er so far so good, men det er ingen tvil om at vi også vil merke koronakrisen i år. Vi lever av og med norske bedrifter og det kommer til å bli en hard nedtur, sier han.

- Har du regnet på hvor mye topplinjen skal ned?

- Det er veldig vanskelig for alt er så usikkert. Vi hadde et budsjett, men det har vi strøket så nå fokuserer vi bare på å gjøre det beste ut av situasjonen og sørge for å tjene penger og ha god likviditet, sier Slettan. 

Selskapet hadde byråinntekter på 51,4 millioner kroner i 2019, en økning på 11 prosent fra året før.

Nye i PR-bransjen:

Julie Skogheim og Tone Vesterhus starter opp i PR-byrået Corporate Communications.

- Må unngå å bli grå i barten

I Corporate Communications jobbet det gjennom fjoråret rundt 20 ansatte hvorav 12 er partnere. Slettan regner med å være rundt eller litt over 20 stykker også i 2020 selv om flere nye rådgivere er kommet til og nye er på vei inn. Corporate Communications har blant annet styrket staben med to nye rådgivere Tone Standal Vesterhus (29) og Julie Skogheim (27) som Kampanje omtalte denne helgen.

Les også: Corporate Communications henter fra NHO og Snøhetta

- Det siste året har vi ligget ganske stabilt rundt 20 ansatte og jeg tror vi vil være i størrelsesorden 20-ish eller litt over ved utgangen av 2020.

- I en bransje der alle trekker frem sine seniorrådgivere, virker det som om Corporate Communications forsøker å ha en litt «ung» profil, er det riktig?

- Nei, jeg vil ikke si vi har det. Mange av partnerne hos har vært her lenge og de blir jo ett år eldre for hvert år som går. Så for å balansere staben på alder og unngå at vi bare blir gråere og gråere i barten, forsøker vi å tenke litt yngre når vi rekrutterer. Bank i bordet så har vi aldri mistet noen til en konkurrent og det er hyggelig. Så hender det at vi mister noen til kundesiden. Vi liker ikke det heller, men det er sånt som skjer når man jobber tett med kunder. Men jeg synes bransjen vår er preget av alt for høy turnover, og vi er veldig opptatt av å holde på folkene våre. 

- Synes ikke permitteringer skal være det første

Han sier det ikke har vært aktuelt med permitteringer i PR-byrået 

- Jeg har full forståelse for at permitteringer er eneste løsning for bedrifter hvor markedet mer eller mindre forsvinner. Men når det gjelder firmaer av vår type, synes jeg ikke permitteringer skal være det aller første verktøyet man trekker opp av verktøykassa.  Jeg synes først og fremst at man burde tenke kreativt rundt inntektssiden og på forretningsutvikling før man kaster kortene og permitterer, sier Slettan som har ledet Corporate Communications de siste tre årene. 

Han sier det i Corporate Communications i stedet «handler om å gi eksisterende kunder ekstra mye kjærlighet» samtidig som byrået jobber for «å finne og skape nye muligheter». 

- Vi bruker 99 prosent av vår tid og energi på inntektssiden og én prosent på kostnader, sier han.

- Koronakrisen påvirker alt vi gjør

Corporate Communications bistår kundene først og fremst med kommunikasjons- og medierådgivning, finansiell kommunikasjon, krisehåndtering, samt samfunns- og myndighetskontakt. 

- Vi har fått inn noen nye kunder og gjennomført pitsjemøter som har resultert i nye kundeforhold også i denne krisen. Så det er mulig.

Selskapet har tidligere oppgitt at de jobber for kunder som Nel, Danske Bank, EQT og Ice Group, bransjer som ikke har vært så hardt rammet av koronakrisen.  Men hva med reiseliv og andre koronautsatte-næringer? 

- Vi har kunder i alle bransjer og vi har noe reiseliv også og der merker man jo det. Men vi jobber lite med markedsaktiviteter hvor man merker det hardest vil jeg tro. Koronakrisen påvirker det aller meste av det vi gjør, men de som har sitt tyngdepunkt inn på markedsavdelingene sliter nok tyngre i dag, sier Slettan.

- Og nå som PR-byråenes tumleplass Arendalsuka er avlyst, hva skal dere gjøre i stedet? 

- Vi har pleid å være i Arendal, men først og fremst for å jobbe for kundene. Vi har ikke hatt egne arrangementer, men vi får se om det kommer noen digitale ting i stedet, sier Slettan.

 

Her ser du alle tallene til Corporate Communications. Alle tall i MNOK. Ny vekst for Corporate Communcations

Corporate Communications  2020 2019 Endring i prosent
Omsetning 53,8 49,0 + 10
Driftsresultat 11,1 10,2 + 9 
Resultat før skatt 11,1 10,2 + 9

PR-byrå vokser for niende året på rad: - 2020 blir nok året hvor vi tar et lite hvileskjær