Podkast-utfordrer møter giganter og mediehus til kamp om brennhett marked

- Konkurranse er alltid bra, sier Lina Tandberg Martens som skal bryne se på både Apple og Facebook og tidligere kollegaer i Schibsted.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Jacob Andersen

Lina Tandberg Martens har tidligere jobbet som forretningsutvikler for podkast og lyd i Schibsted siden 2019. Nå er hun ny norsk innholdssjef i utfordreren Podimo, som tar sikte på på lansering her hjemme på sensommeren. De går inn i et marked hvor utviklingen nå skjer i en rasende fart.

Ifølge Kantars prognoser vil 20 prosent av befolkningen lytte til podkast daglig i 2021, en firedobling siden 2015.

Tidligere denne uken la både Facebook og Apple frem sine planer for mediekanalen. Facebook, som foreløpig ikke har satset stort på lyd, har varslet at podkaster vil ankomme i løpet av de neste månedene. Det betyr at man ikke lenger må forlate det sosiale mediet for å lytte. Nå vil Facebook bygge en podkast-spiller rett inn i plattformen sin, og ifølge Tech Crunch skjer dette gjennom et samarbeid med Spotify.

Apple, som har vært den ledende podkast-plattformen, lanserer i neste måned en ny tjeneste som lar podkast-produsenter ta seg betalt fra lytterne sine. Til gjengjeld må man gi fra seg 30 prosent av omsetningen sin det første året.

- Konkurranse er alltid bra. Når flere går inn i lydmediet bidrar det bare til at podkaster får bedre finansiering, noe som igjen løfter kvaliteten på innholdet, så jeg ser utelukkende positivt på det, sier Lina Tandberg Martens til Kampanje.

- Skal bygge den beste podkast-plattformen

I tillegg til en åpen plattform med «alt» av podkaster, vil også Podimo tilby et betalt produkt. Men i motsetning til Apple - som vil la brukerne kjøpe podkaster stykkevis - satser Podimo på en betalingsmodell som ligner mer på Netflix og Spotify med en fast sum i måneden for alt innhold.

Plattformen er allerede lansert i Danmark, Tyskland, Spania og Latin-Amerika og nå står altså Norge for tur.

- Vi skal bygge den beste podkast-porteføljen i Norge, sier Tandberg Martens.

Podimo vil også kjøpe og lage egne produksjoner, forteller hun.

- Får dere med dere Schibsted?

- Vi har ikke kommet så langt. Jeg ser til alle deler av podkast-markedet.

- Hva tror du mest på, reklamefinansiering eller brukerbetaling?

- Jeg tror ikke det er svart-hvitt. Det er podkaster som har stor kommersiell appell og som det gir mening å ha en annonsemodell på, og så finnes det podkaster hvor brukerbetaling gir mening. 

- Med tanke på har mange podkaster som finnes, er det riktig å si at et fåtall har så stor kommersiell appell at annonsemodellen gir mening?

- Det finnes små podkaster som treffer sine nisjer og som klarer å få en god annonsebusiness. Det er mange områder norske podkast-produsenter ikke dekker ennå, innenfor fiksjonssjangeren for eksempel, og andre områder hvor det er beinhard konkurranse.

- En interessant modell

Schibsted har sendt et tydelig signal om at de tror det er betalingsvilje for podkaster, og tilhengere av Herman Flesvig og Mikkel Niva, som står bak Norges mest populære podkast, må belage seg på å betale for å lytte når de har sin første arbeidsdag i Schibsted.

Kommunikasjonsdirektør Camilla Kim Kielland i Schibsted ønsker imidlertid ikke å kommentere Apples planer.

- Vi er fortsatt ikke klare for å kommunisere noe mer rundt podkastsatsingen vår. Men et viktig prinsipp for oss er å ha en plattform hvor vi står fritt til å utvikle og optimalisere den basert på våre lytteres behov, skriver hun i en tekstmelding.

Les mer: Schibsted legger Norges største podkast-stjerner bak betalingsmur

Program- og merkevaredirektør Kristoffer Vangen i Bauer Media, kaller Apples modell interessant.

- Det er en interessant modell hvor enkeltaktører gis mulighet til å ta betaling for innholdet. Det er sikkert mange som kan få nytte av det, men sånn jeg forstår det er det Apple som eier innholdet man publiserer som har sine ulemper.

Han sier de i Bauer har sett at betalingsviljen i Norge ikke er så veldig stor.

- Det er noen som skal overbevises her i Norge, folk står ikke i kø for å betale for podkast. Den type innhold er ikke på samme måte som aviser og TV-innhold, hvor en vant til å betale for innholdet. «Free to air» har vært standarden i så mange år, så man er vant til at denne typen innhold gratis. Vi ser også på løsninger rundt betaling i Bauer, men har ikke landet en løsning enda.

- Vil dere bruke løsningen selv?

- Nei. Sånn jeg har forstått det er det noe for enkeltpodkaster, ikke for publikasjonshus. Vi har alle våre podkaster tilgjengelig gratis, hvor vi har annonser.

Podkast-utfordrer møter giganter og mediehus til kamp om brennhett marked