Try, Morgenstern og Schibsted Partnerstudio - dette er byråene som bidrar i årets valgkamp

Arbeiderpartiet og Høyre har noen av landets største byråer i ryggen, mens andre klarer seg - nesten - helt på egen hånd.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Tidligere i dag skrev Kampanje at Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) har hentet inn mangeårig PR-rådgiver Jarle Aabø for å bli mer synlige i mediebildet. FNB Oslo har satt av 100.000 kroner til medierådgivning i valgkampen, en beskjeden sum sammenlignet med valgkamp-budsjettet til de største partiene i landet.

En sjekk Kampanje har gjort, viser at det også er store forskjeller i byråoppsettet til de ulike partiene, der noen samarbeider med de største reklamebyråene i landet, og andre knapt har en eneste byråforbindelse.

Ikke overraskende havner Arbeiderpartiet i første kategori. De har en lang historikk med Try, og også i årets valgkamp vil Norges største - og ifølge Byråprofil beste - reklamebyrå gjøre sitt for å sikre rødgrønn seier.

Kommunikasjonssjef Ingrid Langerud i Ap forteller at de likevel vil gjøre mesteparten selv.

- Vi har satset på å bygge opp, rekruttere og knytte til oss mest mulig kompetanse internt på å lage innhold til ulike kanaler, slik at det er kortest mulig vei fra idé til gjennomføring. Det å drive en stor frivillig kampanjeorganisasjon slik som vi gjør, er som å drive et slags medie-, digital- og eventbyrå i seg selv, med alle de ulike aktivitetene, kanalene og løpende innholdsproduksjonen vi har, sier hun til Kampanje.

Det jobber fem kommunikasjonsrådgivere i tillegg til Langerud i partiets kommunikasjonsavdeling. De samarbeider tett med rådgivere i stortingsgruppa og på fylkespartikontorene, forteller hun.

- Ved behov får vi også noe bistand til utforming av konsepter og større produksjoner, og har jobbet med ulike byråer de siste årene som vi fortsatt har samarbeid med, deriblant Try som vi har samarbeidet med om noen større produksjoner og Storm121 som produserer personifiserte filmer for oss med egne medlemmer som målgruppe, legger hun til.

De har i tillegg jobbet med selskapet Goodstory for å lage filmproduksjoner til landsmøtet og vårens kampanje der de formidler velgernes historier og refleksjoner rundt høstens valg.

- Må få hjelp til enkelte oppgaver

Høyres markeds- og kampanjesjef Thoralf Granerød forteller at de gjør mer selv enn de har gjort ved tidligere valg, men at det fortsatt vanker oppdrag på reklamebyrået Morgenstern. 

- Dette blir den bredeste og mest omfattende valgkampen Høyre noensinne har kjørt. For å få til det bruker vi mer krefter internt og mer effektivt enn før, sier han til Kampanje.

- Blir det mindre å gjøre på Morgenstern?

- Ikke mindre enn før, men med såpass kraftige interne krefter med egne interne designteam og digitalteam, så gjør vi samlet sett mer enn før.

I tillegg til Morgenstern, jobber Høyre også med Krypton på lyd- og radioreklame.

- Dette blir den bredeste og mest omfattende valgkampen Høyre noensinne har kjørt.

Selv ikke Senterpartiet, som har gått til frontalangrep på PR-bransjen, klarer seg helt uten byråer i valgkampen. 
 
Leder av kommunikasjonsavdelingen i Senterpartiets stortingsgruppe, Lars Vangen, mener de er et av partiene med færrest kommunikasjonsansatte med sine fire stykker.
 
- Vi prøver å gjøre mye selv, men må selvfølgelig få hjelp til enkelte oppgaver vi ikke kan løse med de ansatte vi har. Vi har jo en ganske liten avdeling som jobber med media og kommunikasjon i partiet. Vi har bare én som jobber direkte med foto og produksjon i partiet i tillegg til to andre som jobber med interninformasjon og kommunikasjon, men vi er jo flere som må trå til på ulike oppgaver som kan grense opp mot denne type arbeid, sier han til Kampanje.

De har ingen PR-byråer de samarbeider med, men de har fått hjelp av Metro Branding til å lage nye nettsider og Spiren Design i Mo i Rana til å sette sammen heftet til alternativt budsjett. Flisa Trykkeri har fått ansvaret med trykksakene og Idé House of Brands gjør produksjon, bestilling og distrubusjon av valgkampmateriell og driften av nettbutikk.

Bygger opp ny partileder med Schibsted-aviser

Fremskrittspartiet jobber med Los & Co Drammen, Tibe Drammen og OnlineReklame GOSH for sine kommunikasjonsbehov. De leier også inn produksjonspersonell etter behov, opplyser markedssjef Helge Fossum i partiet.

Sosialistisk Venstreparti er på kundelisten til reklamebyrået Brunch Oslo, som tar forskjellige oppdrag innenfor kommunikasjon. Kommunikasjonssjef Siri Gjørtz kan også opplyse at de har hentet inn råd fra PR-byrået Storm Communications til arbeidsmøter, mens Neue Design har utviklet nytt grafisk uttrykk og justert SV-logoen.

- Vi har jevnlige samarbeid med Fuglene og Ferdi Film som har bistått oss i filmproduksjon og strømming av livearrangementer under koronapandemien, avslutter hun.

Partiet Rødt har så langt ikke brukt verken reklamebyråer eller andre til å utforme kampanjer i valgkampen, ifølgekommunikasjonsansvarlig Iver Johansen Aastebøl. De har tre ansatte i informasjonsteamet som jobber med dette.

- Vi vurderer å få ekstern hjelp til å administrere annonsekampanjer i valgkampen, siden våre fast ansatte er bundet opp til mange andre oppgaver i den perioden. Men den prosessen er ikke helt i mål enda, sier han.

Kommunikasjonssjef i Venstre, Steinar Haugsvær, har satt Schibsted Partnerstudio på jobben med å skape blest rundt Guri Melby som ny partileder.

- Vi har i størst grad utviklet budskap og kommunikasjon i nært samarbeid mellom politikere, ledertrio og kommunikasjonsapparatet. Utover dette har vi brukt noen mindre selskap til ulikt arbeid, blant annet Schibsted Partnerstudio i den pågående Guri Melby-kampanjen i VG og Schibsted Storby, sier han til Kampanje.

- Blir det aktuelt å gjøre mer av det fremover?

- Vi er i forhandlinger på ulike kampanjer, og det må vi komme tilbake til.

Andre partier som kjemper mot sperregrensen, som Kristelig folkeparti, har så langt ikke vendt seg mot byråbransjen for hjelp.

- Det eneste byrået vi bruker er NTB, sier kommunikasjonssjef Elisabeth Løland.

Kampanje har også vært i kontakt med Miljøpartiet de grønne (MDG), men de har så langt ikke besvart vår henvendelse.

Try, Morgenstern og Schibsted Partnerstudio - dette er byråene som bidrar i årets valgkamp