NHO og LOs PR-topper om spillet i kulissene: - Viktig å få ut sin historie

- Nå gleder jeg meg til en rolig helg, med Pepsi Max som jeg aldri rakk å hamstre, sier kommunikasjonsdirektøren i NHO.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Storstreiken tidligere denne uken utløste et voldsomt medietrykk med mange oppslag om alvorlige konsekvenser av streiken til forbrukerorienterte saker. Enkelte har kritisert mediene for å ha fått streiken til å handle mer om øl og brus enn ansattes arbeids- og lønnnsvilkår.

I går ettermiddag ble det imidlertid klart at LO og NHO kom til en enighet og med det tok streiken slutt. Kampanje har snakket med informasjonssjefen i LO, Trond Gram, som forteller at han er fornøyd med pressedekningen av streiken. 

- I det store og hele synes jeg mediebildet er godt. Jeg skjønner at det er behov for forbrukerorienterte saker, men mener at mye av vårt budskap når det gjelder arbeidsfolks utfordringer, og særlig de lavtlønte, har kommet godt ut, sier han og fortsetter:

- Særlig mot slutten av streiken, når støvet hadde lagt seg rundt lekkasjer fra meklingen og diskusjonen rundt deltagelse i debatten.

Gram har jobbet i LO i over tolv år, men det er første gang han har håndtert en streik. 

- Det er første gang på 23 år at LO sentralt har organisert en streik direkte. For mange hos oss, inkludert meg, var det dermed første gang vi håndterte streik. Men vi har gode rutiner og er forberedt, både sentralt, men også lokalt og ute i LOs forbund, deler han. 

Samarbeidet med mediene

Informasjonssjefen forteller at det under hele streiken har vært stor interesse fra pressen. 

- Medietrykket har vært mye større enn normalt, mye på grunn av folks forventninger på grunn av økt prisstigning, men også på grunn av lederlønnsvekst og bonuser, sier Gram. 

- Hva har vært mest krevende med jobben din under streiken?

- Det er å forsøke å kommunisere på en slik måte at medlemmene forstår hva dette dreier seg om. Tarifforhandlinger, eller lønnsforhandlinger, er kompliserte ting, selv når vi kun forhandler om kroner og øre. Det er begreper som glidning, overheng og virkningstidspunkt. Det er ikke gitt at det er enkelt å forklare på en riktig måte, sier han og legger til:

- Samtidig er det en utfordring å få kommunisert ut riktig informasjon til riktig tidspunkt, og samordne mellom LOs forbund og LOs regionkontorer. Det fungerte godt, men det er slike ting vi må jobbe kontinuerlig med, poengterer han. 

Ifølge Gram har fagforeningen fått god hjelp av mediene til å komme i kontakt med medlemmer og tillitsvalgte, samtidig som kommunikasjonsstaben har tipset de ulike redaksjonene om foreningens vinklinger for å sørge for at de når ut med budskapet sitt. 

- Vi har også jobbet aktivt med betalt kommunikasjon og var blant annet ute med spotter på P4 på onsdag, og nye spotter etter at streiken var avsluttet. Der har vi fått god hjelp fra Krypton. Den neste uken har vi en innholdsannonse fra Schibsted Partnerstudio på blant annet VG, E24 og Aftenposten, hvor vi forsøker å forklare vår tariffpolitikk, avslutter han. 

- Nyttig erfaring

Kommunikasjonssjefen i NHO, Nina Kraugerud Ertzaas forteller at det det har gått i ett siden meklingsfristen gikk ut natt til søndag, og sammenligner det med den mye omtalte Nav-saken i 2019, da hun var kommunikasjonssjef i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. 

- Vi har hatt dobbelt så mange mediehenvendelser hver dag denne uken, som vi pleier å ha på en uke til sammen. Det eneste jeg kan sammenligne dette med, er trykket jeg opplevde i den mye omtalte Nav-saken i 2019. Jeg har merket at den erfaringen var nyttig å ha disse dagene.

Ertzaas har kun sittet i direktørstillingen i ett år og det er hennes første streik i NHO. 

- Jeg begynte her i august i fjor, men det er den første streiken i et mellomoppgjør siden andre verdenskrig, påpeker hun. 

- Ingen klager

Ertzaas mener at media hovedsakelig har hatt en balansert og real dekning og har fått frem konsekvensene av streiken og hva den har betydd for folk. 

- Jeg har ingenting å klage på. De er profesjonelle og stiller helt legitime og kritiske spørsmål til begge parter., sier hun. 

Videre sier kommunikasjonsdirektøren at det vanskeligste med jobben  har vært å ha god nok oversikt.

- Både det å være tett på avgjørelser og budskap som skal kommuniseres her og nå, mens du samtidig skal tenke fremover og være strategisk i tankegangen om hva som er viktig fremover. Nettopp å få til det er et ansvar jeg har kjent på disse dagene, sier hun og legger til at NHO er et stort fellesskap og at hun har vært omgitt av mange flinke folk.

- I tillegg har jeg en svært raus, trygg og god leder i Ole Erik Almlid. Da blir jobben min et privilegium, understreker Ertzaas. 

- Gleder seg til Pepsi Max

- Hvor proaktive har dere selv vært med å få ut vinklinger om streiken? Har dere aktivt tipset redaksjonene om vinklinger? 

- Alle som jobber med kommunikasjon vet at det er viktig å få ut sin historie. Så vi har både vært opptatt av å være tilgjengelig for presse slik at de kan spørre om alt det de har lurt på, men også få frem konsekvensene av streiken ved å snakke med både journalister og kommentatorer. Vi har brukt mye tid på bakgrunnssamtaler, som er viktig for å skape forståelse for vurderingene vi gjør i en så kompleks sak. Det er en viktig del av vårt arbeid.

- Nå gleder jeg meg til en rolig helg, med både Pepsi Max som jeg aldri rakk å hamstre, og ikke minst å få snakket litt med barna mine igjen, avslutter Ertzaas. 

NHO og LOs PR-topper om spillet i kulissene: - Viktig å få ut sin historie