Byråtoppen om Publicis-exit: - Juger hvis jeg sier at dette ikke har vært vanskelig

Etter nesten 30 år i norsk reklamebransje kutter Haakon Dahl båndene til den franske byråeieren Publicis.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Mandag morgen kommer nyheten om at den tidligere reklamesjefen i Kitchen, Haakon Dahl, forlater Publicis i Norge og dermed kutter båndene til den franske byråeieren. Det har vært bånd som helt siden 2002 har vært strukket mellom den norske reklamemannen og det franske kommunikasjonskonsernet. Da kjøpte Publicis opp Leo Burnett og Haakon Dahl fikk muligheten til å starte opp Kitchen. Siden har Dahl og Publicis vært knyttet sammen i ulike eierkonstellasjoner. Men nå klippes snorene og Dahl forlater byrågrupperingen og bransjen han har jobbet for i nærmere 30 år, først og fremst sammen med makkeren Bjørn Polmar. De to har holdt sammen som erteris helt siden starten i Leo Burnett.

- Hvordan blir det å slutte i Publicis og alle menneskene der?

- Jeg ville juge hvis jeg sa at dette ikke har vært vanskelig. Jeg er jo usedvanlig glad i og opptatt av mennesker, og disse folka har betydd uendelig mye for meg. Jeg har vært så heldig at jeg har fått anledning til å jobbe med, og faktisk også lede, noen av de flinkeste og hyggeligste personlighetene i bransjen. Likeså har jeg fått lov til å jobbe med superdyktige folk på kundesiden. Det er mange som fortjener en stor takk, og det skal de få, sier Dahl til Kampanje. 

- Er det emosjonelt?

- Ja, dette er det ganske emosjonelt. Jeg gruer meg litt til å gå ut av døra for siste gang. Såpass må jeg innrømme. Heldigvis skal vi fortsatt være venner, sier han.

Les også: Haakon Dahl slutter i Publicis: - Begynner på et nytt kapittel

Splitter opp:

Bjørn Polmar og Haakon Dahl har vært en del av norsk reklamebransje i en mannsalder etter at de to startet opp Kitchen i 2002. Nå skiller de to lag. Foto: Kitchen.

- Er stolt av Power of One

Haakon Dahl ga seg som sjef i Kitchen, reklamebyrået til Publicis, allerede i fjor og overlot lederrollen til Odd Rune Farsund. Da gikk han over i en rolle som kundedirektør som han i en melding sendt ut til presse mandag morgen beskrev som «litt for langt unna det jeg er best på».

- Har det vært noen form for uenighet med deg og Peder Mittet? 

- Vi hadde ikke fått til det vi hadde fått til hvis alle var enige hele tiden. Et mediebyrå, et PR-byrå og et reklamebyrå har naturlig nok litt ulike perspektiver. Det er naturlig og bra at man er uenige. Det har vært konstruktive prosesser som jeg har lært enormt mye av. Resultatet i form av «Power of One» er jeg stolt av, og jeg er sikker på at det kommer stå sterkere og sterkere i markedet i årene som kommer, sier Dahl.

Da Publicis-byråene i Norge slo seg sammen som en følge av den store globale strategien til det franske kommunikasjonskonsernet, «The Power of One», skapte Dahl og lederen av mediebyrået Starcom en byråkjempe i norsk målestokk med byråinntekter som nærmet seg en kvart milliard kroner.

Les også: Publicis-byråer dobler nesten overskuddet – sikter mot rekordinntekter på over en kvart milliard i år

Jeg har lyst til å teste ut noen hypoteser om hvordan bransjen vil utvikle seg. Haakon Dahl, avtroppende reklamesjef

- En riktig beslutning

Samtidig ble det klart at Mittet var den som ble sjef for hele den nye norske byrågrupperingen og Dahl ble en form for viseadministrerende direktør med ansvar for avdelingen Comms, som talte reklamebyrået Kitchen og PR-byrået MS&L. Før jul i fjor gikk Dahl over i sin nye stiling som kundedirektør.

- Har dette ligget i kortene? 

- Nja, jeg var vel klar over at da jeg ga fra meg lederansvaret i Kitchen, så ville det bli utfordrende å finne oppgaver som var like spennende og givende. Uansett tror jeg det var en riktig beslutning for Kitchen å bytte leder etter 22 år, sier han.

- Du har jobbet i reklamebransjen i hele ditt voksne liv. Hva har du tenkt å gjøre nå?

- Uavhengig av det som skjer nå så handler mye på veldig kort sikt om Lyn – Vålerenga på et smekkfullt Ullevaal Stadion nå på lørdag, sier Haakon Dahl.

Som profilert reklamesjef har Haakon Dahl også ved flere tilfeller engasjert seg i ulike medie- og reklamedebatter, uten at det har gått utover fotballengasjementet. 

Les også: - Harry Kane og Terje Johnsen

- Vet at det var en stor endring

Publicis-sjef Peder Mittet legger ikke skjul på at det er en betydelig skikkelse som forlater konsernet.

- Jeg synes selvfølgelig det er trist og rart at Haakon slutter. Han har jobbet i systemet i 28 år i ulike roller, og når han kommer til denne beslutningen, respekterer jeg det og tenker jeg at det er greit på det tidspunktet vi er nå.

- Har dere vært uenige om hva slags rolle Haakon Dahl skal ha i Publicis fremover?

- Haakon og jeg har jobbet sammen i Publicis med Power of One siden 2018, en seks års tid, og det har vært litt av en reise. Vi har bært både enige og uenige underveis, slik det skal være. I fjor høst skjedde det største skiftet for Haakons del da han ga stafettpinnen videre til Odd Rune. Jeg vet at det var en stor endring for Haakon.

- Det virker ikke som har stortrivdes i sin nye rolle?

- Han er ærlig på at det ikke klaffet helt og det får vi ta til etterretning og det er klart det var en stor endring etter over 20 år i samme rolle

- Skal dere erstatte Haakon Dahl i denne rollen?

- Sånn som det ser ut nå, skal vi ikke erstatte den, men det har vi ikke rukket å tenke ferdig enda. Når han nå slutter er det iførste omgang viktig å ivareta hensynet til kundene Haakon har jobbet med. Der har vi gode relasjoner og de er grundig informert. Så er det en del andre oppgaver Haakon har holdt i som i første omgang omfordeles.

- Haakon skal ha ære for å være forkjemper for kreativitet. Men fokus på kreativitet bor sterkt i huset og fordelt på mange mennesker, at det har vi ikke tenkt å gi slipp på.

Fulle reklamepauser og tomme glass:

Selv om glasset er tomt var i hvertfall stemningen mellom Haakon Dahl og TV 2-direktør Trygve Rønningen god sist sommer. Det er kanskje ikke så rart ettersom reklamemannen har fylt opp mange reklamepauser for TV 2 opp gjennom årene. Foto: Eivor Eriksen.

Fotball og kunstig intelligens

I reklamebransjen er det en dårlig skjult hemmelighet at Dahl er en ihuga Lyn-supporter som stort sett er på alle klubbens hjemmekamper.

- Lyn har jo vært nesten like viktig som Kitchen for meg, men bare nesten, sier han.

Hva skal du bruke tiden på nå utover å følge Lyns kamper?

- Jeg skal jeg bruke tid på å avslutte på en ryddig måte og passe på at kundene mine er i trygge hender. Dernest skal jeg bruke ganske mye tid på å snakke med et knippe kloke mennesker i og utenfor bransjen. Jeg har lyst til å teste ut noen hypoteser om hvordan bransjen vil utvikle seg. Etter det blir det virkelig spennende å se hvor dette tar meg, sier Dahl.

- Er du ferdig med reklamebransjen?

- Nei, jeg føler meg ikke ferdig med noen ting som helst. Det sagt tror jeg kreativ bransje kommer til å se ganske annerledes ut i enden av denne krisen vi nå er inne i, sier Dahl.

Han peker på særlig en utfordring som han tror kommer til å endre bransjen fundamentalt.

- Kunstig intelligens er her for fullt, og kommer til å få en langt mer definerende rolle fortere enn vi aner. Jeg tror etterspørselen etter innsikt og kreativitet kommer til å foregå i andre former. Dette er noe jeg finner ytterst motiverende, og det er noe jeg definitivt har en ambisjon om å være med å påvirke. I hvilken rolle vet jeg riktig ikke ennå, men jeg er proppfull av energi som jeg må få utløp for, sier Dahl.

Byråtoppen om Publicis-exit: - Juger hvis jeg sier at dette ikke har vært vanskelig