Hun topper medieomtalen blant «skandaleministrene»: - Har alle vært involvert i ufordelaktige saker

Det har vært mange statsråder i dårlig vær den siste tiden. Det gir mange oppslag i mediene. Se listen her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Sist fredag nådde plagiatsaken rundt helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) et foreløpig klimaks. Da gikk Kjerkol av på åpen scene med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ved sin side. Det skjedde etter at Nord Universitet underkjente masteroppgaven hennes fra 2021 og konkluderte med at det her ikke dreide som slurv, men plagiat.

- Jeg har konkludert med at det vil være svært vanskelig å fortsette den krevende jobben som helse- og omsorgsminister, sa statsminister Jonas Gahr Støre.

Ingvild Kjerkol føyer seg inn i en lang rekke av statsråder i regjeringen Støre som har måttet gå på grunn av avsløringer som spenner over alt fra metoo, pendlerboliger, aksjehandler og nå sist mastergrader. Men den sist avgåtte statsråden er også den av «skandaleministerne» som har fått mest medieomtale. 

- Helseminister Ingvild Kjerkol er den tredje mest omtalte ministeren etter Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum. Det siste året er hun hittil omtalt i om lag 17.500 oppslag. Til nå handler mer enn 1.000 oppslag om Kjerkols masteroppgave, og trolig vil tallet bli betydelig høyere nå når Nemnda for studentsaker enstemmig har vedtatt at Kjerkol jukset i sin masteroppgave, sier senioranalytiker Malene Augestad i Retriever til Kampanje  

Til Kampanje kunne First House-rådgiver Ola Berget fredag fortelle at han syntes helseministeren var tydelig i sin tale under pressekonferansen der hun gikk av som helseminister.

- For meg virker det som om Kjerkol har blitt bedt om å gå av mot sin vilje, så inntrykket jeg sitter igjen med er at Støre har kastet henne under bussen, sa Berget til Kampanje, like etter dagens varslede pressekonferanse der Ingvild Kjerkol gikk av som helse- og omsorgsminister.

Les også: - Befriende med en statsråd som kommer med kritikk til pressen

Ministerbytter og mye uro

Ingvild Kjerkol er ikke den eneste statsråden som har forlatt regjeringen Støre. Også Sandra Borch (Sp), Hadia Tajik (Ap), Odd Roger Enoksen (Sp), Ola Borten Moe (Sp), Anette Trettebergstuen (Ap) og Anniken Huitfeldt (Ap).

- Det har vært mange ministerbytter og antagelig mer uro enn ønskelig for regjeringen den siste tiden, og hvordan Kjerkol håndterer saken fremover vil avgjøre hvor mye mer oppmerksomhet denne saken får i norske medier videre, sier Augestad i Retriever til Kampanje.

I samarbeid med Retriever har derfor Kampanje nå sett nærmere på hvilke skandaler som har fått mest oppmerksomhet i norske medier det siste halvannet året, og for øvrig hvilke ministre som får mest omtale uavhengig av siteringsjuks og styreverv. Vi har for ordens skyld holdt oss til omtalen tilbake til det siste drøye året, og dermed valgt bort ministrene som forsvant før 2023. Odd Roger Enoksen og Hadia Tajik er dermed ikke målt i denne omgang.

Måtte gå:

Helseminister Ingvild Kjerkol måtte fredag gå av som statsråd. Her sammen med en ikke helt fornøyd statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: NTB.

- Ikke overraskende

Sjefen selv er den mest omtalte statsråden på Retrievers måling. Jevnt over omtales han i rundt 3.000 oppslag hver måned.  

- Det er, ikke overraskende, statsminister Jonas Gahr Støre som omtales mest i norske medier totalt sett. Blant 236 000 oppslag om de 25 statsrådene i perioden, står Støre for nesten en femtedel av omtalen alene, sier

Partileder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er den nest mest omtalte statsråden med om lag 20 000 oppslag.

- Mens Støre og Vedum stort sett har snakket politikk, har de neste på listen oppnådd høyt medietrykk av andre grunner. Kjerkol, Brenna og Borch har alle vært involvert i ufordelaktige saker den siste tiden og alle tre er blant de mest omtalte ministrene i perioden, sier Augestad. 

Flere skandaleministre

De neste «skandaleministrene» på listen etter Kjerkol er Tonje Brenna og Sandra Borch

– Tonje Brenna er fjerde mest omtalte minister i perioden. Om lag 600 oppslag handler om saken der Brenna ga et styreverv i Wergelandsenteret til lagdommer Frode Elgesem, som hun senere erklærte seg inhabil overfor. I mars når omtalen en ny topp, da Fremskrittspartiet stiller mistillitsforslag mot Brenna. Brennas sak har fått noe mindre oppmerksomhet enn Kjerkol og Borchs plagiatsaker, sier Augestad.

Ser en all omtale over ett så  kommer Sandra Borch tett bak Brenna. Borch havnet i mediesaksa for en tilsvarende sak som helseminister Kjerkol. 

- Sandra Borch, som i likhet med Kjerkol nylig ble fratatt mastergraden på grunn av plagiat, er omtalt i 10-500 oppslag det siste året. Om lag 1.000 oppslag er knyttet til plagiatsaken. Majoriteten av denne omtalen kommer i forbindelse med hennes raske avgang og i den påfølgende uken. Dersom hun hadde drøyd avgangen ville vi antagelig sett et enda høyere trykk, sier Augestad.

Borch herjer på X

Men en kjapp avgang som kanskje vil stilne det verst medietrykket i landets aviser og TV-kanaler, så minner Retriever-analytikeren oss på at stormen ikke nødvendigvis stilner.  Til tross for at nyhetsoppslagene om Sandra Borchs plagiatsak raskt stilner i redaksjonelle medier, sier Retriever at forsknings- og høyere utdanningsministeren rekker å få mye oppmerksomhet i sosiale medier. På X er Sandra Borch omtalt hele 6.000 ganger den siste året.

Til sammenligning er Ingvild Kjerkol omtalt 2.500 ganger og Tonje Brenna 3.500 ganger på X i samme periode.*

- Den tidligere forsknings- og høyere utdanningsministeren får først mye kritikk for å ta en student til Høyesterett for å ha plagiert sin egen tekst, når hun selv har plagiert andre i sin egen masteroppgave. Hun får senere ros for sin raske avgang. Vi ser også at saken spres til en rekke utenlandske profiler, og at dette er en sak som er nyhetsverdig utenfor Norges grenser. Blant annet omtales saken av tidligere president i Ecuador, Rafael Correa, et innlegg som blir retweetet 1.400 ganger, sier Augestad.

Tallene er basert på søk etter fullt navn blant åpne innlegg på X.

Her kan du se hele listen over medieomtalen til statsrådene i regjeringen Støre. Kilde: Retriever. Flere skandale-statsråder på omtaletoppen til regjeringen

Minister Rolle  Parti Medieomtale
Jonas Gahr Støre Statsminister Ap 49.167
Trygve Slagsvold Vedum Finansminister Sp 20.675
Ingvild Kjerkol Tidl. helseminister Ap 17.412
Tonje Brenna
Arbeidsminister
 
Ap 15.257
Terje Aasland Energiminister Ap 13.907
Espen Barth Eide Utenriksminister Ap 12.467
Emilie Enger Mehl Justisminister  Sp 12.418
Jan Christian Vestre Næringsminister Ap 11.914
Sandra Borch Tidl. landbruksminister Sp 10.440
Jon-Ivar Nygård Samferdselsminister Ap 10.368
Anniken Huitfeldt Tidl. utenriksminister Ap 9.930
Bjørn Arild Gram Forsvarsminister Sp 7.968
Bjørnar Skjæran Tidl. fiskeriminister Ap 5.291
Geir Pollestad Landbruksminister Sp 5.010
Kjersti Toppe Barne- og familieminister Sp 4.968
Anette Trettebergstuen Tidl. kulturminister Ap 4.630
Kari Nordtun Nessa Kunnskapsminister Ap 4.379
Sigbjørn Gjelsvik Kommunalminister Sp 4.169
Cecilie Myrseth Fiskeriminister Ap 3.554
Lubna Jaffery Kulturminister Ap 3.427
Marte Mjøs Pedersen Tidl. arbeidsminister Ap 3.340
Andreas Bjelland Eriksen Miljøminister   3.288
Ola Borten Moe Tidl. olje- og energiminister Sp 2.754
Anne Tvinnereim Utviklingsminister Sp 2.269
Erling Sande Kommunalminister Sp 2.168
Karianne Tung Digitaliseringsminister Ap 1.357
Oddmund Hoel Forskning- og utdanningsminister Sp 910

Tabellen over viser antall medieoppslag om de ulike ministerne i perioden 01.01.23-09.04.24. Ministre som har gått av eller på i perioden er målt for den perioden de satt som statsråd. Kilde: Medieovervåkning- og analysebyrået Retriever

 

 

'

Hun topper medieomtalen blant «skandaleministrene»: - Har alle vært involvert i ufordelaktige saker